Pretraga

Paprix, Eye i Detector su nove glavne face u Osnovnoj školi Zorke Sever

A- A+

Nakon stvaranja virtualnih chatbot pomagača, na dnevni red učenika OŠ Zorke Sever je došlo nešto sasvim novo – upravljanje heksapodima i stvaranje pametnih vrtova.

Foto: OŠ Zorke Sever

Od ove smo veljače krenuli s uzgajanjem paprika čiji ćemo razvoj pratiti putem Paprixa, Eyea i Detectora. Oni će biti naši pomoćnici u uzgajanju i pratnji uvjeta u kojima se nalaze naše paprike.

Nakon stvaranja virtualnih chatbot pomagača u prve dvije godine projekta „Škola budućnosti“, na red je došlo nešto sasvim novo – upravljanje šesteronožnim robotima (heksapodima) i stvaranje pametnih vrtova.

RAS i Greentech

Prvi se projekt zove RAS (Robotika i automatizirani sustavi) i radi se o robotima heksapodima. Prvi je zadatak učenika bio sastavljanje i kalibracija robota heksapoda. Mi imamo male šesteronožne robote po imenu Lincoln, Mia i Porter. Krenuli smo u izradu aplikacije u MIT App Inventoru pomoću koje ćemo upravljati heksapodima. Osim programerskoga dijela, važan je dio i dizajn same aplikacije kako bi vizualno i učinkovito privukla što veći broj krajnjih korisnika. Treći je korak izrada 3D modela pokrivne ploče koju učenici trebaju samostalno dizajnirati u programu On Shape. Budući da je Osnovna škola Zorke Sever opremljena 3D printerom, u planu je i njihovo ispisivanje.

Drugi projekt se zove Greentech IoT i radi se o spajanju mogućnosti IoT-a s uzgojem plodova.

U prvom je dijelu projekta bilo potrebno napisati blog o pozitivnim i negativnim stranama IoT-a te kako ono utječe na ljude i društvo. Tu su se učenici vrlo dobro snašli i jedna je učenica 7. razreda istaknula: „Najzanimljiviji mi je dio ovoga bloga bilo istraživanje jer sam naučila mnogo stvari za koje nisam ni znala da me okružuju, a vjerojatno ne znate ni vi.”

Drugi se dio dugo izvodi i radi se o paprikama. Učenici su trebali posaditi sjemenke paprika čiji rast sada pratimo pomoću senzora. Možda upravo dok ovo čitate učenici provjeravaju što su senzori zabilježili!

Kako su to sve izveli? Saznajte u nastavku.

Što je IoT?

Za početak, krenimo od IoT-a. Što je to uopće? Jeste li se ikada susreli s tim pojmom? Vjerojatno vam negdje zvoni u uhu, ali ćemo ukratko objasniti kako bismo se prisjetili o čemu se zapravo radi.

IoT je skraćenica od engleskih riječi Internet of Things. To je mreža međusobno povezanih elektroničkih stvari i uređaja koje imaju na sebi ugrađene senzore te software ili bilo koju drugu tehnologiju koja im omogućuje međusobno povezivanje internetom. Pri tome se povezivanju mogu razmjenjivati podaci s drugim jednakim stvarima ili različitim sustavima.

Ukratko rečeno, to je povezivanje elektroničkih stvari i uređaja na internet ili putem interneta. Ono se nalazi svuda oko vas – odgovaranje na poruke s mobitela pametnim satom, upravljanje kućanskim uređajima mobitelom i upravljanje funkcijama automobila mobitelom. To su neki od primjera kako IoT uvelike utječe na naše živote.

Učenicima je najzanimljivija činjenica da je prvi IoT uređaj ikada napravljen bio aparat Coca Cole!

Postali smo IoT uzgajivači paprika!

U veljači smo dobili vrećicu sa sjemenkama paprike babure koje smo posadili u teglice za biljke, a pored sjemenaka smo stavili senzor vlažnosti i temperature zraka. On će nam pomoći u praćenju uvjeta biljke i oko nje. No, nije mogao samo tako krenuti pratiti uvjete, trebali smo programirati STEMI pločicu koja je spojena sa senzorom te na svome zaslonu prikazuje vrijednosti traženih uvjeta.

Tek nakon toga programerskog dijela možemo na zaslonu pločice i preko svojega računala vidjeti trenutna očitanja vrijednosti određenih uvjeta. „To je prilično ’cool’, ako se mene pita.” prokomentirao je učenik 8. razreda.

Naš je zadatak sada svaki tjedan pratiti rast naših malih paprika i što detaljnije opisati kako je taj tjedan izgledala. Uz to sve, moramo voditi i brigu te skrb za biljke kako bi na kraju projekta one imale što kvalitetnije plodove. To sve radimo na tjednoj bazi, dok naše biljčice ne dobiju potpuno zrele plodove.

Dug je put pred nama, ali s nestrpljenjem očekujemo rezultate ovoga projekta!

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap