Pretraga

Većina hrvatskih adolescenata srela se s nasiljem u vezi

A- A+

Projekt ‘Moj glas protiv nasilja’ čiji je cilj osvijestiti javnost o neprihvatljivosti i nužnosti nulte tolerancije na sve oblike nasilja nad ženama i djevojkama koji provodi Vladin ured za ravnopravnost spolova u suradnju s partnerima Ženskom sobom i CESI-jem jučer je predstavljen u Kući Europe. Istraživanje udruge CESI inače se bavi problemom nasilja u adolescentskim vezama, a istraživanje koje su proveli otkrilo je kako se velika većina mladih u dobi od 16 do 19 godina nosila s nasilnim partnerima u vezi.

Nasilje u vezama ozbiljan je problem u adolescentskoj populaciji, otkrilo je istraživanje udruge CESI nad mladima u starosti od 16 do 19 godina. Spomenuto istraživanje dio je dvogodišnjeg projekta ‘Moj glas protiv nasilja’ kojem cilj osvijestiti javnost o neprihvatljivosti i nužnosti nulte tolerancije na sve oblike nasilja nad ženama i djevojkama, uključujući i obiteljsko nasilje.

Izdvojeni članak

Nasilje nad ženama i dalje gorući problem diljem svijeta

Mnoštvo mladih susrelo se s nasiljem u vezi

– Očekivani rezultati projekta su povećana razina znanja i svijesti opće populacije o svim oblicima nasilja i njena intenzivnija uključenost u prevenciju, dodatno senzibiliziranje javnosti o toj problematici te unapređenje kvalitete rada stručnog osoblja u institucijama, rekla je ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

Nataša Bjelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) istaknula je kako je upravo ta udruga prva u Hrvatskoj koja se počela baviti problemom nasilja u adolescentskim vezama.

Istraživanjem o adolescentskim vezama koje su proveli pokazalo je kako velika većina mladih u dobi od 16 do 19 godina već ima iskustvo veze, a 80 posto njih izjavilo je kako je nasilje u vezama ozbiljan problem u adolescentskoj populaciji.

Izdvojeni članak

Inicijativa mladića: ‘Mi ne želimo zatvarati oči pred nasiljem! Želimo ga zaustaviti!’

Ne percipiraju ljubomoru kao oblik kontrolirajućeg ponašanja

Dvije trećine mladih izjavilo je da se osoba s kojom su u ljubavnoj vezi prema njima nasilno ponašala, a nešto manje polovice izjavilo je da su i oni sami bili nasilni prema partneru.

Zabrinjavajuć je i podatak da većina ljudi u tim godinama ne percipira ljubomoru kao oblik kontrolirajućeg ponašanja već kao nešto pozitivno što pokazuje ljubav – četvrtina ispitanih doživjela je ljubomorom motivirano ponašanje, koje nisu prepoznali kao nasilje.

Izdvojeni članak

Znakovi koji pokazuju da možda hodate sa sociopatom

Prepoznaju fizičko nasilje, no ne i ostale oblike istog

– Mladi u istraživanju pokazali su da prepoznaju fizičko nasilje kao oblik nasilja, no ne doživljavaju ostale oblike istog kao nasilje, navela je Bijelić.

Upravo radi gore navedenih podataka zadaća udruge CESI u sklopu projekta bit će edukacijski dio te rad s nastavnicima, dok će Ženska soba raditi na osvještavanju i podizanju razine znanja o seksualnom nasilju.