Pretraga

Studenti printaju vizire kako bi liječnike zaštitili od korone: I vi se možete priključiti akciji

A- A+

Slaven Damjanović, student splitskog FESB-a, započeo je akciju 3D printanja vizira za liječnike, ne bi li im se i oči zaštitile od koronavirusa. Sve koji imaju 3D printer ili na neki drugi način mogu pomoći, Hrvatski studentski zbor poziva da se pridruže akciji. Damjanović ističe da je za printanje nosača jednog vizira potrebno oko 2 i pol sata zbog čega trebaju još ljudi, ali napominje i kako 3D printani komadi mogu imati krhke dijelove pa nije baš prikladno da se printaju cijevi za respiratore.

foto: KBC Split

– Čitao sam kako liječnici nemaju dovoljno opreme i vidio da Civilna zaštita traži pomoć u tome, pa sam pokrenuo ovu akciju, skromno nam pojašnjava Slaven Damjanović.

Student pete godine elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu započeo je akciju 3D printanja vizira za liječnike.

Izdvojeni članak

Studenti preko humanitarnih aukcija prikupili više od 30.000 kuna

– Iako liječnici nose maske, postoji mogućnost da se zaraze zbog kihanja ili kašljanja pacijenta. Viziri ih štite i od tog dijela, objašnjava Damjanović razlog pokretanja hvalevrijednog projekta.

Vidio je, kaže, da su slične akcije imali u Češkoj i nekim drugim europskim državama pa je jednu takvu odlučio pokrenuti i u Hrvatskoj. Akciji se odazvao i Hrvatski studentski zbor, koji sada poziva studente diljem Hrvatske, ali i one koji to nisu, da se pridruže akciji.

– Mislio sam akciju napraviti lokalno za KBC Split, ali ju je Hrvatski studentski zbor uspio proširiti na cijelu Hrvatsku, priča.

Maska se sastoji od tri dijela: 3d printanog nosača, folije i elastične trake | foto: KBC Split

Sve se dezinficira!

Vizire printaju po modelu koji je izradila češka tvrtka za 3D modeliranje Prusa. Akcija funkcionira ovako: studenti na 3D printerima printaju nosače za vizire te ih šalju Slavenu, ili nekom od volontera u drugim gradovima tko ih dezinficira i na njih stavlja prozirnu foliju i elastičnu traku, koja nosač drži na liječnikovoj glavi.

Od kilograma plastičnog materijala može se isprintati 20-ak nosača, a cijenu procjenjuje na 30 – 40 kuna.

Slaven nam objašnjava i zašto ne printaju druge stvari.

– Vidio sam da neki ljudi printaju dijelove za respiratore, međutim, printani komadi mogu imati krhke dijelove pa nije baš prikladno da se printaju cijevi za respiratore, upozorava Slaven.

foto: KBC Split

Priključite se akciji!

Ukoliko se želite priključiti hvalevrijednoj akciji printanja vizira za liječnike, sestre i drugo medicinsko osoblje, utoliko se javite Hrvatskom studentskom zboru na Facebooku, Instagramu (@hsz_hr) ili na mail – [email protected].

– Potrebni su nam 3D printeri koji bi izrađivali okvire vizira, na koje se postavlja plastična savitljiva folija koja štiti samo lice. Za sada imamo nekoliko pojedinaca na području Dubrovnika, Splita i Osijeka koji već sutra počinju s izradom novih seta vizira, kažu.

– Ako poznajete pojedince ili tvrtke koje bi nam pomogle u inicijativi, molimo vas da podijelite informaciju kako bi što prije osigurali one koji svoje zdravlje riskiraju zbog našeg. Također radimo na nabavi elastičnih traka te samih folija koji su sastavi dio vizira, pa nam ni tu pomoć nije na odmet, zaključuju iz Hrvatskog studentskog zbora.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj preplatite se na naš YouTube kanal.

U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!