Pretraga

Učenici će u sklopu nastave posjećivati Jasenovac: Ministarstvo financira prijevoz, smještaj i prehranu

A- A+

Još je 2019. Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo projekt u sklopu kojeg su škole trebale posjećivati Spomen-područje Jasenovac, mjesto na kojem se nalazio najveći koncentracijski logor u NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata. Izvođenje ove vrste nastave prekinula je pandemija, ali Ministarstvo je sada škole ponovno pozvalo da se jave za posjet Jasenovcu.

Foto: Unsplash

Svi oblici izvanučioničke nastave prekinuti su ili su se u jeku epidemije koronavirusa održavali uz stroge epidemiološke mjere. Ta uputa nedavno je prestala važiti pa su sada izleti i ekskurzije ponovno vraćeni.

Zbog epidemije u potpunosti nije ni zaživio projekt kojeg je Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo još 2019. godine. Ideja je bila da škole u sklopu kurikuluma građanskog odgoja posjećuju Spomen-područje Jasenovac. Sada, a nakon što su nedavno ukinute mjere koje bi spriječavale provedbu izvanučioničke nastave, Ministarstvo je ponovno pozvalo škole da se prijave za posjet Jasenovcu, području na kojem se nalazio najveći koncentracijski logor u NDH.

– Ukidanjem epidemioloških mjera koje su vezane uz obrazovni proces i izvanučioničku nastavu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponovno poziva zainteresirane škole na realizaciju terenske nastave u Spomen-području Jasenovac kako bi učenici osmih razreda osnovne škole te učenici srednjih škola, uz stručnu pripremu i stručno vođenje, mogli unaprijediti znanje o holokaustu te spoznati razmjere i posljedice počinjenih zločina protiv čovječnosti, piše u obavijesti Ministarstva.

Izdvojeni članak

Davne 1942. djevojčica imena Anne počela je pisati svoj Dnevnik: Danas je to jedna od najprevođenijih knjiga

Pojasnili su i postupak realiziranja terenske nastave u Jasenovcu. Škola, naime, sama dogovara termin i detalje vezane uz posjet s Javnom ustanovom Spomen-područjem Jasenovac. Škole potom trebaju popuniti obrazac za iskaz interesa za posjet Jasenovcu te tako popunjeni obrazac šalju u Ministarstvo, koje onda automatski obrava odlazak na terensku nastavu.

Kako stoji u obavijesti Ministarstva, nakon terenske nastave na račun škole refundiraju se troškovi prijevoza i smještaja te prehrane, kao i putnih naloga za nastavnike. Za refundaciju će biti potrebnpo dostaviti troškovnik s iskazanim troškovima te preslike računa davatelja usluge i preslike obračunatih putnih naloga nastavnika, odnosno naznačen iznos potreban za isplatu. Detalje ovog novog poziva za škole možete vidjeti ovdje.