Pretraga

Počelo suđenje roditeljima čiji je sin počinio masakr u školi: Na optuženičkoj klupi i vlasnik streljane

A- A+

Na Višem sudu u Beogradu počelo je suđenje roditeljima dječaka koji je 3. svibnja prošle godine u OŠ Vladislav Ribnikar ubio devetero učenika škole i zaštitara. Uz oca i majku, optuženi su i vlasnik i instruktor streljačkog kluba u koji je otac odvodio dječaka i učio ga pucati. Početak suđenja obilježile su suze roditelja, koji su izjavili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

policijski auto s rotirkom na ulici ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu

Policijski auto ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar na Vračaru u Beogradu, gdje je 14-godišnji učenik iz pištolja ubio devetero djece i čuvara škole
Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova, Republike Srbije

Vijeće Višeg suda u Beogradu je, na prijedlog tužiteljstva, donijelo odluku o zatvaranju za javnost suđenja roditeljima učenika koji je počinio masakr u beogradskoj Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, nakon što je u listopadu 2023. protiv njih podignuta optužnica. Odluka je obrazložena potrebom zaštite interesa maloljetnih osoba te očuvanja javnog reda, piše Blic.rs.

Za oca traže 12 godina zatvora, za majku dvije i pol

Suđenju, koje će se odvijati u Palači pravde u Beogradu, prisustvovat će samo obitelji ubijenih i ranjenih učenika te stručna javnost, uz obvezu čuvanja informacija kao profesionalne tajne. Bilo kakvo otkrivanje detalja ili komentiranje sudskog postupka rezultirat će kaznenim progonom.

Kako navodi Blic.rs, optužnica Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu predlaže zatvorske kazne za oca dječaka 12 godina, majku dvije i pol godine, vlasnika streljane i instruktora po tri godine. Otac dječaka tereti se za teško djelo protiv sigurnosti zbog sumnje da je svojeg sina neprimjereno uveo u streljanu te ga obučavao rukovanju oružjem, čime nije ispunjavao zakonske obveze čuvanja oružja, a što je rezultiralo masovnim ubojstvom.

Također, majka dječaka optužena je za nedopušteno posjedovanje i nošenje oružja. Protiv oca i majke pokrenuti su i parnični postupci zbog tužbi obitelji ubijene djece za nematerijalnu štetu uslijed gubitka bliske osobe.

Izdvojeni članak
učenik u školskom hodniku, crno-bijela fotografija

Mnogi kažu da je dječak koji je počinio pucnjavu psihopat: Psihologinja kaže da je to pogrešno, evo i zašto

Svi optuženi poricali krivnju

Kako doznaje Blic.rs, početak suđenja obilježile su suze roditelja, koji su izjavili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret. Isto je tvrdio i vlasnik streljane te zaposlenici. Drugim riječima, svi optuženi poricali su svoju krivnju.

Tužitelj je tražio isključenje javnosti radi zaštite interesa maloljetnika, no obrana tvrdi da su razlozi ‘paušalni’ te da je javnost trebala biti obaviještena o cijelom postupku. Obrana je, kako piše Blic.rs, istaknula i da su učenici vraćeni u istu školu, dok se država izruguje roditeljima koji žele školu pretvoriti u memorijalni centar.

Nakon ove, u regiji nezapamćene tragedije, u podcast smo pozvali stručnjakinju pa s njom porazgovarali o učenicima, mentalnom zdravlju i prevenciji nasilja. Nataša Jokić Begić, profesorica na Filozofskom fakulteta i klinička psihologinja s preko trideset godina iskustva, osvrnula se na neke detalje ovoga slučaja. Čitav podcast pogledajte u nastavku.