Pretraga

Učitelj nasmrt prebio učenika (15) nakon što je na satu počinio – pravopisnu grešku

A- A+

Bizarne vijesti stižu iz indijskog grada Lucknow gdje je učitelj nasmrt prebio 15-godišnjeg učenika nakon što je na satu počinio pravopisnu grešku. Učenik inače pripada Dalitima, najnižoj društvenoj kasti, koja je često na meti nasilja i zlostavljanja.

učionica škola nastava

Foto: Unsplash

Iz Lucknowa, glavnog grada indijske pokrajine Uttar Pradesh, dolaze bizarne vijesti. Učitelj je štapom istukao 15-godišnjeg učenika do smrti nakon što je ovaj na nastavi počinio, piše Reuters, pravopisnu grešku. Obitelj preminulog kaže da je 19 dana nakon što ga je učitelj istukao na privatnom školskom kampusu dječak u bolnici podlegao ozljedama.

– Mojega je nećaka učitelj prvo brutalno prebio, a onda je zlostavljan, jer smo mi Daliti, kazao je Rishi Kumar.

Daliti su inače percipirani kao najniža društvena kasta u Indiji. Prema vjerovanju nemaju nijednu varnu. To znači da se razlikuju od ostalih kasta što u sebi nemaju nijedan dio božanstva Puruše. Zbog toga često trpe nasilje i zlostavljanje.

– Učitelj pripada višoj kasti, on je ubio Nikhita i poslije bacao uvrede na račun kaste kad smo tražili novčanu kompenzaciju, kazao je Rishi Kumar u telefonskom razgovoru za Reuters.

Smrt mladića izazvala je revolt u jednom dijelu indijske javnosti, a pripadnici Dalitske kaste izašli su na ulice. Nastali su prosvjedi. Prosvjednici su, po pisanju Reutersa, policajce i policijski kombi zasuli kamenjima. Reuters napominje da je nasilje prema Dalitima diljem Indije poraslo za 9,4 posto; konkretno, od 45,961 slučaja u 2019. došli su do 50.291 do 2020. godine. Učitelj koji je nasmrt pretukao učenika je u bijegu, no policija uvjerava da će ga brzo uloviti.