Pretraga

Stručnjaci otkrili što se dogodi s ‘popularnim klincima’ kad odrastu

A- A+

Biti popularan u srednjoj školi nešto je što su mnogi tinejdžeri u školski danima sanjali, a rijetkima je polazilo za rukom. Fenomen ‘klike’ i popularnosti vidljiviji je u američkom društvu i obrazovnim institucijama, no ne može se ne primijetiti i kod nas. Možda je kul biti popularan u tim godinama, no čini se kako šteti socijalnom statusu nekoliko godina kasnije, tvrdi nova studija.

Tinejdžeri koji su trude ponašati odraslije često u srednjoj školi imaju ono za čim mnogi mladi žude – popularnost. Koliko god im neki njihovi vršnjaci na tome zavidjeli, biti popularan u srednjoj ne donosi uvijek sa sobom dobre stvari, pokazala je nova studija.

Izdvojeni članak

Studenta mrze svi kolege na fakultetu, evo zašto!

Skloni ovisnostima i delinkvenciji

Upravo pripadnici društva popularnih u školi skloniji su nekoliko godina kasnije imati probleme s drogom i alkoholom, kao i sudjelovanjem u kriminalnim aktivnostima u ranim 20-im godinama, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu ‘Child Development’.

– Dok se ponašanje takozvanih ‘kul’ tinejdžera povezuje s popularnosti, tijekom vremena ti se adolescenti bave sve ekstremnijim aktivnostima kako bi se prikazali ‘facama’ rekao je vodeći autor studije i psiholog na Sveučilištu Virginia Joseph P. Allen.

Ova otkrića dolaze o desetogodišnjeg istraživanja u kojoj su stručnjaci pratili 184 mlade osobe dok su proživljavali godine od 13. do 23.

Izdvojeni članak

Tjeskoba i socijalne fobije kod tinejdžera u rastu: U školu odlaze sa stresom i nervozom

Status popularnih pojedinaca s godinama opada

Oni koji su s 13 godina pokazivali ‘pseudoodraslo ponašanje’, ono za koje se čini da pojačava popularnost, takvima su i ocijenjeni od strane svojih vršnjaka. Upravo ti ‘kul klinci’ svoje su kolege impresionirali kroz romantično ponašanje (ljubljenje i dodirivanje) te devijantne radnje, poput uništavanja tuđeg ili vlasništva svojih roditelja, sitnu krađu i slično. Također u takva ponašanja pripada i povezivanje s fizički atraktivnijim prijateljima.

Kako su godine prolazile, takve stvari sve su se manje povezivale s popularnosti. Štoviše, dogodilo se upravo suprotno. Pseudodraslo ponašanje razvilo se u veće probleme i status nekada popularnih individua jednostavo je pao.

U 20-ima teško pronalaze prijatelje

– Adolescenti u tim trenucima od manjih formi delinkvencije napreduju do ozbiljnijih akata kriminalnog ponašanja kako bi impresionirali barem dio vršnjaka, tvrde autori studije.

Izdvojeni članak

Misteriozni um adolescenata: Evo što je kul među tinejdžerima

Do 22. godine ‘kul’ klinci već su se mučili pri stjecanju prijatelja, piše Business Insider.

– Takve nekoć popularne osobe postajale su sve manje kompetentne, i socijalno i u svakom drugom smislu, od ‘manje kul’ vršnjaka, sve do perioda kada su već ušli u ranu odraslu dob, rekao je Allen.