Pretraga

[UŽIVO] Nakon roditeljskog i nastavnici traže live sastanak s ministricom: Evo što se još ove srijede dogodilo u online školi

A- A+

Online nastava u školama i na fakultetima nastavlja se i ove srijede. Učenici bi, prema naputku Ministarstva, ovih dana trebali ponavljati gradivo, dok sljedećeg tjedna započinje i ocjenjivanje. Ove će srijede ministrica Blaženka Divjak održati sastanak s roditeljima, točnije, na njihova će pitanja odgovarati putem Facebook videa. Današnji tijek događaja pratite uživo na srednja.hr.

Foto: Inga Đuđik/srednja.hr

18:21h Ne propustite večerašnji podcast iz serije ‘U centru mature’ u kojemu odgovaramo na najčešća pitanja o maturi iz Hrvatskog. Premijera je u 20:30h, pretplatite se na naš YouTube kanal kako je ne biste propustili.

18:18h Raspored za četvrtak

Ako škola ili osnivač nisu donijeli drugačiju odluku zbog blagdana Velikog četvrtka, online nastava održava se i tog četvrtka. Video materijali za 9. travnja već su spremni, a Ministarstvo je objavilo i raspored za taj dan. Možete ga vidjeti na linku.

18:04h Grupa nastavnika pozvala ministricu Divjak na live sastanak

Nastavnici i učitelji okupljeni u Facebook grupu 45 minuta pozvali su ministricu Blaženku Divjak na 45 minuta razgovora s nastavnicima. Ali, ovoga puta ne bi odgovarala samo na unaprijed izdvojena pitanja iz svog inboxa, kao što je to danas bio slučaj na roditeljskom sastanku, nego i na pitanja koja bi pristizala tijekom emitiranja videa uživo.

– Pitanja, nedoumice, nejasnoće i sve ono s čim se nastavnici suočavaju tijekom nastave na daljinu, želimo postaviti izravno ministrici Divjak i na taj način uspostaviti bolju i kvalitetniju komunikaciju koja nam je svima u ovom trenutku potrebna. Ministrice, čekamo Vas, poručuju članovi grupe 45 minuta, a napravili su i Facebook event kojeg možete vidjeti ovdje.

17:56h Sabor izglasao nova pravila za osobne i vozačke

U prošloj godini izdano je u policijskim upravama i postajama čak 565.524 osobnih iskaznica i 284.559 vozačkih dozvola. Trenutno je u tijeku epidemija i na snazi su mjere poput zabrana većih okupljanja, putovanja iz mjesta prebivališta, ali što je s osobama kojima tijekom epidemije istekne osobna iskaznica ili vozačka dozvola? Proteklog utorka na snagu su stupile izmjene zakona kojim je produljen rok za podnošenje zahtjeva za izradu istekle osobne i vozačke. Opširnije na poveznici.

17:30h Obavijest Studentskog centra o plaćanju stanarine

Danas smo pisali kako je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pozvao na bojkot plaćanja stanarine u domovima dok se ne ispuni njihovih pet zahtjeva:

1. Ukidanje plaćanja stanarine svim studentima iseljenima iz SN “Cvjetno naselje”i SN “Lašćina” od 22.3.2020. do ponovnog useljenja u sobe u koje su uselili na početku tekuće akademske godine.
2. Smanjenje stanarine za 50% (s iznosa od 100 kuna na iznos od 50 kuna) za sve studente stanare SN “Stjepan Radić” u čije su sobe privremeno smješteni stanari drugih studentskih naselja.
3. Prihvaćanje odgovornosti za gubitak imovine i nastalu štetu na imovini koji su se dogodili prilikom procesa iseljenja i skladištenja imovine studenata.
4. Ukidanje naknade za obradu natječaja u iznosu od 100 kuna.
5. Potpuno čišćenje i dezinfekcija soba prije useljenja studenata.

Više čitajte na linku.

S druge strane, Studentski centar na svoju je web stranicu postavio novu obavijest o plaćanju stanarine.

