Pretraga

FOTO Ogromni zahvat: Operacijske sale i bolničke sobe postaju dvorane za studente četiriju fakulteta

Čim je postalo jasno da se naša redakcija na tjedan dana ‘seli’ u Pulu nije bilo sumnje da će jedan od naših terena biti Negrijeva 6. Ako ‘guglate’ tu adresu vidjet ćete da se ondje nalazi zgrada bolnice i vjerojatno se zapitati kakve to veze ima sa sektorom koji pratimo na portalu. Pa još se prije nekoliko godina rodila ideja da se ova zgrada iz 19. stoljeća prenamjeni u prostore Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Radovi su sada na samome kraju, a u zgradu, koju smo obišli s fotoaparatom u rukama, već bi se ove jeseni trebali useliti studenti četiriju pulskih fakulteta.

U jednom od naših odlazaka na teren u Puli naručujemo taksi s uputom da nas vozi na adresu Negrijeva 6. ‘A kamo Vi idete?’, pitao nas je zbunjeno vozač nakon što smo ušli u vozilo. Odgovaramo da do zgrade nekadašnje bolnice, s naglaskom na ovo nekadašnje. ‘Aha, mislio sam da trebate u bolnicu, jer vam ona više nije tamo’. Bio je poprilično oduševljen kad smo mu ispričali koja će biti nova namjena ovog velebnog objekta.

Zamislite da nastavu slušate u bivšoj bolničkoj sobi ili imate promociju u bivšoj operacijskoj sali. E pa to će uskoro postati dio studentskog života u Puli. Da, bivša Mornarička bolnica postaje novi kampus Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Odnosno već je postala, jer su radovi na njenoj rekonstrukciji u samom ‘fotofinišu’.

Priča o zgradi bolnice seže u 1861. godinu

Kroz zgradu nas je provela Mirena Tubić, Voditeljica Ureda za strateško i prostorno planiranje, infrastrukturne projekte i razvoj pulskog Sveučilišta. Zgrada izgrađena 1861., koja je oduvijek bila bolnica, zadržala je neke svoje izvorne značajke, poput rukohvata na stubištu i prekrasnih lukova u nekima od prostorija i nad prozorima. No na bolnicu više ne nalikuje.

Priča o Mornaričkoj započinje, dakle, još sredinom 19. stoljeća; zgrada je građena za potrebe ratne mornarice Austro-Ugarske monarhije. U razdoblju koje je uslijedilo zgrada je pripala talijanskoj Kraljevskoj mornarici, pa je postala Vojna bolnica JNA, zatim je pripala MORH-u, a na kraju svog bolničkog vijeka bila je Opća bolnica Pula. Dakle, sve je vrijeme bila zdravstvene utvrda, a sada je već vidljivo da će to biti moderan sveučilišni kampus.

Kako nam objašnjava Tubić, projekt prenamjene datira od 2017. godine, kada je Odlukom Skupštine Istarske županije Sveučilištu dano pravo građenja na rok od 50 godina.

– Uslijedila je i sama prijava projekta koji se od 2020. kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja provodio u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Isti model korišten je u kampusu u Zagrebačkoj ulici, gdje je dano pravo građenja na 50 godina u nekoliko objekata. Time se potiče rekonstrukcija objekata, tj. stavljanje bivših vojnih objekata u službu znanosti, što je dodatni korak da Pula postane studentski grad. Nakon isteka roka od 50 godina, tadašnja Uprava Sveučilišta i Istarska županija će razmotriti i dogovoriti uvjete korištenja. Sigurni smo da će zbog važnosti Sveučilišta u razvoju Istre i Hrvatske novi kampus biti prostor visokog obrazovanja u Istri i u narednih stotinu i više godina, odgovara Tubić na naše pitanje što će biti nakon isteka roka od 50 godina.

