Pretraga

U Hrvatsku iz Ukrajine stiglo više stotina djece, škole dobile uputu kako ih uključiti u nastavu

A- A+

Otkako je započela ruska agresija na Ukrajinu, iz te je zemlje granicu prema zapadu prešlo nešto više od 1,7 milijuna civila, većinom žena i djece, govore to podaci UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR). Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, do konca prošloga tjedna u Hrvatsku je stiglo preko 500 djece. Resorno je Ministarstvo školama poslalo i posebnu uputu vezanu uz uključivanje djece i učenika izbjeglica iz Ukrajine u odgojno-obrazovni sustav Hrvatske.

učenje - ruksak - učenik

Ilustracija: Unsplash

Još je potkraj veljače, nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, Vlada RH osnovala Međuresornu radnu skupinu za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine. Kao članica Europske unije, Hrvatska slijedi Direktivu Europske unije o privremenoj zaštiti koja osigurava, u slučaju velikog broja izbjeglica s kriznog područja, pravo na rad, stanovanje, zdravstvenu zaštitu te – pravo na obrazovanje.

U Hrvatskoj trenutno više stotina djece, nepoznato koliko će ih ovdje ostati

To bi značilo da će se ukrajinski učenici koji izbjegnu iz svoje zemlje moći ravnopravno uključiti, među ostalim, u odgojno-obrazovni sustav RH. Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u Hrvatsku je od početka agresije stiglo više stotina djece iz Ukrajine.

– Uspostavili smo komunikacijski kanal s Hrvatskim Crvenim križem i izradili dopunski obrazac pomoću kojega je moguće detektirati školsku djecu kao i odrasle osobe koje imaju pedagoške kompetencije, a koji bi se mogli uključiti u obrazovni proces i rad s učenicima uključenima u školski sustav u RH. Prema trenutačnim informacijama, od 25. veljače do 4. ožujka u 6:30 sati u RH ukupno je ušlo 1.187 osoba koje su se izjasnile kao izbjeglice od čega 506 (43%) djece. U ovom trenutku ne raspolažemo informacijama koliko njih će ostati u RH, odnosno gdje će biti smješteni o čemu ovisi i uključivanje u one školske ustanove koje se nalaze na području njihova boravka, kažu nam u Ministarstvu.

U škole stigla uputa za uključenje ukrajinskih učenika u nastavu

Ovih dana Ministarstvo je izradilo upute osnovnim i srednjim školama u o potrebi uključivanja učenika izbjeglica iz Ukrajine. Upute, navode iz Ministarstva, idu u smjeru što jednostavnijeg uključivanja učenika, ‘sa što manje proceduralnih prepreka u postupku uključivanja, posebno uvažavajući okolnosti njihova dolaska’.

Kada je riječ o upisu učenika iz Ukrajine u naše osnovne ili srednje škole, navodi se u uputi Ministarstva, učenik se, u pravilu, upisuje u onu osnovnu školu kojoj pripada prema upisnom području.

Što se tiče srednjoškolaca, upis se organizira prema postojećim obrazovnim programima. U slučaju da u našem sustavu ne postoji obrazovni program koji je učenik pohađao u matičnoj zemlji, ima pravo na nastavak obrazovanja u najsrodnijem obrazovnom programu koji se provodi u srednjoj školi u koju će biti upisan.

Izdvojeni članak
djeca-rat

Hrvatski UNICEF pomaže ukrajinskoj djeci: Ovako možete pomoći i vi

Što je s jezikom?

Uputama Ministarstva se od škola traži da osiguraju učenicima iz Ukrajine sudjelovanje u pripremnoj nastavi hrvatskog jezika bez testiranja. Također, škole bi trebale osigurati istovremeno uključivanje u odgojno-obrazovni rad u razrednim odjelima u svim predmetima prema njihovim mogućnostima i sposobnostima te na kraju godine – zaključne ocjene i svjedodžbu.

– Budući da u RH ne postoji organizirana nastava na ukrajinskom jeziku prema Modelu A u kojem učenici nastavu pohađaju na svom materinskom jeziku, učenici će biti uključeni u redovne program nastave na hrvatskom jeziku s pripremnom nastavom učenja hrvatskog jezika u trajanju od 70 sati, a koja se organizira jedan ili sva sata dnevno. U školskim ustanovama u kojima je organizirana nastava Ukrajinskog jezika i kulture (Model C) će se moći učenici uključiti i u ovaj vid dodatnog učenja materinskog jezika. S obzirom na broj učenika izbjeglica iz Ukrajine u određenoj školskoj ustanovi i prema pokazanom interesu, ako se u navedenoj školi ne izvodi dodatna nastava Ukrajinskog jezika i kulture (Model C) takva će se nastava moći privremeno ustrojiti na zahtjev škole i uz suglasnost Ministarstva uz moguće osiguravanje adekvatnih kadrovskih uvjeta iz kojeg razloga preko obrasca Crvenog križa prikupljamo podatke i o stečenoj akademskoj razini obrazovanja i stečenom zvanju, kažu nam iz Ministarstva.

Izdvojeni članak

Kako s djecom i mladima razgovarati o ratu u Ukrajini? Objavljene su vrlo detaljne upute

Učenici će se ocjenjivati, ali imajući u vidu teške okolnosti u kojima se nalaze

Učenici koji dođu iz Ukrajine trebaju biti upisani u matičnu knjigu, a ako ih zbog nedostatnih osobnih podataka nije moguće upisati u e-Maticu, škola će ga u e-Maticu upisati po dobivanju potrebnih podataka, navedeno je u uputi MZO-a.

– Učenik se prati i vrednuje prema njegovim sposobnostima, posebno imajući u vidu stresna iskustva, teške okolnosti te općenito psihofizičko stanje učenika uzrokovano okolnostima u zemlji iz koje dolazi. Kada je potrebno za učenika se organizira i dopunska nastava, piše u uputi Ministarstva školama, na kraju koji se  ministar Radovan Fuchs školama i zahvalio ‘na svim naporima poduzetim uslijed suočavanja s posljedicama epidemije, ali i potresa posljednje dvije godine’.

Uputu Ministarstva možete detaljno proučiti u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.65 MB]