Pretraga

Tko je uopće mali Venerin i Marsov?

A- A+

                                            

                                                                  

Malen je i uvijek je gol. Ali ima luk i strijelu koji ga čine vrijednim spomena. On je Kupid ili Eros. Zavisi u koju ćete mitologiju zaviriti, grčku ili rimsku.

U rimskoj mitologiji zove se Kupid i bog je čežnje, naklonosti i erotske ljubavi. Iako po današnjim kriterijima fizički nije baš najbolji frajer uokolo, ali igra na kartu duše i zaraznih strelica. Onaj kojeg pogodi postane strašno zaljubljen. Stari Rimljani su tvrdili da je sin Venere božice nade, i boga rata, Marsa. Ipak u grčkoj mitologiji Kupid je Eros i jedan je od prvih bogova, koji je nastao kad i svemir.

No obje mitologije imaju poveznicu, a to je priča o Erosu i Psihi. Ona je bila prekrasna, štoviše ljepša od same Afrodite i zato ju Erosova majka Afrodita nije mogla podnijeti (možete samo zamisliti koliki je ego Afrodita imala), pa je poslala Erosa da ju pogodi strelicom kako bi se sama Psiha zaljubila u neku rugobu.

Eros je kao pravo poslušno dijete poslušao majku i otišao kod Psihe. Što je kasnije točno bilo, nitko ne zna. Jedni kažu da se Eros samo tako zaljubio u Psihu jer je pao na njenu ljepotu, dok drugi tvrde da je uspio biti toliko šlampav i prilikom odapinjanja svog luka ozlijediti se strelicom, pa se tako slučajno i bezazleno zapaliti za Psihu. Možda nijedna varijanta nije istinita, već je posrijedi srednjovjekovna cenzura, teško je danas sa stopostotnom sigurnošću utvrditi. Nakon što se Eros zagrijao za Psihu, pravu srednjovjekovnu ljepoticu, krenula je njihova priča. Priča uključuje nevidljive sluškinje, dvorac, livadu s cvijećem, ambroziju i naravno zle ljubomorne sestre. No ovdje je nećemo prepričavati, nego samo spomenuti da su Eros i Psiha dobili bebu. Malu su tada moderni i wannabe kul inovativni roditelji nazvali Volupta ili na grčkom Hedona. Pogodite ona je bila božica…? Tako je, senzualnog užitka. Prava mala erotska obitelj. Odat ćemo i jednu tajnu o zgodnoj Psihi. Ona je bila samo obična smrtnica, ali dobro se ogrebala udajom, dobila je ni više ni manje nego – besmrtnost!

Što se tiče Kupidova ili Erosova oružja, njegov luk nema takav oblik bezveze. Naime oblik luka prati gornju čovjekovu usnicu. Upravo se danas za djecu rođenu s tzv. Zečjom usnom kaže da imaju efekt Kupidovog luka.

Danas se je Kupid u prednosti što se tiče komercijalnog Valentinova. Sveti Valentin se ipak ne pojavljuje tako često u čestitkama. Na njegovu žalost sv. Valentin nema ni luk ni strelice. Samo haljinu s velikim križem. No ipak, taj nimalo običan tandem ima svoju poveznicu, a to je 14. veljače.

Sretan vam prvi dan Lige prvaka!