Pretraga

U srednjoj školi u Zagrebu nije ‘procurila’ kiselina: Objasnili su nam kako su ozlijeđene tri učenice

A- A+

Zdravstveno učilište u Zagrebu, srednju školu koja obrazuje učenike za niz zanimanja, jučer su posjetili hitna, vatrogasci i policija, ali ne zbog curenja sumporne kiseline, već nezgode na redovnoj nastavi farmaceutskog predmeta. Kako su nam rekli iz ureda ravnateljice škole Zlatice Kozjak Mikić, jednoj je učenici na laboratorijskoj vježbi iz ruke ispala staklena posudica u kojoj je bila sumporna kiselina. Posudica se razbila pa je kiselina poprskala gležnjeve triju učenica. Nastavnica na predmetu odmah je reagirala, pozvane su hitne službe i roditelji, a učenice su zdravstveno zbrinute.

ulaz u zgradu i stepenice kod zdravstvenog učilišta u zagrebu

Zdravstveno učilište u Zagrebu
Foto: Google maps screenshot

U javnost je danas prijepodne dospjela informacija da je u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi došlo do curenja sumporne kiseline prilikom čega su ozlijeđene tri učenice. U pitanju je Zdravstveno učilište, srednja škola koja obrazuje laboratorijske tehničare, sanitarne tehničare, dentalne tehničare, farmaceute i medicinske kozmetičare. Kako su gotovo svi mediji prenijeli tu informaciju, odmah smo nazvali ured ravnateljice Zlatice Kozjak Mikić.

Iz njenog su nam ureda su nam gore navedene informacije – demantirali. U telefonskom nam je razgovoru rečeno da nije došlo do curenja sumporne kiseline, već do nezgode na nastavi jednog predmeta koji slušaju učenici koji pohađaju smjer za farmaceute. Prilikom laboratorijskih vježbi jednoj je učenici iz ruke ispala staklena posudica u kojoj je bila sumporna kiselina. Posudica se razbila, pojasnili su nam, a tekućina je poprskala gležnjeve triju učenica koje su se našle u blizini.

Izdvojeni članak
učionica, rotirka policijskog automobila

Roditelj prijetio zagrebačkoj školi da će im se dogoditi ‘Beograd’, učenik druge objavio sliku pištolja

Magistra farmacije koja drži taj predmet odmah je reagirala, a pozvane su i sve hitne službe – hitna, vatrogasci i policija – a u školu su pozvani i roditelji učenica. Medicinski tehničari su, po dolasku u učionicu, kazali su nam iz Zdravstvenog učilišta, potvrdili da je reakcija magistre bila dobra. Vatrogasci su zbrinuli ostatak prolivene kiseline. Učenice su, kažu nam iz škole u telefonskom razgovoru, potpuno zbrinute, a nije bilo potrebe da se dalje javljaju u bolnicu već im je rečeno da se jave svojim obiteljskim liječnicima.

Jedna od tri učenice čiji je gležanj bio najviše poprskan nagrizajućom kiselinom dobila je uputu da još dva dana maže mjesto opekotine i da se onda javi doktoru. Dogodila se nezgoda, kazali su nam iz ureda ravnateljice Kozjak Mikić, no sve je obavljeno po protokolu. Jedino što u ovom trenutku moraju potražiti još, kazali su nam, jest tvrtka koja se bavi zbrinjavanjem štetnog otpada, dok je sve ostalo – u redu.