Pretraga

[UŽIVO] Vlada prihvatila izmjene uredbe o koeficijentima i sporazum sa školskim sindikatima

A- A+

Najdugotrajniji štrajk u školama završen je u ponedjeljak, ali bura oko njega još se ne stišava. Ovog četvrtka Sindikat Preporod, jedini školski sindikat koji provodi izjašnjavanje o ponudi Vlade, objavit će rezultate tog referenduma. Uz to, na dnevnom redu Vlade naći će se i prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, koji se odnosi na ispunjenje zahtjeva za povećanjem koeficijenata nastavnom osoblju, tajnicama i računovođama. Vlada će također glasati o prijedlogu zaključka o prihvaćanju Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju, a koji se odnosi na povećanje dodataka ostalom nenastavnom osoblju u školama.

Prosvjed na Trgu / Foto: Marko Matijević, srednja.hr

Tijek događaja pratite uživo na portalu srednja.hr:

16:49h Na Vladi prihvaćen i Sporazum o dodacima na plaću za nenastavno osoblje

Druga točka bio je prijedlog zaključka o prihvaćanju Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju.

–  Ovaj Sporazum je sporazum o dodatku na plaću i može se reći da je on komplementaran izmjeni Uredbe. Ono što nismo obuhvatili izmjenom Uredbe, zapravo je dio ovoga Sporazuma. Sporazum se sklapa između Vlade i tri sindikata – Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjom školama, Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Odnosi se, prije svega, na uvećanje osnovne plaće zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima koji ne obavljaju odgojno-obrazovni rad te zaposlenicima u ustanovama znanosti i visokog obrazovanja koji rade administrativnim, tehničkim, stručnim i pomoćnim poslovima, a kojima se sredstva za plaću osiguravaju u skladu sa Zakonom o plaćama u javnim službama. Tu se utvrđuje dinamika uvećanja koja je ista kao ova dinamika uvećanja koeficijenata o kojoj je izvijestio kolega Malenica. S time da su ovdje precizirane i odredbe na koga se to odnosi, a sporazumne strane suglasno utvrđuju da se ovaj sporazum primjenjuje kao sastavni dio Kolektivnog ugovora za zaposlenike osnovnih i srednjih škola i ustanovama koje su u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, a sporazum bi stupio na snagu danom potpisa i objavit će se u Narodnim novinama. Zaključkom se predlaže da se mene kao resornu ministricu ovlasti da u ime Vlade potpišem sporazum sa sindikatima, kazala je ministrica Blaženka Divjak.

I ovaj prijedlog Vlada je usvojila.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [517.05 KB]

16:41h Vlada prihvatila izmjene uredbe o koeficijentima

– Predloženom uredbom propisuje se povećanje koeficijenata zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti na sljedeći način: od 1. prosinca 2019. godine za 3%, koje će se početi obračunavati na osnovnu plaću za prosinac 2019. godine; od 1. lipnja 2020. godine za 1% koji će se početi obračunavati na osnovnu plaću za lipanj 2020. godine ; od 1. siječnja 2021. godine za 2% koji će se početi obračunavati na osnovnu plaću za siječanj 2021. godine. Također, predlaže se i izmjena vezana uz posebne nazive radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u HNK-u Zagreb i u ansamblu narodnih pjesama i plesova Hrvatske ‘Lado’. Slijedom navedenog, predlaže se Vladi RH donošenje predmetne Uredbe, predložio je ministar uprave, Ivan Malenica.

Ovaj prijedlog Vlada je prihvatila.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [471.70 KB]

16:15h Započela je 195. sjednica Vlade

– Od naše zadnje sjednice Vlade postignut je dogovor s predstavnicima sindikata u području obrazovanja. Nakon današnje sjednice Vlade potpisat će se i Temeljni kolektivni ugovor i dodatak koji je dogovoren sa sindikatima oko dodataka na plaću. Ono što je za nas najvažnije jest da su djeca u školi od utorka. Mi očekujemo da nadoknade nastave ne izazivaju nove troškove, jer smo sukladno praksi koja postoji odlučili isplatiti plaće za dana provedene u štrajku. Ono što očekujemo sada, to je bilo vrlo jasno i čvrsto razumijevanje s predstavnicima sindikata, da oni učitelji i profesori koji su bili u štrajku odrade nadoknadu bez dodatnih sredstava, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu današnje sjednice Vlade.