Obračun stanarine za mjesec ožujak 2020. je izvršen te se stanarina u sustavu smještaja vodi kao 50 % mjesečne stanarine za ožujak. Samim time studenti koji su podmirili stanarinu za ožujak su u pretplati, dok stanari koji do sada nisu podmirili trošak smještaja za ožujak sada mogu platiti dugovanje po 50 % manjoj cijeni (putem web naplate ili na blagajni doma).Studentima koji su dosadašnjim redovitim plaćanjem stanarine došli u pretplatu, pretplaćeni iznos koristiti će se za zatvaranje budućih stanarina, do dana iseljenja iz studentskog doma.

Obračun stanarine za tekući mjesec vršiti će se krajem mjeseca.

Povrat stanarine vrši se nakon što se student uredno iseli iz studentskog doma sukladno Domskom redu Studentskog centra u Zagrebu. To podrazumijeva da je soba oslobođena od stvari te da je ključ vraćen upravi studentskog naselja, stoji u obavijesti SC-a.

17:27h Gotov roditeljski: Divjak otkrila što je s ispravljanjem jedinica, maturalcima te hoće li se skratiti godina

Ministrica Blaženka Divjak na svom Facebook profilu održala je live ‘roditeljski sastanak’ u kojem je odgovarala na pitanja koja su joj poslali roditelji. Otkrila je što je s upisima u srednje škole, rekla kako se nastavna godina neće skraćivati, a maturantima poručila da su njezina prva briga. Članak o roditeljskom pročitajte na linku.

16:33h Novi edukativni video Instituta za društvena istraživanja

Centar za istraživanja i razvoj obrazovanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (CIRO – IDIZ) nastavlja seriju edukativnih video materijala s ciljem poticanja kompetencije učiti kako učiti kod učenika osnovnih i srednjih škola. Nova tema je kako organizirati vrijeme za učenje, što je zapravo osnovni preduvjet učinkovitog i uspješnog učenja.

16:05h Započeo je virtualni roditeljski sastanak ministrice Blaženke Divjak

15:57h Studentski centar uveo dostavu toplih jela iz menze

SC Rijeka od ponedjeljka je započeo s dostavom toplih jela. Na meniju se svakodnevno nalazi više različitih jela, a meni se objavljuje na Facebooku s navedenom cijenom. Više pročitajte na poveznici.

15:43h Novi podcast o maturi večeras u 20:30h

U suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom “U centru mature”. U petom po redu podcastu iz tog serijala ugostili smo Sanju Fulgosi, načelnicu Istraživačko – razvojnog odjela NCVVO-a s kojom smo razgovarali o maturi iz Hrvatskog jezika. Kolika je prosječna rješenost mature iz Hrvatskog, kako se radi, je li više prilagođena gimnazijalcima i strukovnjacima te ima li smisla predati prazan esej samo su neka od pitanja kroz koja je Marko prošao sa Sanjom. Odgovore možete dobiti večeras u 20:30 sati, a kako ne biste propustili ovaj i niz drugih zanimljivih podcasta koje vam pripremamo, pretplatite se na naš YouTube kanal.

15:06h U pauzama od učenja riješite naš kviz o znamenitostima Hrvatske:

13:47h Studentski zbor u Rijeci provodi anketu o kvaliteti online nastave

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci pripremio je anketu kojom želi ispitati zadovoljstvo studenata tog Seučilišta do sada održanom online nastavi i kako bi mogli ukazati na potrebna poboljšanja po pojedinim sastavnicama, a sve s ciljem održavanja što kvalitetnije nastave u ovim izvanrednim okolnostima.

– Ovim putem vas pozivamo da ispunite anketu (do 10. travnja ) i da date svoj osvrt na dosadašnju održanu online nastavu na vašoj sastavnici i tako pomognete da zajedno poboljšamo daljnje iskustvo. Također, veoma je važno da istaknete i one dobre stvari kako bi dali primjer dobre prakse ostalim sastavnicama i studentima, poručuju iz riječkog studentskog zbora, a anketi možete pristupiti na linku.

12:20h Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet izradio upute koje će vam pomoći u učenju

Učenici i studenti nalaze se u potpuno novoj situaciji u kojoj im se je možda više nego ikada prije, teško motivirati za učenje i pritom biti koncentriran. U Centru za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta izradili su upute koje bi vam u tom slučaju mogle biti od koristi – kako napraviti dobar plan učenja, kako se motivirati za učenje, te kako povećati koncentraciju samo su neka od pitanja na koja je odgovoreno. Svaku od uputa možete pronaći na poveznicama:

12:06h Studenti bojkotiraju plaćanje stanarine u domovima

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pozvao je studente da se zajedno s njima uključe u bojkot plaćanja stanarine studentskih domova do ispunjenja zahtjeva. Studentski zbor u ime studenata od SC-a zahtjeva 5 stvari od kojih je prva ukidanje plaćanja stanarine za studente iz domova Cvjetno naselje i Lašćina koji su iseljeni iz tih domova. Kako su nam rekli, spremni su i na daljnje korake. Više čitajte na linku.

11:42h Lijepa gesta: Namirnice iz školske kuhinje donirali Crvenom križu

Škole su zatvorene pa samim time namirnice iz školskih kuhinja neće biti utrošene na prehranu učenika. Tri škole iz Koprivnice zato su ih odlučile donirati gradskom Crvenom križu.

– Kako bi olakšali situaciju građanima u potrebi izazvanu epidemijom COVID-19, a u skladu s čitavim brojem mjera Grada Koprivnice, OŠ „Braća Radić“, OŠ „Đuro Ester“ i OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ odlučile su se na hvale vrijedan potez. Naime, škole su Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica donirale cjelokupan višak različitih prehrambenih namirnica, od voća, povrća, mlijeka, brašna i ulja, koje neće biti iskorištene zbog neodržavanja nastave. Ukupna vrijednost doniranih namirnica je veća od četiri tisuće kuna, priopćeno je iz Grada Koprivnice.

11:13h Vurtualni roditeljski sastanak s ministricom Divjak

Ove srijede ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, održat će putem Facebook live videa sastanak s roditeljima. Početak je u 16 sati, a roditelji svoja pitanja mogu slati u Facebook poruci.

– Svakog dana trudimo se odgovoriti na što više pitanja učenika, učitelja i roditelja kako bi nastava na daljinu bila još bolja i kako bismo se svi osjećali što sigurnije u ovoj teškoj situaciji. Ovoga puta pozivam zainteresirane roditelje da mi pošalju pitanja i prijedloge vezane uz nastavu na daljinu u inbox, a ja ću u srijedu pokušati odgovoriti na što više njih, poručila je Divjak.

11:00h Isplata državnih stipendija nastavlja se regularno

Osim u školama, nastava online putem izvodi se i na fakultetima. Studenti ne moraju brinuti oko isplata državnih stipendija, jer se one i dalje isplaćuju prema pravliniku, do 15. u tekućem mjesecu. STEM stipendija  i socio-ekonomska stipendija za travanj u iznosu od 1.200 kuna već je isplaćena danas.

9:40h Edukativni video o virusima

Institut Ruđer Bošković na svojoj je Facebook stranici objavio kratak edukativni video o virusima.

– U nastavku lova na znanje o virusima molekularna biologinja Dragomira Majhen otkriva koliko su virusi veliki te kako ulaze u stanicu. Nova lekcija za velike i male je tu, poručuju uz video.


9:20h Raspored za srijedu

I ovoga tjedna Ministarstvo će objavljivati raspored online nastave, kao i video lekcije za sve nastavnike koji nemaju vlastite sadržaje. Tjedno se priprema preko 300 takvih lekcija, a sve one nalaze se na YouTube kanalu škole za život. Raspored za srijedu, 8. travnja objavljen je i dostupan na linku.Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U suradnji sa studentima psihologije s Filozofskog predstavljamo vam serijal “Kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.

Ostali podcasti:

Snimku konferencije na kojoj je predstavljena Uputa za vrednovanje u online nastavi možete pogledati u videu: