Pretraga

Uhvatili smo MZOS u laži: ‘Poduzet će se odgovarajuće mjere kako bi se utvrdila odgovornost’

A- A+

Uzburkani duhovi oko izjave pomoćnika ministra Momira Kajina Slobodnoj Dalmaciji kako će učenici koji idu na skijanje moći izostati s nastave dva dana još se ne stišavaju. Nakon više upita, MZOS je priznao ‘proturječne informacije’ napisane u priopćenju za medije koje počinje s navođenjem ‘potpunih i točnih informacija’ oko zimskih praznika. Informacije nisu bile potpune niti točne, štoviše, bile su iskrivljene, a kako su nam rekli iz MZOS-a, poduzimaju se odgovarajuće mjere kako bi se utvrdila odgovornost.

foto:srednja.hr

Nakon višednevnog ignoriranja, danas smo dobili odgovor Ministarstva znanosti, obrazovanje i sporta oko krivih informacija koje su objavili u velikom priopćenju za medije. U tom priopćenju je pisalo kako ‘do danas Ministarstvu nije dostavljen niti jedan zahtjev za drukčijim trajanjem zadnjega tjedna zimskoga odmora’ te kako ‘u razdoblju od skoro pet mjeseci, od kada je Odluka donesena, nitko do danas nije problematizirao sadržaj predmetne odluke i Kalendara’.

Škola se odgađa u šest županija, premda je MZOS tvrdio da nitko nije tražio odgodu

Također, u priopćenju objavljenom na stranicama MZOS-a, koje je u međuvremenu izmijenjeno, najprije je pisalo kako u ovoj školskoj godini nitko nije kontaktirao ministarstvo oko odgode početka školske godine. To je točno, međutim, prema odluci ministra, svi koji su htjeli odgodu morali su se javiti do lipnja prošle školske godine. Pravo koje imaju osnivači škola, iskoristilo je šest županija pa će tako škole 16. siječnja početi u Primorsko-goranskoj, Istarskoj, Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji. U svim ostalim županijama i gradu Zagrebu škola će započeti 12. siječnja. Do tih informacija smo došli nakon četiri dana telefoniranja sa svim županijama i gradom Zagrebom, a Ministarstvo i dalje na svojim službenim stranicama nije objavilo ovu informacije kao službene. Umjesto toga, još je aktualno priopćenje s ‘potpunim i točnim informacijama’ oko zimskih praznika. Premda nisu htjeli izlaziti u medije, iz pojedinih županija izrazili su negodovanje prema ministarstvu slanjem internog demantija priopćenja.

Još 9. rujna pitali smo MZOS koje su županije u prošloj školskoj godini tražile odgodu, s obzirom na to da su se pozivali da ih nitko nije kontaktirao u ovoj godini, što je bila iskrivljena informacija. Nakon nekoliko podsjetnika prije dva dana smo dobili odgovor kako odgodu početka drugog polugodišta u prethodnim godinama nije tražila niti jedna županija.

– Takav se odredba po prvi put našla u ovogodišnjoj Odluci na prijedlog Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore, napisali su nam iz Ministarstva u trenutku kada smo imali potvrde iz već četiri županije da su dobile odgodu potpisanu od ministra Predraga Šustara.

Pokreće se postupak protiv djelatnika koji je napravio propust

Nezadovoljni odgovorom, pitali smo još jednom, misleći da su krivo shvatili upit, ovoga puta vrlo konkretno u kojim županijama će škole početi s odgodom, 16. lipnja. Odgovora opet nije bilo, a danas ujutro smo od županija dobili konačnu potvrdu kako se škola odgađa u njih čak šest. Ministarstvu smo dali zadnju priliku da se očituje, te ih upitali kako je došlo do tako proturječnih informacija.

– Proturječnost je rezultat propusta djelatnika koji službi za odnose s javnošću nije dostavio ispravan podatak. Uprava za odgoj i obrazovanje, odnosno pomoćnik Momir Karin poduzet će odgovarajuće mjere kako bi se utvrdila odgovornost, odgovorili su nam s poštovanjem iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Tako će određenu odgovornost snositi neimenovani djelatnik MZOS-a dok će Šustarova administracija vjerojatno s ovime zaključiti svoj kratkotrajni mandat.

Izjava pomoćnika ministra je nespretna, ali zakonski ispravna

Podsjetimo, velika strka oko drugog polugodišta koje će u većini županije koje nisu tražili odgodu početi 12. siječnja dogodila se nakon izjave pomoćnika ministra Momira Kajina Slobodnoj Dalmaciji.

– Nastava u drugom polugodištu formalno počinje u četvrtak, 12. siječnja, jer smo tako morali staviti zbog maturanata kojima nastava završava ranije pa u suprotnom ne bi uspjeli ‘odraditi’ potreban broj radnih dana. Školama smo, međutim, dopustili da onima koji se u to vrijeme nalaze na skijanju opravdaju te sate. Također, ako škola ima dovoljan broj radnih dana moći će preostala dva dana u trećem tjednu praznika pisati kao nenastavne dane, što znači i produžiti zimski odmor na puna tri tjedna, a s nastavom početi 16. siječnja, objasnio je Momir Karin, pomoćnik ministra obrazovanja, protekli tjedan za Slobodnu Dalmaciju.

Ono što se mora reći da je Karinova izjava vrlo nespretno sročena i socijalno neprihvatljiva, ali nije toliko dramatično pogrešna. Svaki roditelj ima pravo pisano od razrednika unaprijed tražiti do 3 radna dana izostanka za svoje dijete u slučaju bolesti, izleta ili nesretnog slučaja. Sve je to precizno definirano Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera što se svakako moglo bolje istaknuti u prvotnoj izjavi pomoćnika ministra, što je navedeno u spornom priopćenju za medije.