Pretraga

Studentska akcija u mjesec dana rezultirala s preko 11.000 isprintanih vizira koji štite medicinsko osoblje

A- A+

Akcija 3D printanja vizira za medicinsko osoblje koju je prije mjesec dana pokrenuo Hrvatski studentski zbor rezultirala je izuzetno velikim brojem isprintanih vizira koje štite oči od koronavirusa. Naime, HSZ se pohvalio da je u akciji isprintano čak 11.467 vizira.

KBC Split

Prije točno mjesec dana, Slaven Damjanović je upalio svoje 3D printere i isprintao prve nosače vizira za medicinsko osoblje po uzoru na druge europske države. Nakon nekoliko sastavljenih vizira i nakon što se uvjerio u jednostavnost njihove izrade, te izdržljivost – kontaktirao je nekoliko organizacija kako bi pronašao još 3D printera, a među njima i Hrvatski studentski zbor

Izdvojeni članak

Studenti printaju vizire kako bi liječnike zaštitili od korone: I vi se možete priključiti akciji


HSZ je pokrenuo akciju i sve se neočekivano ubrzalo. Danima su im se javljali novi aktivisti, 20 studenata je koordiniralo 10 regionalnih centara, 400 printera je radilo po cijeli dan u 45 gradova Hrvatske. Rezultat je 11.476 vizira koje je dobilo medicinsko osoblje.

Uz to, inicijativu je podržala i tvrtka AD Plastik koja je odlučila pratiti ideju i inicijativu, te proizvesti 50.000 vizira koje su donirali državi.

– Akcija #studentipomazu natjerala je ljude da zaborave loše strane karantene, povezala je ljude koji se nisu niti poznavali, potaknula mnoge pojedince, škole, udruge i tvrtke da obrišu prašinu sa svojih 3D printera i iskoriste njihov potencijal, ali ono najbitnije – opet je pokazala pravu stranu Hrvatske – zajedništvo, stoji u objavi HSZ-a na Facebooku.