Pretraga

Studenti i mladi liječnici pomagat će našim epidemiolozima

A- A+

U Hrvatskoj nedostaje 159 epidemiologa pa bi postojećima od jeseni trebali pomagati studenti i mladi liječnici. Pomagat će im uglavnom u administrativnim stvarima i jednostavnim zadacima poput uzimanja anamneze, odgovaranja na telefonske pozive, što inače epidemiolozima, budući da ih nedostaje, oduzima dosta vremena.

Foto: Pixabay

Epidemiolozima je potrebna pomoć, a potražit će je među studentima i mladim liječnicima, piše HRT.  Novinari te televizije razgovarali su sa studentom medicine Ivanom Bandićem kojeg od diplome i licence doktora dijeli tek diplomski rad.

– Ako će me se nazvati, odnosno ako će me se kontaktirati, ‘ajmo to u konačnici nazvati, mobilizirati da pomažem ili da radim u Covid-klinikama ili uzimam briseve ili slično, za što će me se pravovremeno educirati, ja ću se potpuno na to odazvati, ali nisam voljan raditi samo kao epidemiolog. Ne znam koliki će dio kolega biti voljan žrtvovati svoje možebitno kliničko iskustvo za jednostavno javljanje na telefon i bivanje call centra, kazao je novinarima HRT-a Bandić.

Kratki epidemiološki tečajevi trebali bi početi već u rujnu kako bi generacija mladih liječnika i studenata medicine mogla na vrijeme pomoći epidemiolozima kojih u Hrvatskoj nedostaje. I u Hrvatskoj liječničkoj komori vjeruju da je uključivanje mladih liječnika zapravo dosta dobro rješenje.

– Uzimanje anamneza od kontakata zaraženih i neke druge administrativne stvari kako bi rasteretili epidemiologe od onog posla koji je najvažniji, a to su izvidi i određivanje mjera samoizolacije. Samim time smatram da će i mladi liječnici pomoći epidemiolozima u obavljanju njihovog posla. Motivacija i angažman neće izostati, rekao je za HRT Krešimir Luetić, predsjednik Komore.

Kako piše HRT, taj će angažman mladih liječnika i studenata biti honorran, što bi mogao biti dodatan izvor motivacije da što veći broj njih pristigne u pomoć epidemiolozima.