Pretraga

Kalkulator bodova za srednju ima novost: Pogledajte bodove potrebne za upis u posljednje četiri godine

A- A+

Portal srednja.hr i Hrvatska zajednica županija su prošle godine lansirali projekte Kalkulator bodova i Online predstavljanje škola. Kalkulator bodova služi osmašima za preračunavanje ocjena iz osnovne škole u bodove za srednju, a nakon što to učine, u alatu Online predstavljanje škola mogu dobiti sve bitne informacije o školi koju žele upisati. Oba alata su u ovoj godini ukupno ostvarila preko milijun pregleda pa su tako uspješno pomogla generaciji učenika pri prijelazu u viši stupanj obrazovanja! Novost u kalkulatoru je što sada možete pratiti kako su se kretali upisni bodovi u protekle četiri godine.

kalkulator bodova srednja.hr

kalkulator bodova srednja.hr

Kalkulator bodova za srednju školu alat je na portalu srednja.hr pomoću kojeg je moguće jednostavno preračunati prosjek ocjena iz osnovne škole u bodove za upis u srednju školu. Projekt je realiziran uz pomoć Hrvatske zajednice županija i ove godine je polučio velike rezultate!

Samo ove godine Kalkulator bodova je korišten preko 500.000 puta, što znači da je velikom broju učenika pomogao kod računanja bodova za srednju školu. Ovaj alat povezan je s drugim projektom Online predstavljanje škola, zbog čega učenici jednostavno i brzo mogu dobiti sve informacije o školi koju žele upisati.

U projekt Online predstavljanje škola ove godine se uključilo 164 škole te su tako predstavile svoje programe potencijalnim učenicima. Ovaj alat je korišten, također, preko 500.000 puta samo u ovoj godini te je tako poslužio kao svojevrstan ‘Dan otvorenih vrata’ svake od uključenih škola. Kako se uključiti u ovaj projekt možete saznati ovdje.

Novost za sve one koji će koristiti ove alate za upis sljedeće školske godine je ažuriranje sustava zbog kojeg je sada moguće vidjeti trendove bodova za upis u srednje škole unazad četiri godine. Također, jednom kad si korisnici izračunaju bodove, dobiju i popis svih srednjih škola koje mogu upisati s dobivenim bodovima.

– Mi u županijama kao osnivači srednjih škola znamo s kakvim se brigama i izazovima suočavaju učenici tijekom svojeg obrazovanja. Hrvatska zajednica županija stoga rado podržava sve projekte koji mladim ljudima olakšavaju obrazovni put. Veseli nas što smo imali priliku postati partneri ekipi s portala srednja.hr na projektima kao što su Kalkulator bodova i Online predstavljanje srednjih škola. Sada kada su povezani, formiraju platformu za informiranje oko upisa u srednju školu, a znamo koliko je to važno našim učenicima. Nova značajka Kalkulatora bodova omogućava i praćenje trendova s bodovima po školama kroz godine, što znači još bolja priprema i procjena željene srednje škole, rekao je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Kako izračunati bodove?

Učenici koji upisuju gimnazije i četverogodinje strukovne škole preračunavaju bodove iz zaključnih ocjena od 5. do 8. razreda te zaključnih ocjena šest predmeta u 7. i 8. razredu. Tri predmeta su obvezna za sve škole: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik. Dva dodatna bitna predmeta se određuju ovisno o programu škole, a posljednji i ukupno šesti predmet bitan za izračun prosjeka određuje sama škola.

Učenici koji upisuju trogodišnje strukovne škole preračunavaju bodove iz zaključnih ocjena od 5. do 8. razreda te zaključnih ocjena tri predmeta u 7. i 8. razredu. Tri predmeta koja se gledaju za upis: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik.

Prilikom odabira željene srednje škole, sustav u drugom padajućem izborniku automatski nudi i programe koje odabrana škola ima. Više o načinu funkcioniranja Kalkulatora bodova možete doznati ovdje.