Pretraga

Vjetar slobode i u Povjerenstvu za izbor ZG rektora: Član Nils Paar traži transparentan izborni postupak!

A- A+

Od 1. veljače naš je portal u potrazi za jednostavnim odgovorom na pitanje – od kojih su zagrebačkih fakulteta rektorski kandidati Damir Bakić i Damir Boras tražili podrške za svoje kandidature. Pitanja smo uputili Izbornom povjerenstvu za izbor rektora, od čijeg smo predsjednika dobili odgovor kako je Povjerenstvo objavom valjanih kandidatura ispunilo svoju zadaću prema akademskoj zajednici i javnosti. No s njime se ne slaže član Povjerenstva s PMF-a, profesor Nils Paar. U prepisci koju nam je proslijedio, od predsjednika Izbornog povjerenstva Enesa Midžića traži da zainteresiranoj javnosti omogući pristup informacijama koje smo tražili i osigura transparentan izborni proces na Sveučilištu u Zagrebu.

Član Izbornog povjerenstva za izbor rektora Nils Paar s PMF-a | Foto: Ivan Klindić www.ivanklindic.info / bela.phy.hr

Tri fakulteta od kojih je to i tražio, podržala su rektorsku kandidaturu Damira Bakića. Akademija dramske umjetnosti, Fakultet organizacije i informatike te Prirodoslovno-matematički fakultet na svojim su vijećima izglasali podršku profesoru matematike s PMF-a.

Izdvojeni članak

Izbori za rektora u najpoznatijoj državi u državi Hrvatskoj: Vi naivno pitate i plaćate, mi vas dosljedno ne šljivimo

Njegov protukandidat, aktualni rektor Damir Boras, podršku je zatražio od čak 15 zagrebačkih fakulteta, a službeno ga je podržalo njih šest – Muzička akademija, Fakultet filozofije i religijskih znanosti, Učiteljski, Grafički, Stomatološki te Prehrambeno-biotehnološki fakultet. Tri fakulteta od kojih je to tražio, podršku za kandidaturu nisu mu dala – RGN i FSB to su izglasali, a FER je odlučio da o tome uopće neće odlučivati.

Do magične brojke od 15 fakulteta, uz sve gore nabrojane, nedostaje šest fakulteta od kojih je Damir Boras tražio podršku za vlastitu kandidaturu. Taj bezazlen podatak, koji smo zatražili od Izbornog povjerenstva zaduženog za izbor rektora, postao je kamen spoticanja. Na naš upit o tome, prije nekoliko nam je dana odgovorio predsjednik Povjerenstva Enes Midžić s Akademije dramske umjetnosti. Kazao nam je kako je Povjerenstvo objavom valjanih kandidatura na web stranici Sveučilišta ispunilo svoju zadaću prema akademskoj zajednici i javnosti.

Član Povjerenstva Nils Paar predsjedniku Povjerenstva Midžiću: ‘Ne slažem se s Vašom odlukom da zainteresiranoj javnosti uskratite pristup informacijama’

No, takav stav predsjednika Povjerenstva postao je i kamen spoticanja u samom Izbornom povjerenstvu. Jedan od članova, profesor Nils Paar s PMF-a, jučer nam se javio i proslijedio nam svoju prepisku s Midžićem u kojoj od njega traži transparentan izborni postupak, a uz to ga poziva da nam omogući pristup informacijama koje smo tražili.

– Poštovani profesore Midžiću, želim Vas obavijestiti da se ne slažem s Vašom odlukom da zainteresiranoj javnosti (dva upita od 1.2.2018) uskratite pristup informacijama vezano uz postupak provođenja izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjećam da je sukladno članku 112. Statuta Sveučilišta u Zagrebu rad Sveučilišta javan, odnosno da podaci kojima raspolaže Izborno povjerenstvo za provedbu postupka izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu nisu nikada dobili status poslovne tajne Sveučilišta. Također treba istaknuti da sukladno Etičkom kodeksu Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište podupire i promiče transparentnost u djelovanju kao jednu od temeljnih vrijednosti.

Napominjem da je posebno važno da Izborno povjerenstvo brine o tome da postupak izbora rektora bude proveden u potpunosti transparentno, i uskraćivanje informacija zainteresiranoj javnosti može stvoriti negativan odjek postupka izbora rektora.

Zbog svega gore navedenog lijepo Vas molim da ponovno razmotrite Vašu odluku i pozivam Vas da omogućite zainteresiranoj javnosti pristup informacijama koje su tražene od strane Izbornog povjerenstva, napisao je Paar 4. veljače predsjedniku Povjerenstva Midžiću.

Traženi podaci javni nakon podnošenja izvješća Izbornog povjerenstva Senatu 16. veljače

Izdvojeni članak

Zapuhao vjetar slobode na Sveučilištu? RGN odbio podržati Borasovu kandidaturu

Nakon toga, istoga dana Midžić ga je u odgovoru obavijestio da će nakon podnošenja izvješća Izbornog povjerenstva Senatu 16. veljače 2018. godine traženi podaci postati javni.

Pojasnimo, 16. veljače u podne, točno tjedan dana prije izbora, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu održava se izvanredna sjednica Senata Sveučilišta na kojoj će kandidati za rektora Bakić i Boras predstaviti Senatu svoje programe rada. Ako je suditi prema prepisci Midžića i Paara, osim predstavljanja rektorskih programa, Izborno povjerenstvo će Senatu podnijeti izvješće o svom dosadašnjem radu te nakon toga tražene podatke učiniti javnima. Ako i kada tražene podatke dobijemo, svakako ćemo ih objaviti.

Vivat academia!

Izdvojeni članak

Događanja akademskog naroda: FSB odbio podržati Borasovu kandidaturu, a FER odbio uopće glasovati o tome

Na kraju prepiske koju nam je uputio, profesor N. Paar kazao nam je kako smatra da bismo ubuduće upite vezane uz pristup informacijama vezano uz djelovanje Sveučilišta trebali uputiti izravno na Sveučilište u Zagrebu (putem Ureda za odnose s javnošću).

Iako gestu profesora Paara smatramo iznimno plemenitom i zastrašujuće rijetko viđenom na Sveučilištu, smatramo i bitnim naglasiti da je Srednja.hr skinuta s mailing liste Sveučilišta u Zagrebu, službena priopćenja i pozive za medije ne primamo dovoljno dugo da smo prestali brojati, a neodgovorene upite koje smo odaslali Sveučilištu prestali smo brojati kada smo premašili brojku 50. Premašili smo ju prije sedam mjeseci, u srpnju prošle godine.

Vivat academia!