Pretraga

Šeflja, ponistra, lazanjur, štenge, pertle…. Kako vi zovete ove predmete?

A- A+

U Hrvatskoj postoje tri narječja, štokavski, kajkavski i čakavski, a oni se raščlanjuju na razne dijalekte, pa na skupine govora i na kraju na mjesne govore. Nekada se zna dogoditi da se ljudi iz dva susjedna sela, udaljena svega par kilometara, jednostavno ne razumiju jer se njihovi mjesni govori toliko razlikuju. Ali sve to pokazuje na bogatstvo našeg jezika povodom kojeg se i ove godine obilježava Mjesec hrvatskog jezika.

Foto: Unsplash | Pixabay

Od 21. veljače pa do 17. ožujka obilježavamo Mjesec hrvatskog jezika, a kako bolje pokazati njegovo bogatstvo i šarolikost nego kroz naša narječja. Bilo da govorite štokavicom, kajkavicom ili čakavicom, zna se dogoditi da nekada ne razumijete ljude iz obližnjeg mjesta. To se naziva mjesnim govorom i u istom narječju postoji više naziva za istu stvar.

Izdvojeni članak

Šeflja, kaciola i grabilica: Ovo su riječi s najviše sinonima u hrvatskome jeziku

Jedna od stvari o kojoj se vodi najviše polemika pa čak i na nacionalnoj razini jest – ona velika žlica za juhu ili grabilica za juhu. Namjerno nismo napisali ‘naziv’ za to jer ako kažemo ‘šeflja‘, neki bi se mogli pobuniti i reći da se kaže ‘kaciola‘, a treći da je jedino ispravno ‘grabljača‘. I tako bi rasprava trajala u nedogled, iako je svaki od tih naziva točan za one koji ih svakodnevno koriste.

Kako bismo obilježili Mjesec hrvatskog jezika u našoj redakciji okupili smo izvorne govornike s različitih dijelova Hrvatske i snimili video za naš TikTok kanal u kojemu smo pokazali kako svatko govori drugačije. Što je čakavcima lazanjur, a kajkavcima oblok i što na sve to kažu štokavci, pogledajte u videu ispod. Zapratite nas na TikToku i u komentarima nam otkrijte koje nazive vi koristite!

@srednja_hr Koje riječi vi još znate, a da ih mi nismo spomenuli? Priključite nam se u obiljezžavanju Mjeseca hrvatskoga jezika! #srednjahr #hrvatska #jezik ♬ Lofi – Domknowz

Share via
Copy link
Powered by Social Snap