Pretraga

Tinejdžeri izmislili program koji prepoznaje ljudske emocije

A- A+

Dva mladića iz Portlanda gledajući film Ja, robot došli su na ideju da razviju algoritam koji će robotima omogućiti da prepoznaju ljudske emocije. U tome su uspjeli, a za patent su nagrađeni stipendijom od 100 tisuća dolara.

Akash Krishnan i Matthew Fernandez, tinejdžeri iz Portlanda, osmislili su kompjuterski program koji omogućuje robotu da razumije ljudske emocije te na taj način oduševili programersku i znastvenu zajednicu.

Na ideju za ovaj patent su došli na ideju gledajući film Ja, robot te su se prijavili na školsko natjecanje. Rad od 30-ak stranica sa šiframa i 60 stranica objašnjenja postupka im je donio pobjedu, a s obzirom na inovativnost izuma zaradili su i bogatu stipendiju od oko 100 000 dolara.

Izdvojeni članak

Genij za budućnost: Student Tino je novi Nikola Tesla

– Veliki je izazov baviti se emocijama koje su meta informacija. Mnogi ljudi svoje algoritme baziraju na sistemu prepoznavanja govora jer su ti sustavi već utvrđeni, ali osjećaji su sasvim drugačiji zadatak pa je znanstveni cilj nešto drugo, zaključio je Matthew Fernandez.

Njihov algoritam prepoznaje osnovne osjećaje oput straha, sreće, tuge i bijesa, no još uvijek nije u stanju percipirati povjerenje i sarkazam.

Fernandez i Krishnan nakon što su dobili svoju nagradu nastavili su raditi na razvoju programa, a trenutačno se bave izradom čipa za prepoznavanje emocija koji bi se ugradio u mobilne telefone.