Pretraga

UN upozorava: Lockdown na djecu ostavlja značajne posljedice, države trebaju misliti na njih

A- A+

Na temelju novog istraživanja, UNICEF je objavio kako je više od 330 milijuna mladih ugroženo lockdownom. Kao posljedicu zatvaranja kod mladih vide strah, usamljenost, tjeskobu i zabrinutost, a državama preporučuju da ulažu u programe poboljšanja mentalnog zdravlja djece i mladih.

foto: Tadeusz Lakota za Unsplash

– Deseci i deseci milijuna mladih krenuli su se osjećati izolirano, uplašeno, usamljeno i tjeskobno zbog prisilnih blokada i izolacija koje su se pojavile kao rezultat ove pandemije, upozorio je glasnogovornik UNICEF-a James Elder, prenosi UNnews.

Iz međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za djecu upozorili su na negativne posljedice lockdowna. Društvostaj je, smatraju, negativno utjecao na živote više od 330 milijuna mladih, koji su “zaglavili” kod kuće.

Sâm Elder je rekao kako su se države iz ove pandemije trebale izvući s boljim pristupom općenito, s boljim pristupom mentalnom zdravlju djece i adolescenata, koji vjerojatno započinje tek davanjem pažnje koju ta tema zaslužuje.

Strah, usamljenost, tjeskoba i zabrinutost

Prema UNICEF-u, polovica svih mentalnih poremećaja razvija se prije 15. godine, a većina od 800.000 ljudi koji godišnje umiru od samoubojstva mlađa je od 18 godina. UN-ova agencija također je upozorila da je pandemija poremetila ili zaustavila kritične službe za mentalno zdravlje u 93 posto zemalja svijeta.

Izvršna direktorica UNICEF-a, Henrietta Fore, smatra da je na mlade značajan učinak ostavio to što su dan za danom bili daleko od svojih prijatelja i drugih voljenih, a možda čak i zaglaviti kod kuće s nasilnikom.

Izdvojeni članak

Objavljeno koliko učenika već godinu dana zbog korone ne ide u školu, jedno područje je posebno problematično

– Mnoga djeca osjećaju strah, usamljenost, tjeskobu i zabrinutost za svoju budućnost. Iz ove se pandemije moramo izvući s boljim pristupom mentalnom zdravlju djece i adolescenata, a to započinje davanjem pažnje ovom problemu, kaže Fore.

Za djecu koja se kod kuće suočavaju s nasiljem, zanemarivanjem ili zlostavljanjem, lockdown je značio ono najgore. UN navodi i da se djeci u ranjivim skupinama stanovništva – poput onih koja žive i rade na ulici, djece s invaliditetom i djece koja žive u konfliktnim okruženjima – riskiraju da im se u potpunosti previde potrebe za mentalnim zdravljem.

‘Mladima je potrebna podrška’

Kako bi odgovorio na rastuće potrebe, UNICEF je ponudio podršku vladama i partnerima da daju prioritet djeci potrebnim uslugama.

U Kazahstanu je, navode, to dovelo do pokretanja UNICEF-ove platforme za individualne internetske usluge savjetovanja, zajedno s obukom novih stručnjaka za mentalno zdravlje. U Kini je UNICEF pak pokrenuo suradnju s tvrtkom Kuaishou, koja se bavi društvenim mrežama, kako bi ona proizvela internetski izazov za smanjenje anksioznosti kod djece.

Iz UNICEF-a najavljuju i kako će svoje dvogodišnje glavno izvješće o stanju u svijetu ovaj put posvetiti mentalnom zdravlju djece i adolescenata, u pokušaju da poveća svijest o, kako kažu, “globalnom izazovu, koji je duboko pogoršao koronavirus”.

Zaključuju kako države moraju dramatično ulagati u proširenje službi za mentalno zdravlje i podršku mladima, kao i njihovim skrbnicima.

Podsjetimo, UNICEF je nedavno izvjestio kako su škole bile zatvorene za 168 milijuna djece diljem svijet. Oko 214 milijuna djece globalno, odnosno jedan od sedam učenika, propustilo je tri četvrtine nastave uživo.