Pretraga

Više prvakinja nego prvaka: Djevojke ‘izdominirale’ na državnom iz astronomije i to kroz nimalo jednostavne zadatke

A- A+

Državno natjecanje iz astronomije – zvuči apstraktno budući da je riječ o predmetu koji se ne uči u sklopu redovne nastave. Ipak, na njega je ove godine pozvano 58 učenika i 30 mentora u kategorijama od petog do osmog razreda osnovne škole te od prvog do četvrtog razreda srednje škole. Imena najbljih srednjoškolaca već su poznata, a ono što je zanimljivo jest da su većina pobjednika djevojke.

Foto: pixabay

Kako kažu iz Agencije za odgoj i obrazovanje, cilj natjecanja iz astronomije jačanje je motivacije za učenjem astronomskih sadržaja, upoznavanje astronomskih pojava i procesa, razvijanje astronomskih mišljenja te predstavljanje razina usvojenih astronomskih znanja i vještina.

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nije mu ni nebo granica: Svestrani Ilija donio broncu s međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike

Najbolji u tome svoje su znanje i vještine u tom području imali priliku pokazati na ovogodišnjem državnom natjecanju iz astronomije i to kroz praktične, odnsno istraživačke astronomske radove koje su morali i obraniti prezentacijom. Uz to, na natjecaju su morali pokazati i znanje kroz nekoliko zadataka iz tog područja znanosti.

Od učenika prvih razreda srednjih škola najbolja je bila Lea Gelo iz XV. gimnazije Zagreb, a mentor joj je bio Marko Movre. Druga je u kategoriji učenika prvih razreda bila Marta Kunštić iz Gimnazije Frana Galovića u Koprivnici, a treći je bio David Matej Vnuk iz vinkovačke Gimnazije Matije A. Reljkovića. Među drugašima je pobjedu odnijela Neva Dobrić iz XV. gimnazije Zagreb, a mentor joj je također bio Marko  Movre. Drugi je bio Filip Fabris iz SŠ Zvane Črnje u Rovinju, a treća Iva Šuker iz Gimnazije Matije A. Reljkovića.

U trećim je razredima pobjedu odnijela Laura Busak iz V. gimnazije u Zagrebu, a mentorica joj je bila Ana-Marija Kukuruzović. Druga je u ovoj kategoriji Marija Kosić iz SŠ Zvane Črnje, a treća Aurora Vareško iz Gimnazije Pula. Od maturanata je najbolji bio Ilija Srpak iz varaždinske Prve gimnazije, uz mentorstvo Marine Anić. Drugi je Mario Tomašić iz Gimnazije Pula, a treći Matej Butković iz iste škole.

Kakve su zadatke natjecatelji u svakoj od kategorija morali znati riješiti pogledajte u dokumentu nastavku. Ako se kojim slučajem odlučite u njima okušati, rješenja su odmah u drugom dokumentu.

[scribd id=380356671 key=key-NI8l6s8jXepqRE58sJIR mode=scroll]

[scribd id=380356755 key=key-SkkpLULHD8RoE462ImNS mode=scroll]