Izdvojeni članak
OŠ Vidikovac _ mura

Učenike nakon praznika dočekalo ogromno iznenađenje na zidu škole, a iza svega stoji i divna poruka

U zgradu se useljavaju studenti i profesori četiriju fakulteta

Prema planu bi se u prizemlje trebao useliti Fakultet informatike, na prvi kat Filozofski fakultet, a na drugi Tehnički fakultet te Fakultet za odgojne i obrazovne djelatnosti. Cjelovita adaptacija obuhvaćala je vrtoglavih 10.500 metara kvadratnih neto korisne površine.

– Od manjih bolničkih soba rušenjem pregradnih zidova dobili smo dvorane, učionice i praktikume, dok su nekadašnje ambulante i manje prostorije prenamijenjene u kabinete za nastavnike i urede za studentske službe. Pri rekonstrukciji se vodilo računa o tome da što više izvornog ostane u objektu, recimo kameni pod i kameni oluci, te da se prostor prilagodi osobama s invaliditetom i procijenjenom broju korisnika – brojem sanitarnih čvorova, evakuacijskim izlazima te drugim potrebama, navodi Tubić.

Ocjenjuje da će ovaj novi kampus biti izuzetno mjesto za studiranje, ali i istraživanje i profesionalni razvoj, budući da će biti opremljen najsuvremenijim učionicama, laboratorijima i studijskim prostorima. Nastava spomenutih četiriju fakulteta u potpunost će se izvoditi na ovoj lokaciji.

– Ulaganja u najnoviju tehnologiju, učionice i laboratorije omogućit će studentima pristup vrhunskim resursima za učenje i istraživanje. Ovo uključuje napredne informatičke laboratorije, prostorije za praktični rad i simulacije koje će studentima omogućiti stjecanje praktičnih vještina potrebnih u modernom radnom okruženju. Kampus će poticati suradnju između različitih fakulteta, što omogućava interdisciplinarno učenje i projekte. Studenti će moći raditi na zajedničkim projektima koji spajaju tehnologiju, humanističke znanosti, tehničke discipline i obrazovne znanosti, što potiče inovativno razmišljanje i rješavanje problema te razvoj STEAM područja na našem Sveučilištu, navodi Tubić.

Izdvojeni članak
Kampus Borongaj studeni 2023

Kaos oko nathodnika kod kampusa Borongaj: HEP kaže da ga HŽ može izgraditi bez nove trafostanice

Kampus otvoren i za građane

Nakon što nas je provela kroz zgradu, uputili smo se i u dvorište. Kampus će, kaže naša sugovornica, osim akademskih sadržaja, nuditi i bogate mogućnosti za vanjske aktivnosti. Studentima je blizu plaža, a tu su i sportski objekti.

– Studenti će moći uživati u raznolikim izvannastavnim aktivnostima, uključujući sportska natjecanja, umjetničke nastupe, koncerte, izložbe, kvizove i filmske večeri, navodi Tubić.

Neće u bivšoj Mornaričkoj biti samo učionice, kabineti, laboratoriji i sve ostalo potrebno za nastavu i istraživačke djelatnosti. Predviđeni su i prostori za studentske službe, studentski restoran, urede za izdavaštvo, ali i knjižnične ogranke. Zamisao je i da kampus bude od koristi ne samo studentima i nastavnicima, odnosno akademskoj zajednici, već i građanima.

– Cilj je da kampus postane središte učenja i mjesto povezivanja s društvenom zajednicom u svrhu osobnog i društvenog razvoja prema modelu #EvolveUnipu. To može uključivati dodiplomske i diplomske programe, mogućnosti kontinuiranog obrazovanja i profesionalnog razvoja, inicijative za istraživanje i inovacije te programe za potrebe društvene zajednice i javni, društveni angažman. Kampus će nuditi niz sadržaja dostupnih javnosti, poput knjižnica, laboratorija, izložbenih prostora, multifunkcionalnih prostora, sportskih objekata i prostora za izvedbe, predavanja, radionice i koncerte, navodi Tubić.