15:39h Rezultati ankete o nadoknadi nastave

Ukupno je tijekom cirkularnog i frontalnog modela izgubljeno 16 nastavih dana, a škole će same morati odlučiti kako će te dane nadoknaditi. Opcija je nekoliko – škole mogu planirati nadoknadu u dane koji su kalendarom predviđeni kao nenastavni, nadoknadu subotama, skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu ili kombinirati te opcije. U anketi smo vas pitali koja vam se od dviju ponuđenih više sviđa – nadoknada subotama ili skraćivanje praznika i produljenje nastavne godine? Sudjelovalo je preko 17 tisuća čitatelja portala srednja.hr, a kako su glasali, pogledajte na poveznici.

13:50h Visokoškolski sindikat sutra održava konferenciju za medije

Osim Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, u petak će konferenciju za medije održati i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Početak konferencije je u 10:15, a tema će biti ‘Osvrt povodom završenog štrajka’. Na konferenciji govore Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata te Vilim Ribić, glavni tajnik Sindikata.

12:53h Najpoznatiji hrvatski sindikalist Vilim Ribić, trenutno glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, odgovorio je na kritike svoga članstva. Ironično se proglasio izdajicom, potvrdio kako su dodaci sigurniji od koeficijenata te otkrio da se u školama štrajkalo za veći koeficijent samo zato što je ‘koeficijent postao opsesija u masama’. Nakon referenduma nitko više u sindikatima prosvjete, kaže Ribić, nije imao prostora objasniti ljudima ono što je ovdje rečeno. Na ovoj poveznici detaljnije možete pročitati što stoji u pismu kojeg je uputio javnosti.

12:04h Podsjetimo, rezultati PISA testova ponovno su pokazali da su hrvatski učenici ispodprosječni u čitalačkoj, matematičkoj i prirodoslovnoj pismenost. Na to je u srijedu reagirala predsjednica koja je ponovno malo ‘pomiješala lončiće’. Naime, izjavila je da su loši rezultati pokazatelj da reforma (Škola za život) koja se provodi nije dobra, no to ne stoji jer se testiranje nad učenicima provelo 2018. godine, što je prije nego li je Škola za život uopće započela s frontalnom primjenom. Na predsjedničinu izjavu reagirala je i ministrica Divjak, a o svemu više možete čitati ovdje.

10:38h Preporod: 61,82% zaposlenih protiv sporazuma s Vladom

Započela je konferencija za medije Sindikata Preporod. Predsjednik sindikata Željko Stipić ponovio je kako uvjet premijera da nema izjašnjavanja članstva o ponudi Vlade, na kojeg su druga dva sindikalista, Mihalinec i Šprem pristali, smatra lošim.

Kako je rekao, prenosi Index.hr, u ukupno 385 škola u kojima Preporod djeluje izjašnjavalo se 10.677 zaposlenika, od čega 8.638 članova sindikata, a ostalo su nečlanovi. Izjašnjavalo se i nastavno i nenastavno osoblje. Nevažećih listića bilo je 104 (0,98%), a za prihvaćanje sporazuma Vlade bilo 4.037 zaposlenika, dakle, 38,18%. Većina njih, 6.536 odnosno 61,82% bila je protiv prihvaćanja ovakvog sporazuma.

Kako je kazao Stipić, njegov Sindikat neće u Vladi potpisati sporazum jer ih izjašnjavanje članstva na to obvezuje. Ipak, sve ide dalje, bez nas među potpisnicima, ali s vrlo važnom spoznajom da su zaposlenici sporazum prepoznali kao rješenje koje im ne odgovara, rekao je Stipić.

Podsjetimo, Vlada i obrazovni sindikati u ponedjeljak su postigli sljedeći dogovor: nastavnom osoblju koeficijent složenosti povećava se za 3% od 1. prosinca 2019., a koje će se osjetiti na plaći u siječnju. Drugo povećanje koeficijenta za 1% bit će od 1. lipnja 2020. godine, a treće povećanje koeficijenata za 2% dogodit će se od 1. siječnja 2021. godine. U četvrtak će Vlada promijeniti Uredbu o koeficijentima u skladu s ovim dogovorom. Nastavnicima će dani provedeni u štrajku biti plaćeni, ali nadoknade neće.  Uredbom o koeficijentima riješit će se i status računovođa, tajnica i ravnatelja, kojima će plaća u istom razdoblju porasti za ukupnih 9%. Ostalom nenastavnom osoblju, čistačima, kuharicama i domarima neće rasti koeficijent, kako su štrajkaši zahtijevali, nego će oni traženo povećanje plaće u istom postotku dobiti kroz dodatke.

