Pretraga

Učenici pješače 4 kilometra do autobusa, roditelji bespomoćni: ‘Srce nam puca kad bura krene’

A- A+

Srednjoškolci iz mjesta Banjevci do prve autobusne postaje moraju pješačiti četiri kilometra. Prijevoznik koji inače prometuje tim područjem odbija voziti u Donjeg kraja Banjevaca iako je općina ponudila sufinancirati prijevoz učenika. Roditelji su se već žalili na ovakvu situaciju, no izgleda da će učenici još neko vrijeme morati pješačiti.

Ilustracija: Pixabay

Iako imaju čekaonicu za autobus, ona u Banjevcima praktički ne služi svrsi jer do tog mjesta autobus ne vozi. Kako prenosi HRT, zbog toga najviše problema ima desetak srednjoškolaca koji svaki dan idu u školu. Do prve stanice moraju pješačiti četiri kilometra van svog mjesta.

– Najgore je kad su kiše. Dođemo mokri, blatnjavi u školu, ispričala je Melita Krpina, učenica Medicinske škole Šibenik za HRT.

Nema nogostupa, na dijelu puta niti rasvjete

Problem je što na svom putu od kuće do autobusa nemaju nogostup, nego moraju hodati po cesti.

– Iskreno, katastrofa. Pa na ovoj cesti, kao što vidite, prometno je. Prolaze baš jakom brzinom, uopće ne očekuju nas pješake, rekla je Ana Šarlija, učenica Ekonomske škole Šibenik za HRT.

Uz to, neki dijelovi uopće nisu osvijetljeni što im najviše otežava kada se vraćaju doma iz popodnevne smjene.

– Odjednom nam je izletio pas i nismo mogli od straha dalje, govori učenica Melita za HRT.

Izdvojeni članak

Prijevoznici upozoravaju: Model A neće značiti povratak učenika u škole, neće ih imati tko prevoziti

Roditelji su se žalili, općina ponudila sufinanciranje, ali bezuspješno

Roditelji su se već žalili na ovu situaciju te pismenim putem o tome obavijestili nadležne, ali ništa se ne rješava već godinama, tvrdi HRT.

– Kad razgovarao s tim njihovim uredima, oni su jako zgroženi. Vraćali su to na općinu. Kontaktirali su i autoprijevoznika, no oni su poručili: ‘Nema Boga ko me može natjerati’, objasnio je Velimir Krpina za HRT.

Iako prijevoznik nije htio stati pred kamere, HRT-u je potvrdio što su roditelji rekli te da radi sve po Zakonu, a da djeca mogu i kraćim putem do kuća – preko polja.

– To je dio prošlosti i ja sam išao preko polja, postoji jarak, ali preko proljeća djeca nemaju šanse jer zaraste trava i to preko metra. Srce nam puca kad bura krene uz ovaj brisani prostor, poručuju roditelji za HRT.

Općina Stankovci pristala sufinancirati prijevoz učenika što bi prijevozniku produžila vožnju na pet minuta, no izgleda da do takvog sporazuma još neko vrijeme neće doći.