Pretraga

Ubojstvo Luke Ritza oprošteno dobrim vladanjem

A- A+

19-godišnji R.L. je, unatoč povećanju kazne s godine na godinu i pol dana, pušten na uvjetnu slobodu. Nakon odsluženih osam mjeseci u Kaznionici u Požegi i tri mjeseca pritvora, zahvaljujući dobrom vladanju jedina mu je kazna sljedećih sedam mjeseci što se dva puta mjesečno mora javiti Centru za socijalnu skrb.

Luku Ritza i njegovog prijatelja 1. lipnja 2008. godine oko 1 sat na autobusnoj stanici kod Bundeka napala je grupica mladića. Od posljedica ozljeda, odnosno krvarenja u mozgu, 12 dana nakon napada je preminuo. (Index.hr)

Luka je pri dolasku u bolnicu još uvijek stajao na nogama, činilo se da je sve u redu te je pušten kući. Nakon desetak dana umire u bolnici od posljedica napada. Vještaci se nisu mogli složiti je li Luka preminuo od aneurizme (nenormalno proširenje krvne žile) ili je njegova smrt posljedica brutalnog napada, što je odužilo sudski proces protiv napadača.

Nasilna petorka na slobodi

Podsjećamo, od petorice napadača na Luku Ritza, jedan je minimalno kažnjen, drugome je kazneni postupak obustavljen, dvojica su završila u turopoljskom zavodu bez fiksne kazne i već navedeni R.L. bio je osuđen na godinu i pol dana zatvorske kazne. Unatoč žaljenju tužiteljstva, konkretno u zadnjem slučaju, danas svi slobodno šetaju gradom kao i prije tragičnog događaja.

Kriva frizura, način odjevanja ili seksualna orijentacija

Koliko su banalni razlozi zbog kojih današnji tinejdžeri stradaju? Je li drugačiji izbor glazbe, odjeće ili seksualnog partnera dovoljan da ga gledamo drugim očima ili čak prebijemo? Luku su napali zbog duge kose ili se jednostavno našao na krivom mjestu u krivo vrijeme? Ovo su pitanja kojima se svakodnevno zamaraju naši roditelji, ali i mi sami. 

Ovih nam se dana javlja i pitanje na koje bi svi htjeli dobiti odgovor: Koja je poruka ovim oslobađanjem poslana ostalim nasilnicima kojih iz dana u dan ima sve više? Svi znamo da nikakva osuda neće vratiti Luku, ali smo ipak gajili nadu da će napadači dobiti primjerenu kaznu i poslužiti kao pouka svim mladim osobama da odgovaraju za svaki učinjeni postupak.

Savjetovalište Luka Ritz

Nakon smrti svoga sina, roditelji Suzana i Reno pokrenuli su Savjetovalište Luka Ritz gdje kroz druženja, razgovore i putem savjetovanja pomažu mladim osobama, roditeljima, zlostavljačima, zlostavljanim osobama i svima kojima je pomoć potrebna. Osobama koje ih nemaju hrabrosti posjetiti omogćili su online savjetovalište. Za više informacija posjetite njihovu web stranicu: 

http://www.savjetovaliste.hr/

NOVE INFORMACIJE:

Ubojice će ipak morati ostati u pritvoru do razrješenja žalbe odvjetništva.