Pretraga

Zračna luka Dubrovnik promijenila je ime: Sada se zove po našem velikom znanstveniku

A- A+

Zračna luka Dubrovnik promijenila je svoje ime. Od danas, ona nosi ime po jednom od najvećih matematičara svog vremena rođenog u Dubrovniku pa joj je novo ime – Zračna luka Ruđer Bošković. Ovom je promjenom imena dubrovačka zračna luka prva u Hrvatskoj koja u sebi nosi naziv znanstvenika.

zračna luka aerodrom

foto: Canva

Naziv Zračne luke Dubrovnik od dašanjeg dana otišao je u zaborav jer sada nosi drugo ime. Naime, kako je i bilo najavljivano, novi naziv je – Zračna luka Ruđer Bošković. Izmjena imena stupila je na snagu nakon što je službena odluka o tome kako će se u budućnosti zvati Zračna luka Dubrovnik donesena u lipnju ove godine na sjednici održanoj u Zagrebu.

Tada je inicijativa o dodavanju imena znanstvenika nazivu zračne luke dobila podršku članova skupštine te je izglasana i službena odluka. Inače, radi se o inicijativi koju je pokrenuo župan Nikola Dobroslavić u vrijeme obilježavanja 300. obljetnice rođenja velikog znanstvenika, a ponovno je oživjela kad su joj podršku dale i jedinice lokalne samouprave.

Izdvojeni članak

Kako bi se aerodromi zvali u Zemlji znanja

Podsjetimo, nakon sastanka na kojemu je sudjelovao dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te predsjednik Nadzornog odbora Zračne luke Mario Curić, dogovoreno je kako će se inicijativa, da se Zračna luka Dubrovnik preimenuje, provesti odgovarajućim aktima na Skupštini društva u suglasnosti s Vladom RH.

Dodavanjem imena znanstvenika Ruđera Boškovića, dubrovačka je zračna luka prva u Hrvatskoj koja u sebi nosi naziv znanstvenika. Naime, Zračna luka Beograd još je 2006. promijenila naziv u Zračna luka Nikola Tesla, a Zračna luka Zagreb je 2016. promijenila naziv u Zračna luka Franjo Tuđman.

U Zagrebu je 1950. godine osnovan Institut za znanstvena istraživanja na području atomske fizike, koji je na prijedlog hrvatskog fizičara Ivana Supeka dobio ime Ruđera Boškovića, koji i danas nosi njegovo ime. Astronomsko društvo u Beogradu je nazvano po njemu, kao i jedan krater na Mjesecu. Biskupijska klasična gimnazija u Dubrovniku također nosi Boškovićevo ime, kao i srednje škole u Osijeku, Vinkovcima, Zagrebu i Sinju.