O najavljenom štrajku nenastavnog osoblja Stipić je rekao kako je ovaj sindikat spreman podržati njihova nastojanja u borbi za prava.

10:19h Sindikalist Mihalinec promijenio priču: ‘Dodaci su daleko bolji od koeficijenata’

Iako su sindikalisti nekoliko puta odbijali ponudu Vlade tvrdeći kako žele razgovarati samo o koeficijentima te da povećanje plaća putem dodataka ne dolazi u obzir, pristali su da Vlada čistačicama, domarima i drugom nenastavnom osoblju plaću poveća upravo putem tih ‘omraženih’ dodataka. Tako i jedan od žešćih boraca za koeficijente, nakon štrajka priča drukčije. Kako doznaje Telegram, sindikalist Branimir Mihalinec sada članstvu pojašnjava kako su dodaci daleko bolji i sigurniji od koeficijenata, koje su toliko zagovarali.

10:05h  U petak konferencija SHU-a i NSZSŠH

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u petak, 6. prosinca 2019. u 11 sati, održat će konferenciju za medije u zgradi sindikata Hypatia. Kako stoji u pozivu, na konferenciji će se govoriti o učincima izmjene Uredbe o koeficijentima složenosti posla u javnim službama, o učincima postignutog Sporazuma s Vladom Republike Hrvatske te o tome kako su izgledali pregovori. Na konferenciji će govoriti: Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja

10:00h Sindikat Preporod izvijestit će o rezultatima izjašnjavanja o ponudi Vlade

Ovoga četvrtka u 10:30 Sindikat Preporod, jedini sindikat koji je proveo izjašnjavanje štrajkaša o ponudi Vlade, održat će konferenciju za medije. Tema je: ‘Slažu li se prosvjetari s ponudom Vlade’, a pritom će biti predstavljeni i brojčani rezultati izjašnjavanja o ponudi Vlade, koje je provedeno među zaposlenicima osnovnih i srednjih škola. Na konferenciji govore: Željko Stipić, predsjednik Sindikata PreporodSebastijan Troskot, voditelj Područnog ureda Sindikata Preporod u Splitu te Antun Vidak, Međužupanijski povjerenik južne Hrvatske.

9:50h Vlada glasa o izmjeni uredbe o koeficijentima i sporazumu o dodacima nenastavnog osoblja

Na današnjoj sjednici Vlade koja započinje u 16 sati, na glasanju će se, između ostaloga, naći i prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Podsjetimo, Uredba se mijenja jer se nastavnom osoblju te računovođama i tajnicima povećava koeficijent složenosti posla, što je i bio zahtjev prosvjetnih djelatnika koji su štrajkali. Na Vladi će se glasati i o prijedlogu zaključka o prihvaćanju Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju. Naime, koeficijent se neće povećati ostalom nenastavnom osoblju, čistačima i domarima, za koje su sindikati s Vladom dogovorili povećanje plaće kroz dodatke.

9:30h SDP će tražiti ostavku Divjak, ona poručuje: ‘Moja lista prioriteta duga je kao Cohenove pjesme i ovo nije na toj listi’

U srijedu je SDP izvijestio kako njihov Klub zastupnika pokreće proceduru opoziva ministrice Blaženke Divjak, koja je do sinoć kratko prokomentirala.

– Moja vam je lista prioriteta duga kao neka pjesma Leonarda Cohena i ovo nije gore na toj listi, a kad bude, onda ćemo razgovarati, komentirala je Divjak novinarima uoči užeg kabineta Vlade, prenosi N1.

Na pitanje ostaje li ministrica rekla je:

– Ako netko stvarno može biti zadovoljan što se tiče mandata, ja mogu jer mi smo prvi put u dva uzastopna obraćanja Europske komisije Hrvatskoj vezano uz obrazovanje dobili pohvale, nikad do sada. Mislim da je to dovoljan odgovor, kazala je Divjak, prenosi N1.