Pretraga

U tijeku je Mjesec hrvatskog jezika – Znaš li što je pleonazam?

A- A+

Na Međunarodni dan materinskog jezika 21.veljače započelo je obilježavanje Mjeseca hrvatskog jezika. Mjesec hrvatskog jezika u organizaciji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava se sve do 17. ožujka – dana kada je objavljena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine.

Volim hrvatski jezik

U danima koji su pred nama možete prisustvovati raznim zanimljivim i informativnim događanjima i predavanjima, a cilj Instituta je istaknuti važnost očuvanja materinskog jezika i svih njegovih narječja i dijalekata. Hrvatski jezik kao takav prošao je nekoliko razvojnih razdoblja pa iz instituta naglašavaju kako se unatoč svim poteškoćama hrvatski jezik uspio očuvati.

Diljem cijele Hrvatske cijeli mjesec možete prisustvovati raznim predavanjima, medijskim izlaganjima, ali i predstavljanjima jezikoslovnih izdanja: Pojmovnik kamenoga doba, Početno pisanje na hrvatskome jeziku, Hrvatski pravopis i drugim. Tako primjerice će Mjesec hrvatskog jezika u organizaciji čakovečke podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježiti brojnim predavanjima na temu jezika, dok će u Dubrovniku knjižnice organizirati niz predavanja na kojima će prisustvovati znanstvenici poput dr. Ivane Oraić Rabušić, dr. Željka Jozića i dr. Ivane Lovrić Jović. Također, Večernji list i list Radost prvim danom ožujka otvorit će natječaj Biramo najljepši hrvatski rukopis.

Vjerojatno u teoriji znaš da se radi o nizanju istoznačnih riječi u govoru. Koliko god puta to znao, dogodi li ti se ponekad da nižeš riječi poput: