Pretraga

Priče iz školskog autobusa: ‘Ogromni osmaši u pubertetu se namjere na najmlađeg i najslabijeg’

A- A+

Učenici koji su morali dio svog školovanja provesti u školskom autobusu koji ih je vozio u i iz škole svaki dan znaju kakvo je to iskustvo. U školskom autobusu nema nastavnika pa se događaju svakakve stvari koje se učenici u školi ne bi usudili napraviti. Od maltretiranja i bullyinga, verbalnog zlostavljanja, a jedina odrasla osoba koja bi mogla priskočiti u pomoć je vozač koji – vozi. I dok se mnogi učenici s bullyingom susreću na školskim hodnicima, naši su se novinari prisjetili kako su zapravo najviše trauma imali u školskom autobusu.

vožnja autobusom

Ilustracija: Unsplash

‘Zamisli sada ti kao friški petašić od kakvih 10 ili 11 godina prvi put ulaziš u taj autobus u kojemu vlada kaos. Ogromni osmaši koje je već odavno oprao pubertet uvijek se namjere na najmlađeg i najslabijeg’, komentirala je Ramona u našem Redakcija podcastu u epizodi u kojoj smo govorili o prvim danima škole. Osim što su u podcastu dali savjete kako se lakše snaći prvog dana osnovne ili srednje škole, novinari Hrvoje i Ramona prisjetili su se i nekih loših iskustava.

I dok većina učenika bullying doživljava na školskim hodnicima, učenici koji svoje školovanje moraju provesti u školskom autobusu koji ih svaki dan vozi u i iz škole, najčešće se prvi put s vršnjačkim nasiljem susretnu upravo ondje. Jer u školi postoje nastavnici kojima se učenici mogu uvijek obratiti, dok iz u autobusu nema. Jedina odrasla osoba koja bi mogla nešto napraviti je vozač koji, naravno, vozi.

– Taj autobus je užas. Meni je bilo neugodno, posebice prvi dan. Najgore je bilo što nismo smjeli sjesti gdje ima mjesta jer je postojao raspored sjedenja po razredima u tom autobusu. Osmaši su bili skroz iza, onda sedmaši pred kraj, u sredini šestaši i na početku petaši. I ako nije bilo mjesta u tvom djelu morao si stajati, jer ako si kao petaš sjeo iza gdje su somaši dobio bi batine, ispričala je Ramona.

Hrvoje se nadovezao i istaknuo kako je upravo zbog osjećaja sigurnosti uvijek sjedio naprijed. Cijeli podcast o prvim školskim danima, gdje su naši novinari ispričali svoja iskustva i podijelili savjete za razne situacije bilo da ste učenik ili student, pogledajte na našem YouTube kanalu.

Copy link
Powered by Social Snap