Pretraga

Vatikan poručuje Crkvi i državi da smire strasti oko zdravstvenog odgoja

A- A+

dnevnik.hr

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Kako smo samo ‘podudlali’ zdravstveni odgoj

Unatoč brojnim raspravama Crkve i Vlade te resornog Ministarstva obrazovanja, danas kreće zdravstveni odgoj u sve osnovne i srednje škole. Zna to i ministar Željko Jovanović koji je krenuo na turneju po Hrvatskoj gdje će predstavljati prvi modul ovog predmeta pod nazivom ‘Živjeti zdravo’. Paralaleno s ministrom, njegovi zaposlenici iz Ministarstva također su na terenima te promoviraju prvi modul diljem Hrvatske. Crkva svoje stajalište o četvrtom modulu neće promijeniti, unatoč tome što su u Vatikanu procijenili da je cijeli sukob na razini Crkva – vladajući otišao predaleko.

Osnovna škola ‘Milan Brozović’ u Kastvu danas je imala nesvakidašnji ponedjeljak. Osnovnoškolce je posjetio ministar Željko Jovanović koji je učenicima i profesorima predstavio edukativni materijal za prvi modul zdravstvenog odgoja, ‘Živjeti zdravo’. Na ovaj način ministar je svojim pojavljivanjem još jednom pokazao kako ne kani usporiti u potpunom uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, no Crkva s druge strane čvrsto stoji pri svom stavu.

Izdvojeni članak

Profesorica Arbanas: ‘Svojim učenicima neću predavati četvrti modul zdravstvenog odgoja’

Filipović, Nježić i Kalogjera na turneji

Da je ovo Jovanovićevo putovanje samo dio mini turneje službenika Ministarstva obrazovanja i drugih zagovaratelja odgoja, pokazuju ostali izleti u druge škole koje danas posjećuju Jovanovićevi uzdanici.

Tako je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje pokrio Osijek gdje će predstaviti zdavstveni odgoj u osnovnoj školi Antuna Mihanovića. Jovanovićeva savjetnica Ivana Kalogjera je pak otputovala u splitsku školu OŠ Sućidar, a ni pomoćnica Ankica Nježić danas nije ostala u Zagrebu. Ona je dobar glas zdravstvenog odgoja ponijela u OŠ Đure Estera u Koprivnici.
Ovo strateško pokrivanje hrvatskih regija u predstavljanju zdravstvenog odgoja otkriva kako će i nadolazeći dani ponovno biti u znaku ovog predmeta.

Vatikan pozvao na primirje, ali svaka strana drži svoj kraj

Prvi modul ‘Živjeti zdravo’ za mnoge je neupitan, jer će djeca već od prvog razreda osnovne škole učiti osnove pružanja prve pomoći, ali i osnove pravilne prehrane. Osim toga, djecu će se učiti i pravilnom pranju ruku.
Taj modul je prilično bezazlen u odnosu na onaj koji govori o rodnoj i spolnoj ravnopravnosti, a s kojim se Crkva neće pomiriti dok se ne stvori neka njima prihvatljiva alternativa.

Neovisno o tome iz Vatikana su ovih dana stigle reakcije kako je sukob na ovu temu u Hrvatskoj ipak otišao predaleko, piše Večernji list.
Iako se i sam papa Benedikt XVI. Izjasnio protiv rodne idelogije, Vatikan svejedno ocjenjuje da se između crkvenih i državnih vlasti Lijepe naše pod hitno treba uspostaviti dijalog. Koliko su ozbiljni u svojoj poruci govori i nedavni posjet apostolskog nuncija Alessandra D’Errica potpredsjednici Vlade Vesni Pusić, kojoj je na sastanku priopćio ove vijesti.

Unatoč ovom prilično važnom posjetu, katoličke udruge i župnici nastavit će po svome te voditi kampanju protiv zdravstvenog odgoja; dok će s druge strane Jovanović po svome – turnejom promovirati isti taj odgoj.