Pretraga

U pojedinim školama danas zbog potresa otkazana nastava, dodatno se pregledavaju zgrade

A- A+

U blizini Baške na otoku Krku proteklog se četvrtka dogodio jak potres, čija lokalna magnituda iznosi 4.8, izvijestila je Seizmološka služba Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Zbog potresa je u Osnovnoj školi ‘Fran Krsto Frankopan’ i sve četiri njene područne škole nastava danas otkazana te se dodatno pregledavaju zgrade. Seizmološka služba objavila je i preliminarne podatke o potresu, a objasnili su i zašto u Hrvatskom primorju dolazi do njih.

razred, učionica

Foto: srednja.hr

Proteklog četvrtka Krk i okolicu pogodio je potres magnitude 4.8, nakon kojeg je uslijedio niz manjih potresa. Škole su odmah evakuirane, a u pojedinim osnovnima je zbog potresa otkazana nastava i danas.

Zbog potresa otkazana nastava u OŠ ‘Fran Krsto Frankopan’ i područnim školama

Osnovna škola ‘Fran Krsto Frankopan’ Krk, u čijem su sastavu i četiri područne škole – PŠ Vrh, PŠ Vrbnik, PŠ Punat i PŠ Baška, u svim je svojim školama otkazala nastavu ovog petka, dan nakon potresa u blizini Baške.

– Kao mjeru opreza i radi dodatnog pregleda školskih zgrada, i neoštećenih i onih na kojima su tijekom potresa nastale pukotine, zbog sigurnosti svih učenika i djelatnika, a kako bi prije povratka u školu statičari pregledali pukotine nastale od potresa, škola će sutra biti zatvorena, stoji u obavijesti na stranici te škole.

Izdvojeni članak
potres petrinja

Prije točno dvije godine Petrinja je pretrpjela razoran potres: Do sada ih je bilo još 1.700 iznad 2,0

U drugim osnovnim školama nije bilo oštećenja, nastava ide redovito

U drugim se osnovnim školama na Krku ovog petka nastava izvodi redovito, budući da zgrade nisu pretrpjele oštećenja u jučerašnjem potresu.

– Normalno radimo, svi su u školi, imamo čak i neki ples. Nastojimo riješiti djecu straha i panike. Jučer su svi učitelji reagirali dobro, a na školi nema nikakvih oštećenja tako da nastava ide redovno, kaže nam ravnateljica Osnovne škole Malinska-Dubašnica, Nedjeljka Turčić.

Slična je situacija i u Osnovnoj školi Omišalj, najudaljenijoj krčkoj školi od epicentra.

– Nismo dana otkazivali nastavu, nije bilo nikakvih oštećenja na školi. Daleko smo od epicentra, potres smo osjetili, ali ne tako jako. Odmah smo evakuirali učenike i organizirali im prijevoz do doma, ali danas se nastava izvodi redovito, kažu nam iz OŠ Omišalj.

Zvali smo i u SŠ Hrvatski kralj Zvonimir u Krku, odakle nam je rečeno da nam ravnateljica trenutno ne može odgovoriti na upit ima li danas nastave, nego smo upućeni da nazovemo kasnije. Ravnateljici smo poslali mail te smo je zamolili za odgovor do 11 sati, no on nije pristigao. Nakon toga smo ponovno zvali školu, ali se na telefone do zaključenja članka nitko nije javljao.

Izdvojeni članak

Ovo su mladi koji su pomagali ljudima za vrijeme potresa: Za to su dobili posebna priznanja

Seizmolozi s PMF-a objavili prve podatke o potresu

Seizmološka služba Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu jučer je objavila preliminarne podatke o ovom potresu.

– Prijepodne, 16. veljače u 09:47 UTC (10:47 SEV), u blizini mjesta Baška na otoku Krku dogodio se jak potres procijenjenog intenziteta u epicentru VI°EMS (Europska makroseizmička ljestvica) koji se osjetio na širem području Kvarnera, Istre i riječkog zaleđa,  jugozapadne Slovenije, južnoj Austriji, južnoj Njemačkoj, južnoj Mađarskoj, te u Bosni i Hercegovini do Banje Luke, Zenice i Sarajeva, kao i u Italiji. Lokalna magnituda iznosi 4.8 (Izvješće Seizmološke službe Geofizičkog odsjeka PMF-a), a žarište mu je bilo plitko na dubini između 8 i 10  km, stoji na stranicama Seizmološke službe PMF-a.

Dalje navode da je nakon ovog potresa uslijedio i niz slabijih, od kojih je najjači bio lokalne magnitude 2,7, a dogodio se u 09:53 UTC (10:53 SEV).

– Dogodila su se još tri potresa magnituda između 2,0 i 3,0 te 20 potresa magnituda između 1,0 i 2,0. Ovakvo ponašanje potresa – pojava naknadnih potresa koji su magnitudom slabiji od glavnog potresa – je očekivano i uobičajeno te se može očekivati pojačana seizmička aktivnost u okolici epicentra glavnog potresa u sljedećih nekoliko tjedana ili čak mjeseci, navode seizmolozi.

Izdvojeni članak

Školarci trpe posljedice pandemije i potresa, ali i roditelji: ‘Iscrpljeni su nakon online nastave’

Zašto dolazi do potresa u Hrvatskom primorju?

Objasnili su i zašto se događaju potresi u Hrvatskom primorju, koje se nalazi na dodiru Jadranske mikroploče i Euroazijske ploče.

– Tijekom pomicanja Jadranske mikroploče prema sjeveroistoku i u sudaru s Europskom pločom, izdigli su se Dinaridi na sjeveroistoku i Alpe na sjeveru. Procijenjene vrijednosti konvergentnog kretanja Jadranske mikroploče u odnosu na Euroazijsku ploču su u rasponu od 0,5 na sjeverozapadu do 4,5 mm/god na jugoistoku, navode iz Seizmološke službe.

Dalje ističu da je u Hrvatskom primorju najznačajnija rasjedna zona Ilirska Bistrica – Rijeka – Vinodol – Senj.

– Potresi na tom složenom sustavu uglavnom su uzrokovani reversnim rasjedima, pružanja sjeverozapad–jugoistok, sa žarištima potresa dubine do 20 km (Markušić i Herak, 1999; Ivančić i sur., 2006). U ovom području, gdje je konvergencija Jadranske mikroploče prema Euroaziji s proračunatim vrijednostima između 3 i 3,5 mm/god., režim tektonske napetosti pretežito je transpresijski, s P-osi pružanja S – J i SI – JZ. Ta se napetost većinom oslobađa po seizmogenim rasjedima s desnim pomakom po pružanju SZ – JI, lokalno i u kombinaciji s reversnim rasjedima dinaridskog, ali i okomitog pružanja, pišu s PMF-a, a više o potresima u Hrvatskom primorju kroz povijest možete čitati ovdje.