Pretraga

Unatoč prosvjedu roditelja, Ministarstvo kaže da škola neće dobiti još jednu učiteljicu

A- A+

Unatoč prosvjedu roditelja ispred OŠ Gornja Poljica, ta škola neće dobiti još jednu učiteljicu. Potvrdilo nam je to Ministarstvo znanosti i obrazovanja te pojasnilo zašto su donijeli takvu odluku.

oš gornja poljica srijane

Osnovna škola Gornja Poljica, Srijane
Foto: Google Maps screenshot | obrada srednja.hr

Četrdesetak roditelja prekjučer je prosvjedovalo pred malom školom u Gornjim Poljicima. Njihova djeca, prvaši i četvrtaši, nastavu slušaju u kombiniranom razredu, tako da svaki imaju po dvadeset minuta nastavnog sata, a sve ih podučava jedna učiteljica. Roditeljima je to nedopustivo pa su prosvjedovali i tražili od Ministarstva obrazovanja da odobri zaposlenje još jedne učiteljice. Do tada, najavili su, neće djecu puštati na nastavu.

‘Škola neće dobiti traženu suglasnost’

Nakon što je taj slučaj dospio u javnost kontaktirali smo Ministarstvo obrazovanja te ih upitali što se točno dogodilo s tom školom i je li trenutno sve funkcionira kako bi trebalo prema propisima. Iz MZO-a kažu da je Splitsko-dalmatinska županija tražila odvajanje čistih razrednih odjela – prvaša i četvrtaša – no kako za to nisu bile ispunjene pretpostavke, jer se radi o ukupno 14 učenika, Ministarstvo nije odobrilo zahtjev.

Naglašavaju kako je predmetna škola u prošloj godini imala sedam razrednih odjela s ukupno 44 učenika, dok ove školske godine ima 43 učenika te bi davanjem suglasnosti, ističu,  trebalo dodatno zapošljavanje ne samo učitelja razredne nastave već i povećanje opsega poslova učitelja stranoga jezika. Za školu nije tražena suglasnost za ustrojem razrednih odjela drugih razreda, ali cjelokupna nastava od prvog do četvrtog razreda mogla bi se sukladno propisima izvoditi, kažu iz Ministarstva, u 4 kombinirana razredna odjela.

– Slijedom navedenoga, Škola neće dobiti traženu suglasnost. Osnovnoj školi Gornja Poljica neće se odobriti zapošljavanje još jedne učiteljice razredne nastave, jer joj je uskraćena suglasnost za povećanjem broja razrednih odjela, zaključili su iz Ministarstva na naš upit o slučaju OŠ Gornja Poljica.

Izdvojeni članak
oš gornja poljica srijane

Četrdeset roditelja prosvjedovalo ispred osnovne, traže još jednu učiteljicu: ‘Nećemo dat dicu u školu’

Kako funkcionira kombinirani razred?

Pitali smo ih i da nam pojasne kako inače funkcioniraju kombinirani razredni odjeli. Ustroj razrednih odjela za svaku školsku godinu, kažu nam iz Ministarstva obrazovanja, predlaže ravnatelj škole, mišljenje na prijedlog daje osnivač škole, a odluku o broju razrednih odjela donosi nadležni upravni odjel u županiji. U Zagrebu to donosi gradska uprava.

Ustroj razrednih odjela propisan je Pravilnikom o broju učenika u redovitom i kombiniranom razrednom odjelu i odgojno-obrazovnoj skupini u osnovnoj školi, a u slučaju odstupanja od tog pravilnika županija podnosi zahtjev ministru obrazovanja za ustroj razrednih odjela s većim ili manjim brojem od propisanog. Prema tom pravilniku, kombinirani razredni odjel sastavljen od učenika dvaju razreda od prvog do četvrtog razreda ima najviše 16 učenika; onaj sastavljen od učenika triju razreda ima ih najviše 14; a tamo gdje ih je iz četiri razreda, može najviše biti 12 učenika po odjelu.

Međutim, ako se u tako kombiniranim razredima nalaze učenici s teškoćama, onda se broj đaka po razrednom odjelu smanjuje. Primjerice, razredni odjel može imati maksimalno 10 učenika ako je u razredni odjel uključen jedan učenik s oštećenjem vida ili jedan učenik s oštećenjem sluha ili jedan učenik s motoričkim teškoćama ili jedan učenik s organski uvjetovanim poremećajima u ponašanju kojemu je utvrđen primjereni program školovanja. Isto tako, broj učenika u razrednom odjelu smanjuje se za četiri za svakog učenika s ostalim teškoćama kojemu je utvrđen primjereni program školovanja. Ukupan broj učenika u razrednom odjelu se ne smanjuje kao neki od učenika s teškoćama ima osobnog pomoćnika ili asistenta u nastavi.

Preko 11.000 učenika u kombiniranom odjelu

Tu valja naglasiti da se u slučaju kombiniranog odjela koji sadrži učenike tri ili četiri razreda, u odjel ne mogu biti uključeni učenici s teškoćama osim kada to zahtijevaju prostorni, organizacijski i drugi opravdani razlozi. Što se tiče učenika djelomično integriranih u redovito osnovnu školu, kada se u takvom slučaju formira kombinirani razredni odjel može imati najviše 5 učenika i to za dio nastave koji se provodi po posebnom nastavnom planu i programu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pitali smo i za aktualne statističke podatke o broju kombiniranih razrednih odjela u školama diljem države. U prošloj školskoj godini, prema podacima koje su nam ustupili, 11.167 učenika u preko tisuću matičnih i područnih osnovnih škola imalo je nastavu u kombiniranom razrednom odjelu. Takvih je kombiniranih razrednih odjela u protekloj nastavnoj godini bilo čak 1.571. Za tekuću akademsku godinu još ne postoje potpuni podaci jer se u digitalnu evidenciju unose do konca rujna.