Pretraga

Stravična pucnjava u ruskoj školi: Ubijeno najmanje 15 ljudi, napadač na sebi imao nacističke simbole

A- A+

U glavnom gradu ruske Republike Udmurtija, Iževsku, dogodilo se veliko ubojstvo. Napadač koji je bio registriran kao psihički bolesnik ubio je 15 ljudi, od čega je 11 učenika, a ozlijeđena je 21 osoba. O napadu oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin.

ubojstvo rusija škola

Foto: screenshot Google Maps

U školi u ruskom gradu Iževsku, koji se nalazi 970 kilometara istočno od Moskve i broji 650.000 stanovnika, u ponedjeljak ujutro dogodio se veliki incident. Napadač koji je nosio fantomku i crvenu nacističku svastiku na majici ubio je najmanje 15 ljudi, od čega je 11 djece, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Motiv ubojstva još uvijek nije poznat, a ubijeni su i učitelji te zaštitari. Napadač je ušao u školu i prvo ubio stražara, ozlijedio je i 24 osobe, među kojima je 22 djece, a nakon incidenta počinio je samoubojstvo te ostao ležati na podu učionice. Na nekim snimkama vidljive su rupe od metaka na prozoru, krv na podovima učionica i djeca koja čuče ispod stolova. Jedan je dječak tijekom napada skočio s trećeg kata škole i slomio nogu kako bi spasio svoj život.

Ruska novinska agencija TASS prenijela je da je napadač bio naoružan s dva pištolja i velikom količinom streljiva. Na okvirima metaka  crvenom bojom bila je ispisana riječ ‘mržnja’. Šef regije Udmurtije Aleksandar Brečalov potvrdio je novinarima da je napadač bio registriran kao psihički bolesnik te je proglasio razdoblje žalosti do 29. rujna, a ruski predsjednik Vladimir Putin, objavio je AFP, osudio je napad kao ‘nehumani teroristički napad’.

Ovo nije prvo ubojstvo u ruskim školama. Kao što smo ranije pisali, u svibnju 2021. u ruskoj školi u Kazanu, glavnom gradu Republike Tatarstan, ubijeno je sedmero učenika i dvoje odraslih. Tada je ozlijeđena 21 osoba, napadač je bio 19-godišnjak, a ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je da se izradi nova uredba o vrstama oružja dopuštenih za civilni promet. Također, u travnju ove godine u blizini Kazana i Iževska naoružani muškarac ubio je dvoje djece i učitelja u vrtiću, a zatim je počinio samoubojstvo.