Pretraga

Učenica optužuje školu: ‘Postalo me strah ići, ništa se više ne dezinficira’, ravnateljica: ‘Provodimo sve mjere’

A- A+

Službeni podaci koje objavljuje Stožer civilne zaštite kažu kako je u protekla 24 sata zabilježeno 748 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 3.210. Mjere donesene uoči početka nastavne godine i dalje su na snazi – u učionicama su maske obvezne ako se ne može osigurati propisana distanca među učenicima, a poseban je naglasak stavljen na dezinfekciju i redovito čišćenje prostora. No, učenica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar tvrdi kako se u njenoj školi pojedine mjere gotovo uopće ne provode. Ravnateljica, pak, navodi da se sve epidemiološke mjere poštuju te da od početka godine nije bilo zaraženih učenika.

Ilustracija: Unsplash

– Već me postalo strah ići u školu zbog zaraze, čak ne samo zbog mene nego me strah za ukućane. Ništa se više ne dezinficira u školi, sjedimo po dvoje u klupi…, poruka je koju smo ovih dana dobili od jedne učenice Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru. 

Izdvojeni članak
korona škola maske

Učenici devet škola otkrili kako u stvarnosti izgledaju mjere i kako su preživjeli prve dane nastave

Školski autobusi poseban su problem

Zabrinuta je što se epidemiološke mjere i preporuke u njenom gradu, s naglaskom na škole, sve manje poštuju. Problem je, kaže i ponašanje samih učenika, posebice u autobusima koji ih prevoze do škole. Jer mnogi, nakon što prođu pored vozača – masku skidaju.

– Početkom školske godine je civilna zaštita ulazila u autobuse te su se mjere donekle i poštivale, ali zadnja dva-tri tjedna nema nikoga, te su tako i mjere u školama u cijelom Zadru popustile. U školi svi sjedimo još uvijek skupa bez ikakvog razmaka, pišemo po ploči koju kasnije redar mora obrisati, tu spužvu taj dan diralo 100+ učenika. Na odmoru pred pekarom nas je stotinu, a o busevima od škole da ne govorim. U jedan bus nas uđe toliko puno da vozač nekad ni vrata ne može zatvoriti. I onda vožnja od 15-20 minuta i za to vrijeme dišemo svi jedni drugima za vratom. Neki s maskom neki bez maski. A od svega mi je najzanimljivije kako nema zaraženih u Zadru, kako? Uvijek je netko iz razreda prehlađen, kašlje ili se ne osjeća dobro pa zaključe da je to od vremena. A i kad netko ima pozitivan test na COVID-19 taj dan u Zadru nema zaraženih? Ima profesora koji nas upozore na maske, ali su to dvoje profesora od njih 15, tvrdi učenica.

‘Svaki dan razmišljam hoću li se zaraziti i prenijeti nešto svojoj obitelji’

Ponavlja nam kako su autobusi najveći problem jer, iako ih je više, oni su i dalje prepuni učenika putnika.

– I ja razumijem da se nema buseva, ali zašto onda idemo u školu? Naša škola je uzela A model, mi smo uvijek u školi. Pa možda bi nas trebali podijeliti, da je jedna grupa u školi, a druga na online nastavi pa se izmjenjivati. Mislim da bi to bilo puno bolje, a ne ovako – svaki dan razmišljam hoću li se zaraziti i prenijeti nešto svojoj obitelji. To si zasigurno ne bih oprostila, kaže zabrinuta učenica.

Ravnateljica: ‘U školi se poštuju sve mjere’

No, ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole koju učenica optužuje za nepoštivanje preporuka ima drugačiju priču. U pisanom odgovoru na naš upit naglašava  školi provode i poštuju sve propisane epidemiološke mjere i preporuke vezane za zaštitu djece i zaposlenika.

Izdvojeni članak
korona škola maske

Maske ponovno obvezne na nastavi u pojedinim županijama koje su ih ukinule u rujnu

– Škola se redovito tijekom cijelog nastavnog dana čisti i dezinficira. Prema uputi MZO nastavni sati skraćeni se na 40 minuta, kao bi se između jutarnje i popodnevne smjene učionice i hodnici temeljito očistili i dezinficirali. Na ulazu u školu, i po svim hodnicima nalaze se dezinfekcijska sredstva za ruke. U učionicama i hodnicima nalaze se upute za pridržavanje razmaka i održavanje higijene. Nastava je iz kabinetske prenamijenjena u razrednu kako bi se učenici što manje šetali. Svaki učenik sjedi u svojoj klupi, a pojedine klupe pregrađene su pleksiglasom, odgovara nam ravnateljica škole, profesorica Diana Radić Škara.

S obzirom na to da školski prostor dijele s Ekonomsko-birotehničkom i trgovačkom školom, ravnateljica napominje i da su veliki odmor stavili u različito vrijeme od Ekonomske.

– Svim djelatnicima  su kupljeni zaštitni viziri. Svi učenici i djelatnici koriste zaštitne maske. Ako neki učenik zaboravi masku, istu može dobiti u učeničkoj referadi ili u uredu pedagoginje/voditeljice. U školi postoji sigurna soba i protokol o postupanju u uvjetima povezanim s COVIDOM-19. Uredi stručne službe i administrativnog osoblja zaštićeni su pleksiglasom. Do sada, a od početka nastavne godine imamo redovitu nastavu u školi, nismo imali zabilježen ni jedan slučaj COVID pozitivnog učenika ni djelatnika, zaključuje ravnateljica Radić Škara.

SUDJELUJTE U ANKETI: