Pretraga

Šustar imenovao članove Povjerenstva koje će reformirati hrvatsko školstvo

A- A+

U petak je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta imenovalo članove Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja. Podsjećamo, nakon što je ekspertna radna skupina na čelu s Borisom Jokićem na vlastiti zahtjev razriješena dužnosti, tehnički ministar Šustar imenovao je nove voditelje reforme školstva – Dijanu Vican, rektoricu Sveučilišta u Zadru i biofizičara Matka Glunčića. Pod njihovim će vodstvom hrvatsko školstvo reformirati još 14 novih članova, kako kažu iz MZOS-a, cijenjenih stručnjaka iz područja obrazovanja.

Foto: Srednja.hr

Novih 14 članova Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja, stoji u priopćenju MZOS-a, cijenjeni su stručnjaci iz područja obrazovanja. Dolaze iz Ministarstva rada, Hrvatske gospodarske komore, HZZ-a, Hrvatske obrtničke komore, NCVVO-a, Akademije znanosti i umjetnosti, Agencije za odgoj i obrazovanje i ostalih institucija. Dva su predstavnika MZOS-a. Nakon što je u siječnju 2015. godine tadašnji ministar Vedran Mornar predstavio svoju ekspertnu radnu skupinu nazvavši taj dan dan povijesnim, sadašnji tehnički ministar Predrag Šustar imenuje njihove nasljednike.

14 novih članova 

U Povjerenstvu će tako sjediti Mario Bebić, inače pomoćnik ministrice rada Nade Šikić, koja je nedavno izjavila kako je u Hrvatskoj previše visokoobrazovanih ljudi. Svoga predstavnika ima i Hrvatska gospodarska komora, a to će biti potpredsjednik za međunarodne poslove Želimir Kramarić. Iz Hrvatske obrtničke komore u dolazi Mirela Lekić, a s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ivana Drobac Kern, savjetnica za analizu i informiranje o tržištu rada. 

S Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za člana Povjerenstva odabran je akademik Vladimir Bermanec, a iz Rektorskog zbora profesor Mario Vinković. Ostali su članovi Jasminka Buljan Culej iz NCVVO-a, Ivana Puljiz iz Agencije za mobilnosti i programe EU, Vlade Matas iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Nino Buić iz Agencije za strukovno obrazovanje, docentica Vesna Budinski s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu te Mario Jareb s Instituta za povijest. 

Osim njih, dva su predstavnika MZOS-a, Zdenka Čukelj, načelnica Sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje te Darko Tot, inače načelnik Sektora za potporu sustavu i programe EU-a.

Izdvojeni članak

Prosvjed za kurikularnu reformu: Više od 650.000 učenika uhvaćeno je u klopku obrazovnog sustava

Zadaće: Analiza mjera i izrada preporuka za daljnji rad 

Kako stoji u odluci koju potpisuje Šustar, Povjerenstvo će analizirati provedbu mjera iz strateških i provedbenih dokumenata vezanih uz rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje u nadležnosti MZOS-a te analizirati pravni i financijski okvir za njihovu provedbu. 

Osim toga, zadaća Povjerenstva uključivat će izradu preporuka za daljnji rad na obavezama koje proizlaze iz strateških i provedbenih dokumenata, kao i izradu preporuka za učinkovitiju koordinaciju provedbe reformskih procesa u području odgoja i obrazovanja.

– Za raspravu o određenom pitanju, obradu određene problematike, za praćenje određenog područja ili izradbu prijedloga rješenja, Povjerenstvo je pozvano i dužno predložiti Ministarstvu osnivanje radnog ili drugog stručnog tijela, predlažući sastav, zadaće, prava i obaveze toga tijela, stoji u Šustarovoj odluci.