Pretraga

Učenica na tjelesnom slomila umjetni nokat, roditelji se žalili školskom vijeću: Krive učiteljicu

A- A+

Učenica osnovne škole u Sloveniji na tjelesnom je slomila dugi umjetni nokat, a ispod njega i pravi. Zbog svega su se njeni roditelji žalili školskom vijeću. Tvrde da je kriva – učiteljica. Sve je otišlo toliko daleko da je za slovenski časopis dosta opširno govorila i pravna stručnjakinja.

dvorana

Foto: Unsplash; Fulvio Ambrosanio

Iz Slovenije dolazi dosta bizarna priča. Učenica jedne osnovne škole na satu tjelesnog, dodajući loptu, slomila je umjetni, a potom i pravi nokat, pa su se roditelji zbog toga – žalili školskom vijeću, pišu Slovenske novice.

Roditelji su odgovorni za duge nokte

Učenica je tog dana na nastavu došla s dugim umjetnim noktima, no njeni roditelji su tvrdili, kako pišu slovenski mediji, da je to njeno pravo i da je za ozljedu na tjelesnom kriva, ni više ni manje, nego učiteljica. To je otišlo toliko daleko da je u medije izašla Nana Weber, doktorica pravnih znanosti koja je za časopis Pravna praksa objašnjavala dimenzije ovog slučaja.

Kako je ona objasnila, umjetni nokti dio su svačijeg prava na osobni imidž, no za djevojčicu su odgovorni njeni roditelji do 15. godine i oni su morali odobriti da nosi umjetne nokte. Napominje i kako slovenski propisi za osnovno školstvo nalažu da škola može uvesti svoja pravila ponašanja i odijevanja u području škole.

Sve ovisi o slučaju

Ovakav slučaj do sada nije srela, prenose Slovenske novice, pa Weber zato spominje neke slučajeve koje je do sada susrela u odvjetničkoj praksi, a tiču se ozljeda na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture. Tako je prije šest godina sud presudio da škola može biti odgovorna za ozljedu učenika ako je teren na kojem učenici imaju nastavu tjelesnog nesređen, i to što je nesređen je uzročno povezano s padom i ozljedom učenika. Prije pet godina, sud je u drugom slučaju odlučio da učitelj nije poduzeo potrebne mjere za sigurnost učenika.

– Učenicima je rečeno da trče prema zidu, kao dio natjecateljske vježbe, a okrenuti su se morali samo 63,5 centimetara ispred zida. Uvijek postoji rizik od spoticanja ili padanja kad se zaustavljate ili okrećete u trčanju, što treba uzeti u obzir, pa bi zid prema kojem devetogodišnja djeca trče trebao biti zaštićen, istaknula je Weber.

Odgovornost za štetu se pojedinačno odlučivala u svakom slučaju. Najvažnija je stvar, kada se nešto dogodi u školi, istaknula je odvjetnica, utvrditi je li propust učitelja doveo do toga.