Pretraga

Uhljeb iz MZO-a prima plaću od 1.400 €, a ne radi: Dat ćemo mu još 7.000 € jer je državu pobijedio na sudu

A- A+

Bivši glasnogovornik Ministarstva obrazovanja i znanosti, Duje Bonacci, poznat kao jedan od najvećih uhljeba u državi, još uvijek radi u ministarstvu. Nakon što je otvoreno priznao da dobiva plaću od skoro 11.000 kuna bruto, zbog toga je bio na sudu i – pobijedio. Sud je utvrdio kako je on bio uznemiren na svom radnom mjestu jer mu poslodavac nije davao radne zadatke. Bonacci je danas i dalje zaposlen u MZO-u te, kako kaže, i dalje nema skoro nikakvog posla.

Zgrada MZO-a u pozadini i slika Duje Bonaccija

Foto: srednja.hr | Screenshot RTL

Jedan od najvećih uhljeba u državi je Duje Bonacci koji još uvijek radi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Prije pet godina tvrdio je kako mu je MZO oduzelo sve poslove na kojima je radio, a nove zadatke mu nitko nije dao. Tako je vrijeme provodio pišući Facebook blog pod nazivom ‘Uhljeblog’ i to uz tadašnju plaću od skoro 11.000 kuna bruto. Kako je sada otkrio RTL-ov danas.hr, on je zbog toga što ništa ne radi tužio državu i – pobijedio.

Sud je presudio u njegovu korist i država mu mora isplatiti odštetu za to što nije ništa radio

Općinski sud u Zagrebu presudio je u korist Bonaccia koji je, kako stoji u presudi u čijem je posjedu danas.hr, ‘bio uznemiren na radu od strane tuženika te da je tužitelj bio stavljen u nejednak položaj u odnosu prema drugim tuženikovim radnicima i to na način da je tuženik tužitelju uskraćivao pravo na rad’. Bonacciju država sada mora isplatiti ukupno 7.108 eura, odnosno 1.061,75 eura za ‘povredu prava osobnosti’, a ostatak se odnosi na troškove postupka.

– Bavim se puno drugih stvari, nikad nisam gubio vrijeme, uvijek sam našao nešto za raditi. Inače sam i fizičar po struci pa se bavim analitikom podataka i to sam svojedobno radio u ministarstvo kad sam za to imao priliku. Napravio sam i dosta znanstvenih radova. Bio sam i aktivni atletičar te tajnik jednog atletskog kuba. Nije mi dosadno, imam čime ispuniti dan. Žao mi je što ne radim ono što znam raditi i u čemu sam vješt te da ministarstvo nema za mojim vještinama nikakvu želju i potrebu, rekao je Bonacci za danas.hr i dodao kako i dalje prima plaću od 1.400 eura neto iako od 2017. ne radi gotovo ništa.

Izdvojeni članak

Uhljeb koji tvrdi da su iz SC-a pokradeni milijuni ‘cinkao’ kolegicu: Ministricu Divjak pozvao da ispita svoju najbližu suradnicu

U javnost je istupio još 2018. godine i sam sebe prozvao uhljebom

Podsjetimo, kada je s ovom pričom izašao u javnost 2018. i sam sebe prozvao uhljebom, u jednoj od svojih objava na Facebook blogu tvrdio je kako je iz zagrebačkog Studentskog centra nestalo 129 milijuna kuna državnog novca. Naveo je kako je država je SC-u za sanaciju isplatila 159 milijuna kuna, od čega čak 81 posto nije utrošeno u tu svrhu.

MZO je tada njegove istupe u javnost komentirao kao ‘očitim nezadovoljstvom svojim tadašnjim statusom u Ministarstvu’. Dodali su i kako Bonacci širi ‘netočne i selektivne informacije’, posebice kada je u pitanju teška optužba uz zagrebački SC.

– Neovisno o tome što je u konkretnoj situaciji Ministarstvo isplaćivalo sredstva namijenjena sanaciji u skladu s državnim proračunom, Duje Bonacci dobro poznaje hijerarhiju Ministarstva, a sukladno tome i da državni službenici postupaju poštujući propise prema nalozima svojih nadređenih, te ne donose samostalne odluke. Iz svega navedenog moglo bi se zaključiti kako Duje Bonacci pokušava prevenirati negativni ishod postupaka koji se vode protiv njega gradeći paralelno sliku sebe kao politički progonjene žrtve, rekli su nam tada iz MZO-a.