Pretraga

[Video] Marlena Bogdanović u našem podcastu: Učitelji imaju onoliko slobode koliko je žele imati

A- A+

U trinaestom podcastu ugostili smo učiteljicu razredne nastave iz Osnovne škole Tučepi Marlenu Bogdanović. Učiteljica Marlena u javnosti je prepoznatljiva po njezinim javnim stavovima o školskom sustavu, ali i prema digitalizaciji razredne nastave koju je sama pokrenula još prije nekoliko godina. Marko i Marlena prošli su kroz nekoliko tema, uključujući online nastavu, digitalnu nastavu te dostojanstvo profesora.

Marlena Bogdanović u maloj sredini u Osnovnoj školi Tučepi već desetak godina pokušava implementirati digitalnu tehnologiju u nastavu, prepoznatljiva je po svojim idejama i razmišljanjima koja nerijetko završavaju u medijima. Učiteljica Marlena gostovala je u našem podcastu gdje je s Markom pričala o raznim temama vezanim za obrazovanje.

Sloboda učitelja je onolika kolikom je oni naprave

Pričali su,između ostalog, o slobodi koju imaju učitelji.

Izdvojeni članak

Škola za poželjeti: Učiteljica je pronašla razlog zbog kojeg djecu vodi u prirodu

– Mislim da svatko ima onoliko slobode koliko je želi imati. Mene je jako dojmila slika ptičice u krletci, vrata su bila otvorena, a ona nije htjela odletjeti, objasnila je Marlena govoreći da ona voli imati slobodu.

U podcastu je govorila i o tome što ona radi u školi, zašto je odlučila prijeći na digitalne formate i kako se sama dodatno educirala o svemu.

Govorila je i o važnosti učitelja razredne nastave koji moraju djeci otvoriti prozor u svijet.

Jesu li ocjene mjerilo znanja?

Razgovarajući o trenutnoj online nastavi, govorila je o velikom problemu vrednovanja učenika.

– Mi ne znamo tko stoji iza tog rada koji je nama učenik/roditelj poslao, rekla je Marlena.

Objasnila je zašto je ona protiv brojčanog ocjenjivanja učenika u nižim razredima, te da je njezin stav dodatno učvrstila situacija u online nastavi.

– Ja bih osobno uvela neke testove sposobnosti, dodala je Marlena objašnjavajući zašto ne vidi zašto bi ocjene od prvog do četvrtog razreda trebale biti brojčane.

Nismo definirali što su ocjene, ali ni što bi učitelji trebali raditi, govorila je Marlena u našem podcastu.

– Je li ocjena mjerilo znanja, nagrada za trud, je li mito za mir u kući…, navodila je Marlena govoreći o ovom problemu te su se ona i Marko dotaknuli i problema vrednovanja nastavnika.

Uloga učitelja u 21. stoljeću nije definirana

Izdvojeni članak

Stručnjak nam je objasnio zašto su izjave koje roditelji moraju potpisivati ako žele da im djeca idu u školu problematične

– U 21.stoljeću učitelj bi trebao prestati biti prenositelj znanja, on je tu jedna karika koja uopće nije potrebna, rekla je Marlena govoreći da nije jasno definirano što je učitelj.

Učitelji su tu i za odgoj, ali i za mentorstvo, međutim, Marlena je rekla da nije jasno što učitelj točno treba biti, no ne može biti sve u jednom. Kada znamo što je točno učitelj, tek tada ga možemo ocjenjivati.

Marko i Marlena razgovarali su i o preporukama za učenike koji trenutno mogu ići u škole samo ako im roditelji dođu s potpisanom izjavom. Marlena je naglasila problematiku pravnog temelja izjava, o čemu smo i mi pisali. 

Marlena je objasnila da bi ona lako mogla održati nastavu za svojih 15 učenika, no da nitko ne zna što te preporuke točno znače i što se događa ako ih netko ne slijedi.

Učiteljica je govorila i o tome što očekuje kada se nakon online nastave vrati u razred.

– Ova situacija nam je otvorila oči o tome u kakvim uvjetima žive naši učenici, rekla je Marlena i priznala da će neke svoje učenike sada gledati drugim očima i da će neke stvari koje je saznala sigurno utjecati na njen rad.

‘Više nikad neću štrajkati zbog novca’

Izdvojeni članak

Poznata učiteljica: Učitelji su s pravom bijesni, ali štrajk šteti djeci

U našem podcastu Marko i Marlena razgovarali su i o štrajku nastavnika koji je bio na početku ove školske godine.

– Ja više nikad neću štrajkati zbog novca, rekla je iskreno Marlena naglašavajući da ona smatra da su učitelji i nastavnici premalo plaćeni, no da postoje važnije stvari poput plagiranja i vrednovanja zbog kojih bi se trebalo štrajkati, te uvođenjem savjetovanja učitelja.

Kada je riječ o dostojanstvu, rekla je da ona ne smatra da dostojanstvo ne dolazi s novcem.

Sve što je Marlena rekla u našem podcastu možete pogledati niže, a za više zanimljivog sadržaja pretplatite se na naš YouTube kanal.