Pretraga

Maske ponovno obvezne na nastavi u pojedinim županijama koje su ih ukinule u rujnu

A- A+

Zbog dnevnog porasta broja zaraženih koronavirusom u posljednjih nekoliko dana, Stožer civilne zaštite RH donio je nove epidemiološke preporuke. Među njima je i ona o obveznom nošenju maski u zatvorenim prostorima. Izuzetak od te odluke su škole, no dvije od četiri županije koje su prvotno ukinule obvezno nošenje maski na nastavi tu su obvezu – ponovno vratile u škole. Još jedna ju preispituje.

Foto: Alexandra Koch, Pixabay

Četiri županije i Grad Varaždin donijele su u rujnu odluke prema kojima se u školama ukida obveza nošenja maski za vrijeme nastave. U ponedjeljak je Stožer civilne zaštite RH donio odluku prema kojoj su maske obvezne u zatvorenim prostorima, ali škole i fakuteti izuzeti su od te odluke. No, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u školama Koprivničko-križevače i Međimurske maske su ponovno obvezne, Karlovačka još preispituje odluku o ukidanju, dok se u Istri maske i dalje ne nose na nastavi.

U Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj maske ponovno obvezne za vrijeme nastave

Jedna od županija koja je još prošli tjedan donijela odluku o ponovnom uvođenju maski za vrijeme nastave je Koprivničko – križavačka.

Izdvojeni članak

Stožer izdao nove mjere: Obvezne maske u svim zatvorenim prostorima, ograničena okupljanja iznad 50 ljudi

– Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije je s obzirom na epidemiološku situaciju na području Koprivničko-križevačke županije uz suglasnost epidemiološke struke 4. listopada donio Odluku o ponovnom uvođenju obaveze nošenja maski za učenike i nastavnike u učionicama za vrijeme trajanja nastave u osnovnim (od 5. do 8. razreda) i srednjim školama (od 1. do 4. razreda), kao i u mješovitim grupama u kojima za vrijeme izvođenja nastave borave učenici iz različitih razrednih odjeljenja, primjerice za vrijeme održavanja sata vjeronauka, etike, stranih jezika ili informatike. Sukladno Odluci koja je na snazi od 5.listopada,  maske su obavezne i u zajedničkim školskim prostorima izvan učionica, u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska iz škole. U razredima je i dalje potrebno osigurati preporučenu distancu među učenicima te poštivanje svih epidemioloških mjera i  uputa, odgovorili su nam iz Stožera Koprivničko-križevačke županije.

Odluku o ukidanju obveze nošenja maski za vrijeme nastave donijela je i Međimurska županija. No, zbog pogoršanja epidemiološke situacije i ondje je u vrlo kratkom roku došlo do promjene te odluke pa su zapravo već neko vrijeme maske i u školama Međimurske obvezne.

– Točna je informacija da smo, u trenutku iznimno povoljne epidemiološke situacije sugerirali ravnateljima da nije potrebno da učenici i nastavnici nose maske u svim razredima i u svakom trenutku boravka u školi.  Već nakon nekoliko dana međutim predložili smo im da preispitaju tu odluku i promijene je na osnovi procjena aktualne epidemiološke situacije u svojoj sredini. Kako se situacija pogoršavala, u kratkom su vremenu svi ravnatelji donijeli odluke o obveznoj uporabi maski u svim školskim prostorima i za vrijeme nastave. Naravno iznimaka je bilo u onim sredinama u kojima je, u učionicama prosječne, Državnim pedagoškim standardom propisane, veličine tek nekoliko učenika. Možemo dakle potvrditi da su već duže vrijeme maske u našim osnovnim i srednjim školama obvezne, kaže nam Blaženka Novak, pročelnica za obrazovanje u Međimurskoj županiji.

Ističe kako se maske ne  upotrebljavaju jedino u nižim razredima osnovne škole za vrijeme nastave, kako je i bilo predviđeno uputama Ministarstva i Stožera. Maske koje ne najmlađim učenicima nabavila Međimurska županija koriste se u javnom prijevozu i prilikom kretanja po školskoj zgradi.

Karlovačka županija preispituje odluku o ukidanju maski u učionicama

I Karlovačka županija ranije je donijela odluku prema kojoj maske više nisu obvezne kod učenika za vrijeme nastave.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb uveo nove mjere: Stižu i kontrole pred HNK i u studentska naselja

Sada, kažu nam, preispituju tu odluku.

– Odluka o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski od 12. listopada 2020. godine. ne primjenjuje se na osnovne i srednje škole te visoka učilišta. U tijeku je razmatranje ponovnog uvođenja maski u škole temeljem procjene epidemiološke situacije, o čemu će, donošenjem odgovarajuće Odluke, javnost biti obaviještena, odgovorili su na naš upit iz Stožera Karlovačke županije.

U Varaždinu i Istri maske i dalje nisu obvezne tijekom nastave

Prva je odluku o ukidanju obveze nošenja maski za vrijeme nastave donijela Istarska županija, odakle su nam kratko odgovorili da je ta odluka još uvijek na snazi, odnosno učenici i dalje ne nose maske za vrijeme sata nego samo u zajedničkim školskim prostorima.

Da učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola i njihovi nastavnici ne moraju nositi zaštitne maske u učionicama za vrijeme trajanja nastave, potkraj rujna je odlučio i Grad Varaždin. I oni su nam protvrdili da je ta odluka i dalje na snazi.

– Stožer civilne zaštite Grada Varaždina prati epidemiološku situaciju. U slučaju revidiranja iste, svi će biti o tome obaviješteni, zaključuju iz Stožera Grada Varaždina.

Gdje su sve maske obvezne od 12. listopada

Prema posljednjoj odluci Stožera civilne zaštite RH, maske za lice ili medicinske maske obvezni su koristiti na ispravan način, tako da cijelo vrijeme dok se nosi maska prekriva usta i nos:
– zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene
– zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelji korisnicima, ako su posjete dopuštene
– vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu
– zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
– zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
– gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke
– zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije
– zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima
– zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje 2 metra
– vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru
– gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenom prostoru
– posjetitelji svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru
– druge osobe koje na to obveže njihov poslodavac.
Ova Odluka ne odnosi se na rad u osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima te ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja.