Pretraga

Uvjerenja o seksu koja su sasvim pogrešna

A- A+

Mitova o seksu je zaista mnogo – od toga kako se najbolje zaštititi, do toga kako doživjeti najviše uzbuđenja. Jedini problem jest to što je ponekad teško znati što je stvanost, a što fikcija. Kako bismo pomogli odvojiti mitove od realnosti, donosimo uvjerenja o seksu koja su sasvim pogrešna.

Ukoliko ste imali razgovor o seksu s roditeljima, moguće je da ste od onih koji znaju sve što se o seksu može znati. Ostatak populacije u velikoj mjeri vjeruje određenim uvjerenjima o spolnim odnosima, zaštiti i orgazmu koji još uvijek vladaju. Kako biste bili sasvim informirani, Her Campus razbija najčešće mitove o seksu.

Izdvojeni članak

Najbolji opisi seksa u književnoj literaturi

Mit o veličini

Čini se kako se uvijek govori o veličini muškog spolnog organa i o tome koliko je bolji seks s partnerom koji je ‘obdaren’ centimetrima. Mnogi smatraju kako veći penis znači i veći užitak, no realnost je svakako drugačija. Većina žena zapravo ne smatra veličinu bitnom za njihov užitak, pogotovo zbog toga što većina žena doživljava orgazam kroz klitoralnu stimulaciju, zbog čega veličina penisa zapravo nije niti bitna. Najbitnije što trebate zapamtiti – kad se radi o seksualnom zadovoljavanju, tehnika igra puno važniju ulogu nego veličina.

Mit o ‘izvlačenju’

Mnogi mladi vjeruju kako je za učinkovito sprečavanje trudnoće dovoljno prekinuti spolni odnos u trenucima prije ejakulacije sjemene tekućine. Mnogi su to mislili, pa su se našli kako guraju kolica devet mjeseci nakon odnosa. Realnost – muškarci prije i tijekom odnosa također izlučuju tekućinu, u kojoj se nalazi i manja količina spermija, koji jednako kao i oni u trenutku orgazma imaju veliku želju oploditi jajnu stanicu. Istraživanja su pokazala kako će od sto žena koje s partnerom prakticiraju ovakvu vrstu ‘zaštite’ njih 27 ostati u drugom stanju.

Mit o ‘piluli za jutro poslije’

Mnogi misle da je ‘pilula za jutro poslije’ idealno rješenje jer smatraju kako djeluje kao ‘undo’ za nezaštićeni odnos. Ipak, to nije tako jednostavno, jer iako hitne kontraceptivne pilule mogu smanjiti šansu da ostanete trudni, one to ipak ne garantiraju. One nikada nisu sto posto učinkovite, jer njihova efektivnost ovisi o tome kada ste ju u ciklusu uzeli i slično. Ne pouzdajte se u ovu pilulu, radije krenite na kontracepcijske pilule.

Izdvojeni članak

Kontroverzne stvari koje smo ove godine naučili o seksu

Mit o seksu za vrijeme mjesečnice

Ako razmišljate logično, i svjesni ste da se jajašca za vrijeme mjesečnice raspadaju te se očekuje novo otpuštanje istih, znači da sperma nema što oploditi. Realnost – ovo može djelovati kao zaštita ako vam je mjesečnica regularna i redovita, a ovulacija predvidljiva, odnosno uvijek u isto vrijeme mjeseca. Bez obzira na to, ono što mnogi ne znaju jest činjenica da sperma u rodnici može preživjeti čak do sedam dana, stoga ako vam je mjesečnica neredovita a ovulirate netom prije mjesečnice, jajašce i sperma mogli bi se sresti. Nakon toga, postoji značajna šansa da ćete ostati trudni.

Mit o veličini kondoma

Mnogi misle da su ako koriste uži kondom zaštićeniji od neželjene trudnoće, jer je manja šansa da on spadne tijekom odnosa. Ipak, što je prezervativ uži, to je veća mogućnost da pukne, stoga imajte i to na umu.

Izdvojeni članak

Seks na prvom spoju odlika neinteligentnih muškaraca

Mit o duplom kondomu

Ima i onih koji smatraju da nošenje više kondoma nudi i više zaštite, no situacija je slična kao i sa preuskim kondomima. Ukoliko ih nosite dva odjednom, veće su šanse da će puknuti, budući da će trenje ekstra slojeva oslabiiti vlakna prezervativa. Sigurniji ste ako nosite samo jedan.

Mit o oralnom i analnom seksu

Ukoliko se suzdržavate od vaginalnog seksa, ne riskirate neželjenu trudnoću, stoga se upuštate samo u oralni ili analni seks. Možda tako nećete ostati trudni, no djeca nisu jedina ‘opasnost’ zbog koje biste trebali brinuti za vrijeme spolnih odnosa. Primjerice, analni seks sa sobom nosi veći rizik od spolno prenosivih bolesti, nego vaginalni odnos, a moguće se zaraziti i za vrijeme oralnog seksa. Samo zato što takva vrsta seksa ne nosi rizik trudnoće, ne znači da je stvarno sigurna.