Pretraga

Video: Znate li što na kajkavskom znači špeglin? ‘Ne znam zašto, ali želim reći slanina’

A- A+

Tijekom Mjeseca hrvatskog jezika smjestili smo kajkavca, štokavku i čakavca naše redakcije u istu prostoriju i testirali koliko dobro poznaju tuđa narječja. Duje je ispitao znanje iz čakavskog, Stella iz štokavskog, a sada je došao red na Hrvoja i kajkavski. U videu možete pogledati oko čega su se najviše mučili.

foto: srednja.hr

Totokamra, hosta, kupica… Samo su neke riječi koje je naš redakcijski kajkavac Hrvoje pripremio za svoje kolege iz Slavonije i Dalmacije, Stellu i Duju. Ideja je bila da tijekom Mjeseca hrvatskog jezika, koji je ove godine trajao od 21. veljače do 17. ožujka, vidimo kakvo je naše znanje kada su u pitanju narječja.

– Ne znam zašto, ali želim reći da je to slanina, rekla je Stella na Hrvojevo pitanje što znači špeglin.

Nakon toga uslijedio je smijeh jer špeglin zapravo znači ogledalo.

Izdvojeni članak
rječnik

Video: Znate li što je traverša ili kogoma? Neki od nas dobro su se namučili da to odgonetnu

– Meni ova riječ zvuči jako prosto, komentirao je Duje kada je na red došla kupica, odnosno na kajkavskom izraz za čašu.

I Duje i Stella dobro su se namučili kod riječi totokamra, a što to točno znači kao i još par ostalih riječi, pogledajte u videu.

@srednja_hr Kajkavski je dosta zabavan 😅 Pišite nam u komentare riječi koje vi znate, a više čitajte na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #kajkavski #zagorski #zagorje #čakavski #dalmatinski #dalmacija #štokavski #slavonija #narjecje #jezik #hrvatski #hrvatskijezik #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr