Pretraga

Gotov roditeljski: Divjak otkrila što je s ispravljanjem jedinica, maturalcima te hoće li se skratiti godina

A- A+

Ministrica Blaženka Divjak na svom Facebook profilu održala je live ‘roditeljski sastanak’ u kojem je odgovarala na pitanja koja su joj poslali roditelji. Otkrila je što je s upisima u srednje škole, rekla kako se nastavna godina neće skraćivati, a maturantima poručila da su njezina prva briga.

screenshot: Facebook

– Nastava dobro funkcionira, a to ne znači da nema pitanja, rekla je na početku roditeljskog sastanka ministrica Blaženka Divjak.

Na svom Facebook profilu ministrica je održala live ‘roditeljski sastanak’. Dobila je, kaže, dvjestotinjak pitanja roditelja, a izabrala je 27 onih na koje je odgovorila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pohvalila se i kako su maturanti njezina prva briga.

– Čekamo upute Stožera i prema tome ćemo početkom svibnja odlučiti koji scenarij odabrati, kazala je ministrica.

U svibnju će se, kaže, organizirati probni esej, a o drugim detaljima, o kojima raspravlja s ministrima diljem Europe, tek će se dogovariti.

Praksa može pričekati

Ministrica je rekla i kako praćenje škole putem televizije nije dovoljno.

– Nastavnici su dobili i uputu za ocjenjivanje.

Izdvojeni članak

Ni karantena ih nije omela: Neki učenici bez obzira na situaciju odrađuju svoju praksu

Praksa, pojasnila je, zasad nije moguća jer ‘ako ne rade frizerski saloni frizeri ne mogu niti na praksu’ pa su odlučili da se prvo riješi teorija, a onda da se praksi posvetimo kada budu bolja vremena.

Objasnila je i što s ocjenjivanjem.

– Jedna je ocjena iz aktivnosti, a druga se mora dobiti iz rješavanja nekog zadatka. U razrednoj nastavi to su neki osnovni zadaci, a od petog do osmog razreda to se može napraviti složenije, pojasnila je napomenuvši da učenici nižih razreda neće imati ispitivanje znanja.

‘Stipić je govorio da obvezna informatika nije moguća, a evo je’

Otkrila je i na koga je mislila kad je govorila o onima koji sjede u udobnim foteljama.

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Od uputa za ocjenjivanje do studentskih vijesti: Evo što se sve dogodilo u obrazovanju ovoga petka

– Nisam adresirala roditelje, nego one koji kritiziraju jer uvijek kritiziraju. Čelnik jednog našeg sindikata, Preporod, rekao da se informatika ne može uvesti kao obavezan predmet, a sad je uvedena, rekla je osvrnuvši se na sindikalista Željka Stipića, a napomenula da se tu radi i na one nastavnike koji si nisu dali truda.

Što je bitno, a što ne bitno, smatra ministrica, može se vidjeti ako se zapitamo hoće li se to učenicima koristiti za nekoliko godina te ima li veze s ishodima učenja.

Da su svi krenuli s online nastavom u isto vrijeme, istaknula je Divjak, ne bi bilo problema da svi prate isto gradivo u isto vrijeme, a ovako bi neki zaostajali, a neki opet slušali isto gradivo.

Roditelje je zanimalo i što je s ispravkom starih negativnih ocjena.

– Očekujem da će se one ispraviti, bilo sada, a bilo možda ako se vratimo u učionice, rekla je Divjak.

Fakulteti sami odlučuju, no njima bi trebalo biti lakše nego školama

Što se fakulteta tiče, ministrica kaže da sveučilištima ne može narediti kako da izvode nastavu zbog sveučilišne autonomije. Ipak, smatra da je online studiranje puno lakše izvesti online nego nastavu u školama. Sveučilišne nastavnike pozvala je na suradnju.

Za ispite studenata je rekla kako su također u domeni sveučilišta.

Dotaknula se i usmenog odgovaranja učenika kojima ne radi laptop.

– Svi učenici petih razreda su dobili tablet. Ako netko nije dobio tablet u školi, neka ih se javi. Učenici koji nemaju pristup internetu također mogu dobiti tablete, rekla je ministrica.

Oko maturalcima se dogovorite s agencijama

Za maturalce je rekla da nisu posao ministarstva.

– Mi smo rekli da se sva putovanja otkazuju i preporučili da se ona odgode. Ugovori su nešto između roditelja i agencije i tu nažalost ne možemo utjecati, rekla je Divjak.

Izdvojeni članak

Očito je da na izlete ove godine nećemo moći: Provjerili smo s Ministarstvom što škole moraju učiniti

O učenicima s teškoćama, ističe, brinu koliko mogu.

– Neke stvari nisu bile moguće ni u učionici. Koliko je učenika s teškoćama, toliko bi trebalo biti i prilagodbi. Zato se svatko mora prilagoditi svakome, kaže.

Učenicima je poručila i da ove godine nažalost neće biti natjecanja.

– Ako prijemni ispiti za neke škole neće biti moguće, djeca će se upisati samo s obzirom na ocjene, najavila je ministrica te napomenula da samo nekoliko škola ima prijemni ispit.

Dotaknula se i predškolskog obrazovanja.

– Oni su u domeni osnivača, ali ćemo donijeti neke preporuke. Ima puno dobrih primjera, kaže.

Otkrila je i gdje učenici mogu dobiti psihološku pomoć.

– Budući da je situacija kakva jest, učenje nije u prvom planu. Na stranicama Ministarstva možete pronaći kontakte za psihološku pomoć. Svatko tko ima problema, treba potporu, istaknula je ministrica.

Osmašima je rekla kako će na kraju dobiti ocjene koje uključuju i onaj klasični i ovaj novi, online dio te ne bi trebali imati problema s upisima u srednje škole koji su ionako online. Preporučila je srednjim školama da pronađu online načine kako se predstaviti učenicima.

‘Potrebno je pronaći balans’

A na pitanje hoće li se pratiti rad učitelja, rekla je da oni sami moraju pitati učenike kako unaprijediti način na koji rade. Također, podsjetila je da su nastavnici sudjelovali u anketi MZO-a, u kojoj su otkrili kako su zadovoljni novim načinom rada.

Apelirala je na sve da pronađu balans.

Izdvojeni članak

Ministarstvo objasnilo kako će se skraćivati praznici u školama koje nisu imale nastavu i što je s maturom

– Sve obveze koje dajemo učenicima moraju biti prilagođene uvjetima koje učenici imaju. Molim sve za razumijevanje u tom procesu – odgovorila je na pitanje što je s gimnazijalcima koji ne stignu izvršiti sve obveze.

Virtualne učionice koje su preporučili školama, kaže, sigurne su za upotrebu, za razliku od aplikacija poput primjerice Zooma.

Otvorila je mogućnost da i nakon što prođe situacija s koronavirusom, online nastava ostane kao opcija.

– Mogli bismo svi nešto iz ovoga naučiti. Online nastavu mogli bismo koristiti kod učenika koji su vrhunski sportaši, ali i onih koji su recimo u bolnici, kazala je.

‘Nema potrebe za skraćivanjem nastavne godine’

Za skraćivanjem nastavne godine, napomenula je, nema potrebe jer sve ide po planu.

Rok za upise u osnovne škole je produžen, a o načinu upisa znat će se nakon što vidimo kako će napredovati situacija s epidemijom.

– Vidite kako mi profesori znamo kada je prošlo 45 minuta i kada moramo završiti s govorom – zaključila je Divjak roditeljski sastanak šaljivim riječima.

Navečer pratite premijeru našeg podcasta ‘U centru mature’ i i ispitu HrvatskogZa dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.