Pretraga

Ukida se produžna nastava? Državni tajnik u MZO-u: Treba vratiti ljetni i jesenski popravni rok

A- A+

Dopis u kojemu Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika RH, ravnateljici Klasične gimnazije po završetku nastave kritizira rad nastavnice matematike, nakon čega je njenom sinu van pravila promijenjena ocjena, bio je tema sinoćnje emisije Otvoreno HRT-a. Ministarstvo je pokrenulo inspekcijski postupak, a svi gosti emisije složili su se da pritisak na škole i promjena ocjena nisu usamljena pojava. Govorilo se i o dopunskom radu, odnosno produžnoj nastavi koja je uvedena umjesto ljetnog popravnog roka. Kako je potvrdio državni tajnik Tomislav Paljak to će se mijenjati – i sam je stava da treba vratiti popravni rok.

Foto: Pixabay

Da ocjena nije mjerilo znanja, a da recentni slučaj u kojemu je Sanja Musić Milanović vršila pritisak oko ocjene svoga sina nije usamljena pojava, glavni su zaključci sinoćnje epizode emisije Otvoreno HRT-a. Načete su mnoge teme koje se dotiču boljki našeg obrazovnog sustava, a jedna od njih je i dopunski rad odnosno, kako se kolokvijalno naziva, – produžna nastava.

Ukida se produžna nastava? Državni tajnik: ‘Treba vratiti ljetni i jesenski popravni rok’

Produžna nastava 2015. zamijenila je ljetni popravni rok i organizira se za učenike koji imaju zaključene najviše dvije negativne ocjene i to nakon završetka nastavne godine. Nastavnici već godinama ističu da im je to nametnuta obveza, a u sinoćnjem otvorenom to je problematizirao i čelnik Sindikata Preporod, Željko Stipić.

– Mi smo sami, umjesto da radimo bolje, išli na lošije. Imali smo jako dugo jedan uhodan sustav ljetnog i jesenjeg popravnog roka. To je funkcioniralo tako kako je funkcioniralo preko 20 godina. Bilo je tu također određenih slabosti, ali ovo što imamo sada, kada smo zapravo uveli taj dopunski rad, tu nakaradu, dopunski rad je najobičnija nakarada koja je smišljena da bi se na neki način učenika još neko vrijeme ostavilo u školi, i to, naravno, onog učenika koji nije pokazivao interes i najčešće je zato došao u tu situaciju. Vrlo često nastavnik jedan na jedan s njim još radi 10-15 sati, a onda bez ikakve komisije, opet jedan na jedan, bez prisustva ostatka razreda, daje dva. Možete misliti kako se osjeća taj nastavnik. Prvo, on se loše osjeća, ako sam dao učeniku jedinicu to znači da stojim iz ate jedinice i da taj učenik nije postigao minimum nekakvih postignuća koja se od njega očekuju. I sada, nakon 10 sati, ja sad njemu dajem pozitivnu ocjenu, a da nema tu ni mog sustručnjaka, nikog tko bi tome svjedočio, da se vidi neki napredak tog učenika, rekao je Stipić u Otvorenom.

Da bi se produžna nastava nadolazećom izmjenom Zakona o odgoju i obrazovanju mogla ukinuti, dao je naslutiti državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja, Tomislav Paljak.

– Slažem se, to ćemo ispraviti, treba vratiti ljetni i jesenski rok. I naravno, treba opravdati ocjenu, pa bila ona i dvojka. Niti dva posto učenika u srednjim školama danas ne pada razrede. Znači znamo o čemu govorimo i tu ste u pravu, to ćemo mijenjati, rekao je Paljak u Otvorenom.

Izdvojeni članak

Poklanjanje ocjena van procedura zbog pritiska moćnika pravilo je, a ne iznimka u našem školstvu

Profesorica na faksu: Rušila sam studenticu zbog varanja, njena majka me napala

Kada je riječ o dopisu Musić Milanović, glavnoj temi sinoćnjeg Otvorenog, Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja ističe da će se tek po nalazu prosvjetne inspekcije vidjeti tko treba snositi sankcije te da je ravnatelj odgovorna osoba, a nastavnik je onaj tko je zaključio ocjene.

– Je li ovo jedina izolirana situacija? To je situacija koja je izašla u medije. Da je majka bila neka druga gospođa, a ne ova, bi li bila ista reakcija za isti postupak? To je isto nešto o čemu treba voditi računa, kazala je Hitrec.

Stipić je naglasio da je pritisaka u školama – sve više. I to ne samo krajem nastavne godine. To, je dodaje čelnik Preporoda, zona sumraka, područje koje nikoga ne zanima dok se ne dogodi ovako nešto.

– I hvala gospođi Musić Milanović, ona je zapravo omogućila da se ozbiljno progovori o jednoj stvari koju se već jako dugo neozbiljno u ovoj zemlji shvaća. Ocjene su odavno prestale biti pokazatelj učeničkih postignuća, smatra Stipić.

Psihologinja i pedagoginja Dubravka Miljković, redovita profesorica na Učiteljskom fakutleteu u Zagrebu, istaknula je u Otvorenom da se ova praksa roditelja proširila i na fakultete, pa je prepričala jedno svoje iskustvo.

– Obično roditelji nisu niti znali gdje je fakultet, a sada je pri upisima više roditelja, nego budućih studenata. Roditelji nazivaju profesore i dolaze na fakultet. Meni je jedna gospođa došla i napala me zato što sam njezinu kći srušila na ljetnom roku. Srušila sam ju zbog varanja. Gospođa me napala i rekla da sam njezinoj kćeri upropastila ljetovanje, jer je morala cijelo ljeto učiti. Naravno da to nije promijenilo moj odnos prema budućim studentima, kazala je Miljković u Otvorenom i dodala kako je na nekim fakultetima čak vidjela obavijest roditeljima da ne dolaze na konzultacije.

Sudjelujte u anketi:

Tko je kod vas išao češće na informacije i roditeljske sastanke?

Više o ovoj temi čitajte na sljedećim poveznicama:

Ovo je 8 stvari koje morate znati o skandalu Musić Milanović i priči o ‘žicanju’ petica za sina

Predsjednik o skandalu koji je zakuhala njegova supruga: ‘Da je moja mama poslala mail, poludio bih’

Poklanjanje ocjena van procedura zbog pritiska moćnika pravilo je, a ne iznimka u našem školstvu