Pretraga

Kao da smo u 19. stoljeću: Riječki studenti prosvjeduju jer u domovima nema tople vode i interneta

A- A+

Studenti slove kao inertna društvena skupina, ali da ponekada dođe i do iznimke pokazuje najnoviji potez predstavnika studenata u Skupštini Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Riječki studenti za petak spremaju prosvjed kojime, stoji tako u njihovu proglasu, žele upozoriti na nepravilnosti u radu Studentskog centra u Rijeci. Konkretnije, nezadovoljni su neulaganjem u studentski standard i činjenicom da još uvijek nije krenula gradnja dodatnog paviljona u kojeg bi se trebali smjestiti studenti slabijeg socioekonomskog stanja.

Photo by Folco on Unsplash

Ovoga petka na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, točnije ispred tamošnjeg Studentskog centra, pet minuta prije podneva počinje prosvjed riječkih studenata. Javnim okupljanjem kojeg su nazvali ‘Riječki studenti za studentski standard’ studenti žele osvijestiti upravu Studentskog centra na nedovoljna ulaganja u studentski standard, posebice smještajne kapacitete.

Upravu Studentskog centra žele osvijestiti o nepravilnostima u njihovu radu

U svom priopćenju studenti ističu kako postoje određene ‘nepravilnosti u radu Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci, a saželi su ih u sljedeće četiri točke:

Izdvojeni članak

Stanari strahuju za svoju sigurnost: Opljačkani studenti u zagrebačkom domu, SC o svemu šuti

  • Nenamjenska upotreba sredstava dobivenih od studentskog rada i uporno odbijanje njihovog ulaganja u studentski standard prema stvarnim potrebama studenata, kako to predviđaju zakonski propisi;
  • Izostanak ulaganja u postojeće studentske kapacitete, posljedica čega su situacije neprimjerene stoljeću, kao što su nedostatak tople vode u domovima, nemogućnost pristupa internetu i manjak prostorija za učenje studenata;
  • Prebacivanje troškova poslovanja na studente podizanjem cijene smještaja u studentskim domovima i netransparentno poslovanje usprkos upozorenjima studentskih predstavnika u Upravnom vijeću;
  • Nepoštivanje odluke Senata Sveučilišta u Rijeci o potrebi planiranja provedbe izgradnje Paviljona 3, namijenjenog prvenstveno smještaju studenata slabijeg socioekonomskog statusa.

Problematična činjenica da još nije krenula izgradnja dodatnog paviljona

Izdvojeni članak

Manijakalni ispad u domu na Savi: Ušao djevojkama u sobu, skinuo se i zaključao vrata

Kao osnovni cilj svoga okupljanja studenti navode ukazivanje na potrebu i nužnost dodatnog, Paviljona 3 studentskog doma koji bi olakšao trenutačno lošu situaciju sa studentskim smještajem. Napominju kako bi ta smještajna jedinica prvenstveno trebala biti namijenjena studentima slabijeg socioekonomskog statusa, koji si ne mogu financirati rastuće troškove komercijalnog najma stanova u Rijeci.

– Velik dio sredstava za izgradnju novih smještajnih kapaciteta već je osiguran kroz odvajanje iz studentskih upisnina i rada studenata putem ugovora o djelu studenata, za koji poslodavci plaćaju dodatnu naknadu koja se sukladno Zakonu o obavljanju studentskih poslova treba utrošiti na poboljšanje studentskog standarda. Od sredstava dobivenih putem upisnina i naknada za studentski rad osiguralo bi se dovoljan iznos za izgradnju Paviljona 3, no Studentski centar odbija razmotriti mogućnost ulaska u takvu investiciju, usprkos odluci Senata koja ih na to obvezuje, tvrde riječki studenti.

‘Studenti nisu lutke i neće se dati manipulirati obećanjima Studentskog centra’

Napominju i kako su ulaganja u studentski standard i posebno smještajne kapacitete daleko od potrebnih, a ‘usprkos tome redovito se podižu cijene smještaja’. Podsjetimo, u Zakonu o obavljanju studentskih poslova izričito se navodi da posrednici, odnosno Studentski centri, dio prihoda od studentskog rada moraju uložiti u studentski standard. O raspodijeli sredstava odlučuje posebno Povjerenstvo čiji su članovi, između ostaloga i predstavnici studenata. Riječki studenti traže da SC ispoštuje tu odredbu Zakona, kako bi i oni sami mogli odlučivati što je studentima trenutno najpotrebnije.

Izdvojeni članak

[FOTO] Srušio se dio stropa na ulazu u zagrebački studentski dom

– Želimo poslati poruku kako studenti nisu i neće nikada pristati biti izvor prihoda za poslovanje Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci; nisu lutke i neće se dati manipulirati obećanjima Studentskog Centra te filtriranim činjenicama o kvaliteti rada istoga. Šutjeli smo i čekali ispunjenje danih obećanja i naših želja i prijedloga, koji su godinama bili odbijani ili stavljani na čekanje, ali nikada nisu ispunjeni, ili su ispunjeni samo djelomično ili kratkotrajno. Dugo vremena uključeni smo u tijela Studentskog centra i u stalnoj smo potrazi za točnim informacijama koje nam se godinama odbijaju dati napismeno. Nikada prije nismo organizirali javno okupljanje i sada, kada je jasno kako Studentski centar ne podupire studente već dugi niz godina, želimo ovome stati na kraj i donijeti promjenu nadolazećim generacijama, poručuju predstavnici studenata u Skupštini Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.

Sve studente, ali i profesore te zainteresirane građane pozvali su da se odazovu njihovu javnom skupu te da ‘svojim prisustvom podrže borbu za bolju budućnost studenata koji trenutno studiraju, ali i onih koji će u budućnosti studirati’.

– Doprinesite pozitivnoj promjeni na Sveučilištu u Rijeci i pomozite nam postići svoj cilj, da 300 novih studenata i kolega može ostvariti pravo na jeftiniji smještaj u sljedeće dvije godine izgradnjom Paviljona 3, da Studentski centar i studenti budu partneri u budućnosti i pokretači akademskog ali i građanskog društva, poručuju predstavnici riječkih studenata.