Pretraga

Stožer civilne zaštite donio odluku oko nastave u Osijeku i okolici: Učenici se vraćaju u klupe

A- A+

Na novoj sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije donesena je odluka da djeca na području Osječko-baranjske županije u utorak idu u škole i vrtiće. Na sjednici je rečeno da se osjeti znatan pad razine onečišćenja i da se može normalno disati. Također, rekli su kako je izdimljavanje na požarištu je svedeno na minimum i da će do kraja dana, najvjerojatnije, biti u potpunosti sanirano.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije | foto: Osječko-baranjska županija

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije donio je odluku da djeca na području te županije u utorak idu u škole i vrtiće jer se osjeti znatan pad razine onečišćenja nakon požara u skladištu plastike u Osijeku prošlog tjedna. Na sjednici Stožera je rečeno kako na požarištu još uvijek ima izdimljavanja, ali da će ih do kraja dana, najvjerojatnije, sanirati u potpunosti, odnosno zatrpati zemljom.

Pad koncentracije štetnih spojeva

– Kao i prethodnih dana nastavili smo mjerenje kvalitete zraka na postajama koje smo odredili kako bi mogli kontinuirano pratiti kretanje samog prisustva i koncentracije tih spojeva na području grada Osijeka, Brijesta, Antunovca i šireg područja. Rezultati koje dobivamo na mjernim postajama u trenutku mjerenja su preliminarni podaci koji se nakon uzimanja uzoraka šalju u Rijeku, gdje se obrađuju svi parametri te prolaze kroz sustav izračuna kako bi kroz jedno duže vremensko razdoblje mogli dobiti i koncentracije, rekla je Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Spojevi o kojima se radi i čija je koncentracija posljednjih nekoliko dana u Osijeku i okolnim mjestima bila iznimno visoka su formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, ksilen, stiren, acetaldehid, fenol, furan i grupa dioksin. Ravnateljica je još jednom ponovila kako su razine ovih spojeva već sada izrazito niske.

Izdvojeni članak
Požar u tvrki 'Drava International' u Osijeku

Otkazana nastava u osječkim osnovnim i srednjim školama: Neće je biti ni u nekim okolnim mjestima

Učenici mogu ići u školu, a djeca u vrtiće

S obzirom na nisku razinu ovih spojeva u zraku niske već danas, svi učenici s područja Osječko-baranjske županije se u utorak vraćaju u škole, a preporučuje se i da djeca idu u vrtiće.

– Danas smo donijeli odluku da se od sutra u svim školama održava nastava jer je izdimljavanje izrazito malo i do kraja dana će biti potpuno zaustavljeno. Kako je i kvaliteta zraka je znatno bolja, smatramo da učenici mogu krenuti na nastavu, rekla je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije.

Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka, potvrdio je da su koncentracije štetnih spojeva u zraku u izrazitom padu te da vjeruje da je i ‘sjeverac’ koji je puhao noć ranije, dodatno pročistio zrak.

– Smatramo da ugroze više nema, stoga će se od sutra nastava odvijati u svim školama, zaključio je Vulin.