Pretraga

U beogradskoj školi u kojoj se dogodio masakr kod učenika pronađen nož, odveden je u policiju

A- A+

Školski policajac u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, u kojoj se u svibnju dogodio masakr, otkrio je nož u ruksaku učenika. Na sreću, nitko nije ozlijeđen. Oglasilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova, iz kojeg poručuju kako je prisustvo policajca u školama i suradnja s učenicima i zaposlenima u školama ključna u sprječavanju eventualnih incidenata. Ovih dana se nastavilo suđenje roditeljima ubojice, jučer su svjedočili roditelji ubijenih žrtava.

policijski auto s rotirkom na ulici ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu

Policijski auto ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar na Vračaru u Beogradu, gdje je 14-godišnji učenik iz pištolja ubio devetero djece i čuvara škole
Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova, Republike Srbije

Školski policajac u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, u kojoj je učenik u svibnju otvorio vatru na vršnjake i zaposlenike, pronašao je nož u ruksaku jednog učenika, doznaje Blic.rs. Ovog puta u školi nije došlo do incidenata, a dječak koji je donio nož odveden je u policiju. Tvrdi kako pronađeni nož nije njegov.

Nitko nije povrijeđen

Srećom, nitko nije povrijeđen, niti je učenik ikome prijetio. Svi učenici Osnovne škole Vladislav Ribnikar na sigurnom, a daljnje utvrđivanje činjenica je u tijeku. Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je za Blic.rs kako je prisutnost školskog policajca u školama i suradnja s učenicima i zaposlenicima u školama ključna u sprječavanju eventualnih incidenata i zaštite sigurnosti učenika.

– Nož je pronađen kod učenika osmog razreda, no incidenata nije bilo. Nož je tom učeniku oduzet, a ostala djeca su puštena kući. I dalje osjećaju posljedice nesretnog čina, a ovo im dodatno otežava situaciju. Mi roditelji smo zabrinuti, moramo biti sigurni da su u toj školi naša djeca zaštićena, ispričao je za Blic.rs jedan od roditelja učenika.

Doznaju i kako je u OŠ Vladislav Ribnikar stigla i ministrica prosvjete, Slavica Đukić Dejanović, a Blic.rs potvrdio je kako se ispred škole nalazi nekoliko policijskih vozila.

Izdvojeni članak
zgrada Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu, Google Street View

Roditelji djece ubijene u beogradskoj školi prosvjeduju: ‘Želimo biti viđeni i da se isprave greške’

Nastavljeno suđenje, tužbu podnijelo ukupno 27 osoba

Krajem siječnja je, podsjetimo, počelo suđenje roditeljima maloljetnog ubojice. Uz oca i majku, optuženi su i vlasnik i instruktor streljačkog kluba u koji je otac odvodio dječaka i učio ga pucati. Početak suđenja obilježile su suze roditelja, koji su izjavili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Kako piše telegraf.rs, suđenje je nastavljeno iako nije dostupno za javnost, a jučer su roditelji ubijene djece na sudu dijelili svoja bolna svjedočanstva. Tužbu je podnijelo ukupno 27 tužitelja, odnosno članova obitelji žrtava masakra, a pokrenute su u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove uslijed smrti bliskih osoba, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana naknada, odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presude pa sve dok za to traju uvjeti, a to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove uslijed smrti bliskih osoba. Telegraf.rs izvijestio je kako je također krajem siječnja, nastavnica povijesti koja je tada teško ranjena, također podnijela tužbu protiv roditelja ubojice.

Nakon ove nezapamćene tragedije, u podcast smo pozvali stručnjakinju pa s njom porazgovarali o učenicima, mentalnom zdravlju i prevenciji nasilja. Nataša Jokić Begić, profesorica na Filozofskom fakulteta i klinička psihologinja s preko trideset godina iskustva, osvrnula se na neke detalje ovoga slučaja. Čitav podcast pogledajte u nastavku.