Pretraga

Suluda situacija: Škole ne mogu isplatiti obećani novac nastavnicima koji su radili na EU projektima

A- A+

Izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju koje su donesene prošle godine predvidjele su nagrađivanje poduzetnih nastavnika koji rade na povlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Plaće im prema tome mogu biti uvećane do 30 posto. Međutim, pojavio se problem jer škole nemaju mehanizam za isplaćivanje tih dodataka nastavnicima koji su ih zaradili pa se novac još uvijek nije isplatio.

Blaženka Divjak | Screenshot: RTL televizija

Prema pisanju jutarnji.hr, sustav centralnog obračuna plaća jednostavno ne poznaje isplatu takvog dodatnog dohotka kakav je predviđen za nastavnike koji povlače sredstva iz EU i rade na projektima. Ravnatelji su navedenom izvoru rekli da novac stoji na računima škola. Zaposlenici koji su se uključili u rad na školskim europskim projektima tako nisu još dobili ništa od obećanog uvećanja plaće od 30 posto.

Izdvojeni članak

Nagrađivanje izvrsnih: MZO predlaže rast plaća poduzetnim nastavnicima, proučite kako

Inače, to je bio plan ministrice Blaženke Divjak za poticanje nastavnika da se uključuju u projekte i da se one koji su poduzetniji tako dodatno i nagradi. Međutim, Ministarstvo nije predvidjelo način isplate tih dodataka iako je Zakon izmijenjen prije više od godinu dana.

 

Ministarstvo je za jutarnji.hr reklo da je Uputa pripremljena i da novac neće propasti.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripremilo je Uputu za primjenu članka 99. Zakona o odgoju i obrazovanju te je ista na usuglašavanju s Ministarstvom financija. Navedena će uputa u skorom roku biti poslana školama, a uvećanje plaće može se obračunati za cjelokupno razdoblje otkad je zakon stupio na snagu, pod uvjetom da su zadovoljeni svi preduvjeti iz Zakona o odgoju i obrazovanju, tako da novac neće propasti – jamče iz Ministarstva obrazovanja.

Na dodatni upit u kojem smjeru idu rješenja i kada se uopće može očekivati isplata, iz tog su ministarstva samo poručili da ne mogu ništa više reći dok se ne završi usuglašavanje s Ministarstvom financija.