Pretraga

U Zagrebu šest školskih objekata počinje s radom, u drugima obnova zapela: ‘U nekima imamo apartmane za turiste’

A- A+

Ovog ponedjeljka započela je nova nastavna godina. U Zagrebu šest školskih objekata počinje s radom, a riječ je o četiri škole obnovljene u potresu, učeničkom domu te jednoj novoj područnoj školi. Svečano je otvorena obnovljena jedna od najteže oštećenih škola u Zagrebu, OŠ Ivana Merza, koja nije prošla samo kroz sanaciju nego cjelovitu obnovu, što uključuje i novu opremu u školama. U nekima je obnova zapela, a kako je na konferenciji za medije otkrio gradonačelnik Tomislav Tomašević, u pojedinim školama postoje apartmani za turiste.

Oko dvije tisuće zagrebačkih učenika danas ulazi u nove školske objekte. Otvaraju se četiri škole obnovljene u potresu – OŠ Ivana Merza, OŠ u Vugrovcu, učenički dom Brune Bušića, Hotelijersko – turistička škola, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog i nova područna škola u Blatu.

U OŠ Ivana Merza od potresa se smanjio broj učenika

Tim je povodom ispred OŠ Ivana Merza održana konferencija za medije gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, a prisustvovao je i ravnatelj OŠ Ivana Merza, Jurica Šperanda.

– Škola je inače otvorena 1901., tada je to bio istočni dio Zagreba i u ovom dijelu nije bilo škole pa je Gradska skupština odlučila da treba nešto poduzeti jer se grad počeo ubrzano širiti. U to vrijeme je već bila moderna, imala je poseban sustav centralnog grijanja, a sada je nakon 120 godina obnovljena, ali zadržala je svoj stari šarm. U nekim stvarima je inovativna što se tiče energetske obnove, što se tiče uštede energije, sustava grijanja, hlađenja, pametnih ploča. Tako da smo svi iz škole – učenici, roditelj, nastavnici – presretni da se vraćamo u ovako obnovljenu školu, rekao je ravnatelj Šperanda.

Otkrio je i da je u školi trenutno 380 učenika, dok ih je prije potresa bilo 450. Manji broj učenika uzrokovan je iseljenjima Zagrepčana iz centra, od kojih mnogi još uvijek obnavljaju svoje stanove. Kako kaže ravnatelj, u školi očekuju da će se učenici, koji su morali iseliti iz svojih domova, na kraju ipak vratiti u školu.

– Ovo je bila jedna od najteže oštećenih škola u potresu koji je pogodio Zagreb prije dvije i pol godine. Iznimno mi je drago da nakon godinu i pol radova se konačno otvorila, da konačno učenici i nastavnici više neće morati biti u drugim školama, nego da se vraćaju i ovdje budu svoj na svome, rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Tomašević.

Izdvojeni članak

Zagreb otvara tri škole i dom u rujnu: Obnova ostalih kasni, jednoj srednjoj produljen rok na 2024.

Škola dobila pametne ploče, senzore…

Podsjetio je kako je ovo je jedna od dvije do sada završene cjelovite obnove, uz OŠ Miroslava Krleže koja je otvorena još početkom ove godine.

– Kada govorimo o potresu, to su, koliko mi znamo, jedine cjelovite obnove koje su završene, uključujući i državne institucije. Tako da danas, ono što mi je drago, uz ovu školu, još dva obnovljena objekta će biti puštena u pogon. Međutim još tri škole će biti danas, bilo da su nove, bilo da su dograđene, isto tako puštene u nastavu. Znači danas imamo šest novih školskih objekata koji počinju s radom i oko dvije tisuće učenika prvi je puta danas u tim objektima će pohađati nastavu ili boraviti, ako govorimo o učeničkom domu, naveo je Tomašević.

Može se reći, dodaje, kako se u slučaju OŠ Ivana Merza otvara gotovo nova škola, s obzirom na obuhvat radova.

– Nije vraćena u prvobitno stanje, ona je ojačana da može izdržati i jači potres od onog koji je, na žalost pogodio Zagreb prije dvije i pol godine. Škola je tako uređena da mislim da je jedna od modernijih u Hrvatskoj, kada gledamo i opremu i energetsku obnovu, kad gledamo i pametne senzore i pametne ploče. Jedva čekam da vidim i reakciju nastavnika i učenika kada vide na koji način je uređena škola, rekao je Tomašević.

Izdvojeni članak
Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“

Kreće obnova škole kroz koju su prošli mnogi priznati glazbenici, evo kako će izgledati nakon radova

Obnova pojedinih škola će se oduljiti: ‘Nećete vjerovati, u nekima imamo apartmane za turiste’

U obnovu je uloženo oko 60 milijuna kuna, od čega će se polovica, ističe Tomašević, izvući iz Fonda solidarnosti EU. Dio je već isplaćen Gradu. Drugi dio trebao bi doći iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

– Imali smo dosta tešku situaciju kad smo došli na vlast vezano uz projekte obnove škola. Jako puno dokumentacije nije bilo riješeno, morali smo u hodu, bez konzervatorskih uvjeta i mijenjati projekte i tražiti novu dokumentaciju pa se konačno taj gordijski čvor raspetljava, rekao je Tomašević i svim učenicima zaželio sretan prvi dan nastave i da školsku godinu završe u normalnim uvjetima.

Dodao je da će se do kraja kalendarske godine biti otvorene još dvije škole.

– Ostaje još nekoliko škola koje su najzahtjevnije, u smislu da, nećete vjerovati, u nekim školama imamo apartmane za turiste, koje moramo rješavati kako znamo i umijemo, jer ne možemo obnavljati školu bez suglasnosti da uopće radimo u takvim školama. Znači, imamo dosta specifične okolnosti, koje nisu uobičajene za obnovu, međutim, ostatak tih škola predviđamo da će biti obnovljen do kraja sljedeće godine. Onda ćemo na kraju imati 13 potpuno obnovljenih škola, rekao je Tomašević.

Ono što očekuje škole, a o čemu mediji već danima izvještavaju, jest poskupljenje režija. U Zagrebu je i ranije postojao problem kašnjenja isplate grada za te troškove, a i sada su se neke požalile da nisu dobile isplatu troškova za režije, odnosno da su ih ljetos dobile za ožujak i travanj.

– Svjesni smo za problem kašnjenja u plaćanju, to je problem koji smo naslijedili. Ta kašnjenja sigurno nisu veća od onih koja su bila kada smo preuzeli vlast. Imali smo dosta tešku situaciju s likvidnosti grada Zagreba u 7. i 8. mjesecu jer smo u srpnju morali gotovo 600.000 kuna otplatiti bankama u jednom mjesecu. Sada ta likvidnost bolje izgleda, tako da vjerujem da ćemo vrlo brzo riješiti ta kašnjenja, tj. smanjiti ih prema svim ustanovama, rekao je Tomašević i dodao da u Gradu neće dozvoliti da ijedna škola bude u situaciji da ne može platiti režije.