Izdvojeni članak
kampus borongaj

FOTO, VIDEO: Kampus Borongaj i dalje je zapušten, studenti: ‘Ako dobijemo pekaru, bit ćemo sretni’

Novi kampus zasigurno će biti privlačan domaćim, ali i stranim studentima

Jedno od naših pitanja bilo je i koliko se je Sveučilište u Puli kod izrade projekta vodilo trendovima kakvi postoje na suvremenim kampusima drugih europskih zemalja. Drugim riječima, koliko im je bilo bitno da novi kampus privuče dodatan broj studenata iz drugih EU zemalja.

– Kod projektiranja rekonstrukcije objekta vodili smo se namjenom prostorija i što efikasnijim korištenjem prostora u cjelini, u skladu sa suvremenim kampusima drugih europskih zemalja koje smo kao akademska zajednica dosad posjetili. Sadržajno i opremom će kampus nuditi sve ono što nude i oni europski. Međutim, važno je naglasiti da se ipak radi o obnovi postojećeg objekta starog gotovo 170 godina koji je zadržao svoje osnovne značajke i obrise. Svakako se izvan provedbe samog projekta pristupilo i uređenju parka s unutrašnjeg i vanjskog dijela kampusa, adaptaciji klupica i sadnjom voćki, navodi Tubić.

S obzirom na prethodno navedene sadržaje, kao i činjenicu da će kampus pružati podršku start-upovima kroz nacionalnu i međunarodnu partnersku mrežu sveučilišta i drugih tercijarnih institucija i istraživačkih instituta, na Sveučilištu vlada stav da će sadržaj studiranja biti poprilično obogaćen. To bi, u konačnici, moglo Pulu učiniti još atraktivnijom destinacijom prilikom odabira studija, kako domaćim tako i stranim studentima iz drugih EU zemalja.

– Poseban naglasak stavljamo na integraciju sa zajednicom kroz #EvolveUnipu i #StriveUnipu inicijative, koje omogućuju studentima da se uključe u start-up kulturu, istraživanja i inovacije. Naš cilj je da kampus ne bude samo mjesto učenja, već i mjesto gdje se oblikuje budućnost kroz suradnju, kreativnost i inovacije. Sveučilište u Puli kontinuirano ulaže u podizanje studentskog standarda i studentskog iskustva, nudeći studentima ne samo izobrazbu nego i profesionalni razvoj kroz različite radionice, seminare i mentorske programe. Ovo je idealna prilika za sve koji žele biti dio dinamične i inovativne akademske zajednice u Puli i Istri, smatra Tubić.

Izdvojeni članak

Dubrovnik je sve popularniji za Erasmus. Pričali smo s Kamilom koji je ovdje došao iz Poljske

Radovi teški skoro sedam i pol milijuna eura

S obzirom na površinu koja je trebala biti rekonstruirana, cijena radova ne iznenađuje, a dobar dio pokriven je sredstvima Europske unije.

– Radi se o komplementarnoj provedbi dva projekta Prenamjena zgrade bivšeg vojnog objekta – Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta (1. i 2. faza) u sklopu ITU mehanizama. Ugovor o radovima vrijedan je 7.470.582,29 EUR, od kojih je EU sufinanciranje iznosilo 4.903.393,01 EUR, dok se ostatak sufinancirao preko Ministarstva znanosti i obrazovanja iz državnog proračuna. Navedeni ugovor dio je ukupne vrijednosti projekta u iznosu 7.885.801,96 EUR, navodi Tubić.

Prostorije u koje smo zavirili objektivom trenutno su prazne, ali zgrada više ne izgleda niti kao veliko gradilište. Radovi su završeni, a već završava i postupak ishođenja uporabne dozvole. Predstoji još samo opremanje prostora namještajem i računalnom opremom.

– Plan je da izvođenje nastave započne u idućoj akademskoj godini, kako bi objekt bivše Mornaričke bolnice ostvario svoju novu svrhu i postao novi sveučilišni kampus, zaključuje Tubić.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem