Pretraga

Umrla legendardna Žuži Jelinek, žena koja je naše djedove i bake učila seksualnom odgoju

A- A+

Žuži Jelinek, legendarna modna dizajnerica po čijem je životu i Steven Spielberg htio snimiti film, preminula je jučer u 96. godini. Njezin nevjerojatan i uzbudljiv život oduvijek je bio predmetom medijske pažnje, a posljednje je desetljeće prepoznatljiva po kolumni u kojoj je davala savjete o ljubavi i seksu.

sh.wikipedia.org

U 96. godini preminula je jučer Žuži Jelinek, legendarna modna dizajnerica, čiji je uzbudljiv i nevjerojatan život i Steven Spielberg htio prikazati na filmskom platnu, no Žuži ga je odbila. Iako je oduvijek imala medijsku pažnju, posljednjih je godina najpoznatija kao kolumnistica koja daje savjete o ljubavnom i seksualnom životu.

Izdvojeni članak

Po prvi put u povijesti žena dobila Nobelovu nagradu iz matematike

Žuži Jelinek svoju je bogatu životnu priču započela odrastajući u siromašnoj židovskoj obitelji, a roditelji su joj bili gluhonijemi. Zavela je talijanskog oficira kako bi svoje je roditelje spasila od deportacije u Jasenovac i sigurne smrti, a kasnije je izjavila kako je život svojih roditelja platila seksom i zbog toga nije požalila. 

Modna ikona Jugoslavije, dizajnerica Žuži Jelinek, modne je savjete davala Josipu Brozu Titu, a 17 godina je šivala odjeću Jovanki Broz i svim ženama jugoslavenskih ministara. O zanimanju je naučila u Parizu kod Nine Ricci, a kratko je radila i za prestižnu modnu ikonu, Coco Chanel. Voljela je strane jezike, pa ih je naučila čak sedam. 

Žuži Jelinek nikada nije krila strast prema životu i muškarcima, pa se četvrti puta udala u osamdesetoj godini života. Osim šivanjem, Jelinek se bavila i pisanjem kolumni i romana, u kojima je čitateljima davala savjete o ljubavi i seksu, koje je temeljila na svom bogatom životnom iskustvu.