Pretraga

Vlada imenovala nove članove i predsjednicu Upravnog vijeća NCVVO-a, mandat im kreće ovog tjedna

A- A+

Radi isteka mandata Vlada RH je na posljednjoj sjednici u protekloj godini razriješila i imenovala nove članove Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, radi isteka mandata. Imenovana je i nova predsjednica tog tijela, Jasna Kudek Mirošević, koja na čelu Upravnog vijeća zamjenjuje Josipa Faričića.

NCVVO

NCVVO | foto: Ivan Božić, srednja.hr

U Narodnim novinama objavljeno je rješenje kojim na čelo upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje (NCVVO) obrazovanja dolazi Jasna Kudek Mirošević. Istim dokumentom imenovani su i članovi za novo mandatno razdoblje u trajanju od četiri godine. To su Željko Jozić, Antonija Mirosavljević, Suzana Hitrec, Zlatko Stić te Ivana Bašić.

Nova predsjednica dolazi s Učiteljskog fakulteta

Jasna Kudek Mirošević izvanredna je profesorica na katedri za pedagogiju i didaktiku Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Kako stoji u njenoj biografiji na web stranici tog fakulteta, diplomirala je razrednu nastavu na Filozofskom fakultetu – Pedagogijske znanosti. Magistrirala je i doktorirala na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer edukacijska rehabilitacija.

– Prvih je godina radila kao učiteljica razredne nastave u nekoliko zagrebačkih osnovnih škola, a od 1993. do 2018. kao edukacijski rehabilitator – stručni suradnik u OŠ Dragutina Tadijanovića. Od 2008. do 2018. vanjska je suradnica Učiteljskoga fakulteta na Odsjeku u Petrinji, na kojem se zapošljava 2018. godine. Znanstveni interesi su joj u području odgojno-obrazovnog rada s djecom/učenicima s teškoćama. Objavila je u suautorstvu četiri stručna priručnika za učitelje i stručne suradnike te više od četrdeset znanstvenih i stručnih radova. Sudjelovala na više od četrdeset znanstvenih skupova i na deset projekata; održala je niz pozvanih predavanja, piše u biografiji Kudek Mirošević.

Između ostaloga, bila je i članica Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.

Izdvojeni članak
ivana katavić

Upravno vijeće NCVVO-a: Iz medija smo saznali za nepravilnosti uz neke prijave

Dio članova ostao je isti

Nove članice su Antonija Mirosavljević, dugogodišnja ravnateljica Osnovne škole Novska, od ljetos predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola te Ivana Bašić, učiteljica savjetnica iz Osnovna škole Opuzen, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih priznanja za svoj učiteljski rad.

Željko Jozić ravnatelj je Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i prethodno je bio član Upravnog vijeća. Suzana Hitrec i Zlatko Stić imenovani su članovima Upravnog vijeća NCVVO-a proljetos, nakon što su članovi Tihomir Tomčić i Ninoslav Šćukanec Schmidt dali ostavke jer Upravno vijeće nije smijenilo ravnateljicu NCVVO-a Ivanu Katavić. Smjenu su tražili zbog velike afere s dodjelom bodova učenicima unatoč protivljenju stručnih povjerenstava, nekima i za netočne bodove. Mandat Hitrec i Stić trajao je do isteka mandata tih bivših članova i predsjednika vijeća, pa su morali biti ponovno imenovani.

Zlatko Stić je ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, a Suzana Hitrec je, pak, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, široj javnosti poznata i po skandalu s putovanjima ravnatelja u New York plaćenim javnim sredstvima.

Prema Statutu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, članovi Upravnog vijeća imenuju se iz reda istaknutih stručnjaka i znanstvenika iz područja odgoja i obrazovanja. Upravno vijeće obavlja važne zadaće vezane uz funkcioniranje NCVVO-a. Između ostaloga, može imenovati i razriješiti ravnatelja, donositi statut i opće akte NCVVO-a, kao i program rada te plan razvoja NCVVO-a. Ovo tijelo donosi i financijski plan NCVVO-a, odlučuje o određenim pitanjima rada i poslovanja Centra i slično.