Pretraga

Sudjelujte u anketi: U kojem ste razredu prvi puta išli na instrukcije?

A- A+

U jednoj kvartovskoj grupi na Facebooku ovih se dana povela velika rasprava oko odlazaka na instrukcije. Naime, majka ih je tražila za dijete koje pohađa drugi razred osnovne škole. I dok su jedni konstatirali kako je to prerano da bi učenik već u toj dobi odlazio na plaćene instrukcije, drugi u tome ne vide ništa sporno.  Objava je nakon svega uklonjena iz grupe. Nama je to, pak, bio povod da vas pitamo u kojem ste razredu prvi puta išli na instrukcije.

Screenshot: YouTube

Ponuda i potražnja usluge pružanja instrukcija za sve uzraste – od osnovnoškolskog pa sve do fakulteta – u Hrvatskoj je poprilično velika, bilo da je riječ o online oglasnicima ili jednostavno o kvartovskim grupama na Facebooku. Ne nude se samo iz STEM predmeta koje se tradicionalno ocjenjuju kompliciranijima, poput matematike, fizike ili kemije, nego se instrukcije mogu potražiti, a i dobiti i iz ostalih predmeta, recimo hrvatskog ili engleskog.

Odlazak na instrukcije hrvatskim učenicima nije nimalo stran, pokazali su to i nedavno objavljeni rezultati istraživanja Instituta za društvena istraživanja. Prema tom istraživanju, u školskoj godini 2020./2021. 38 posto maturanata koristilo je privatne instrukcije, a isto vrijedi i za 36,6 posto učenika drugih razreda srednjih škola, kao i za 37,2 posto svih osmaša koji su sudjelovali u istraživanju. Neovisno o tome pohađaju li gimnazijske ili strukovne programe, četverogodišnje ili trogodišnje, među učenicima koji su koristili usluge plaćenih privatnih instrukcija, očekivano, češće su oni koji inače ostvaruju slabiji školski uspjeh, pokazalo je isto istraživanje.

Izdvojeni članak
razred učionica

Čemu služi škola? Novo istraživanje kaže da svaki drugi gimnazijalac u Hrvatskoj – plaća instrukcije

U Facebook grupi jednog kvarta u Zagrebu ovih se dana odvila poprilično žustra rasprava, a tema su bile upravo odlasci na instrukcije. Naime, jedna je majka tražila osobu koja će pružiti instrukcije njenom djetetu koje pohađa 2. razred osnovne škole.

Razvila se ispod te objave poprilično žustra rasprava pa su se javili oni koji su smatrali kako nije dobro da dijete već u toj dobi odlazi na plaćene instrukcije te da bi mu pomoć u učenju trebali pružiti roditelji. Drugi su, pak, stali u obranu majke smatrajući da se u razloge odlaska na instrukcije nitko ne bi trebao miješati. U konačnici, javili su se i oni koji uopće ne podržavaju koncept instrukcija. Objava je na kraju uklonjena iz grupe, a nama je ta rasprava bila povod da vas pitamo – u kojem ste vi razredu prvi puta išli na instrukcije iz nekog predmeta?

U kojem ste razredu prvi puta išli na instrukcije?