Pretraga

Svi na obalu: Studenti ovo ljeto mogu zaraditi i do 7 tisuća kuna

A- A+

Prema istraživanju portala Mojposao.hr o tome kakva su očekivanja građana po pitanju plaća za najtraženije radne pozicije u turizmu i ugostiteljstvu u kojem je sudjelovalo više od 300 ispitanika, općenita očekivanja građana su znatno veća od realnih plaća koje zaposlenici u tom sektoru dobivaju. Najveća očekivana plaća u iznosu od 5.524 kuna odnosi se na kuhare, a slijede ih pizzamajstori i recepcionisti s očekivanom plaćom od 4.807 odnosno 4.725 kuna te konobari od kojih se očekuju da zarađuju 4.609 kuna mjesečno. I dalje govorimo o očekivanim plaćama, a izgleda kako su studenti u mnogo povoljnijem položaju od stalnih zaposlenika. 

I dok zaposlenici jedva zarade plaću u najmanjem iznosu od 3.186 kuna, studenti su u turističkoj sezoni na Jadranu postali najtraženija radna snaga. Prema pisanju Slobodne Dalmacije ponuda poslova u splitskom Student servisu veća je od potražnje. Poslodavci su naime, počeli isplaćivati veće honorare od onoga na što ih Student servis obvezuje pa osim minimalca od 18 kuna, ove sezone studenti mogu zaraditi i mnogo više. 

Izdvojeni članak

Ovo su idealni poslovi za one kojima sve brzo dosadi

Kuhari u prosjeku zarađuju 4.495

Istraživanje portala Mojposao.hr ukazuje kako više od 300 ispitanika u najtraženjim poslovima u turizmu očekuje veće plaće od realnih. Tako je za posao kuhara najveća razlika između očekivane i realne plaće. Ispitanici navode 5.524 kune kao iznos očekivane plaće, što je čak 23 posto više od realne plaće kuhara koja je u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 4.495 kuna. Odmah nakon najveću prosječnu plaću ima pizzamajstor u iznosu od 4.432 kune što je tek 8 posto manje od očekivane. 

Očekivana plaća ispitanika za recepcionista iznosila je 4.725 kuna što je 13 posto više od realne koja iznosi 4.179 kuna.

Plaća konobara čak je 21 posto manja od očekivane. Tako bi građani očekivali kako konobar zarađuje 4.609 kuna mjesečno no, prosječna konobarska plaća u 2016. godini iznosi 3.800 kuna.

Zanimljivo je da za neka zanimanja, primjerice spremačice i pomoćno kuhinjsko osoblje je realna plaća čak i viša od one koju ispitanici očekuju. Tako pomoćno kuhinjsko osoblje ima 15 posto nižu očekivanu plaću od onoga što ustvari primaju, a koja realno iznosi 3.712 te spremačice za koje je očekivana plaća 82 kune manja od realne koja iznosi 3.186 kuna. 

Izdvojeni članak

Poslovi koje mladi u Hrvatskoj ne žele raditi, a imaju mogućnost

U splitskom Student servisu trenutno zaposleno više od 8 tisuća studenata

Plaće, odnosno honorari znatno su veći u studentskim poslovima. Kako prenosi Slobodna Dalmacija, u splitskom Student servisu trenutno je zaposleno 8.077 studenata. Broj registriranih poslodavaca koji su ovim putem tražili radnu snagu za sezonu iznosi 7.750, a sve redom lanci luksuznh hotela. Osim hotelskih lanaca, na obali su studente za rad tražile i druge tvrtke poput MUP-a, telekomunikacijske tvrtke kao i poznati lanci brze prehrane.

Čišćenje apartmana, brodova i jedrilica također je dosta unosan studentski posao pa se za jedno čišćenje može zaraditi i do 300 kuna. Nadalje, posao hostesa plaćeno je 50 kuna po satu, a fizikalije za koje se najčešće prijavljuju muški studenti plaćeno je 25 kuna po satu. 

Rad na obali nerijetko uključuje i smještaj i hranu kod poslodavaca, a i ukupne plaće penju se čak i do 7 tisuća mjesečno.  

Izdvojeni članak

Unatoč jednoličnoj ponudi, studentski poslovi traženiji nego ikada

Čišćenje i konobarenje najbolje plaćeni poslovi u Zagrebu

Usporedbe radi, provjerili smo stanje zagrebačkog Student servisa za poslove u ljetnim mjesecima u Zagrebu. Ako se studenti koji su odlučili ostati na kopnu tijekom ljeta odluče za konobarenje u Zagrebu, u najboljem slučaju mogu biti plaćeni 26 kuna po satu. Najmanja zabilježena satnica je 17 kuna.

Čišćenje ureda i ostalih poslovnih prostora također je jedno od bolje plaćenih studentskih poslova trenutno u Zagrebu. Tako za čišćenje najviše možete zaraditi 30 kuna po satu, a najmanje 20 kuna.

Hostesiranje u Zagrebu trenutno nije na cijeni kao na obali, ali za dijeljenje primjerice letaka plaća je 32 kuna po satu, dok će hostese u promidžbi zaraditi 20 kuna po satu uz dodatnu simulaciju. Studenti koji više preferiraju fizikalije za svoj će rad dobiti najviše 25, a najmanje 20 kuna po satu.